Sølfisk-general og juryleder Pål Trælvik har avsluttet arbeidet med å plukke ut tolv sølvfiskvinnere blant reklamestimen på TV 2 og TV 2 Zebra. Nå gjenstår kun publikums stemmer for å kåre den gjeve Gullfisken. Det skjer under prisutdelingen på fredag.

- Det har vært et rikholdig utvalg av filmer, fra små og sartere ideer som Blindeforbundet til store annonsører som XXL. Gjennomgående for alle er at de har en tydelig og synlig idé, sier Trælvik, som til daglig er administrerende direktør i reklamebyrået Bates.

Han roser samarbeidet med de seks andre jurymedlemmene for å ha skapt gode diskusjoner om tv-reklame. Sammen har de kommet frem til det de mener har vært den beste filmen i hver måned av året.

- Jeg synes vi har klart å plukke ut filmer som både er filmatisk og dramatiseringsmessig gode, sier han.

Les også: Kjemper om Gullfisken - hvem er best?

Hva er din favorittfilm? Hvem tror du vinner Gullfisken? Si din mening på Kampanjes side på Facebook!

Krevende oppgave
Trælvik legger ikke skjul på at det har vært krevende å gjennomgå tre og en halv til fire timer sammenhengende reklame, og i tillegg yte alle filmene rettferdighet.

- Man tenker alltid innledningsvis at det fortoner seg enkelt, men det er faktisk ganske vanskelig. Det produseres veldig mye god reklame i Norge. Det har vært en veldig morsom oppgave, men også slitsom, sier han.

- 2009 har vært et vanskelig år med finanskrise og annonsører som kanskje strammer litt på reklamebruken. Er det noen filmer som er symptomatiske på det?

- Nei, jeg synes ikke det. Det er litt vanskelig å si fordi jeg ikke har sittet i juryen tidligere. Jeg vet ikke hvordan showreelen til TV 2 så ut i 2007, som var et mye bedre år finansielt. Vi har sett en del gjengangere fra tidligere år, som er et typisk tegn på at annonsører satser på det de vet slår an. Men jeg er usikker på om det har vært mer "løp og kjøp"-reklame enn tidligere, sier Trælvik.

Internasjonal appell
Han mener fjorårets filmer har en bredde som ikke vitner om en finansiell krise.

- Vi har sett filmer som er storslåtte, episke produksjoner. Vi har sett reklame fra selskaper jeg som forbruker ikke hadde mye kjennskap til tidligere, som Statnett, som forteller at de binder landet sammen, og Hafslund, som forteller at de leverer strøm om morgenen. Lotto går igjen, de har vært flinke og tro mot konseptet sitt. De har gjort en flott jobb med den pakistanske mannen som får telefonen alle drømmer om å få.

- Har noen av filmene internasjonal appell?

- Telefonen fra Lotto er et eksempel på en reklame som er typisk norsk, i likhet med Priors reklame med Martin Schanche. Men Kiwis festivalreklame for bleieavtalen er universal, og Audi sin idé er en praktfull måte å snakke om kjøreglede uten å nevne begrepet. De har et internasjonalt format, tror Trælvik.