Historisk har bruk av mobilt internett vært et fenomen forbeholdt de få. Forbruker & Media-målingen til TNS Gallup viser at kun 10-12 prosent av mobilkundene ukentlig surfer med mobiltelefonen, en andel som har vært stabil de siste fire årene. I tillegg til dette kjøpes en del ringetoner, logoer, spill etc. I en mediebruksundersøkelse Teleplan og Telepress nylig gjennomførte oppga ti prosent av mobilkundene å ha kjøpt slike tjenester den siste måneden. Det store flertallet av oss bruker altså ikke mobiltelefonen til annet enn å snakke og sende tekstmeldinger. Men dette er i ferd med å endres, og vi tror endringen kommer fort. Bakgrunnen for vår antakelser er det vi litt populistisk vil kalle «iPhone-effekten».

Det er to forutsetninger som må være oppfylt for at bruken av mobilt internett skal ta av. For det første må mobiltelefonene være tilrettelagt for slik bruk. Vi tenker da på stor skjerm, rask prosessor og rask dataoverføring. Salget av slike smarttelefoner har eksplodert den siste tiden. Ifølge Elektronikkbransjen var 30 prosent av alle solgte telefoner i fjor en smarttelefon. I dag har alle de store mobilprodusentene lansert touch-telefoner med skjermer på over tre tommer. Markedslederen Nokia oppgir at 60 prosent av mobiltelefonene de for salg har en skjerm på over to tommer. iPhone var riktignok ikke den første smarttelefonen på markedet, men har vært ekstremt viktig for å drive utviklingen av slike telefoner fremover. Mobilprodusentene kikker mot Apple når de kommer med sine «iPhone-killers», og iPhone fungerer som benchmark i mange tester av nye mobiltelefoner. I tillegg til at mobiltelefonene blir stadig mer tilrettelagt er mobiloperatørene i ferd med å rulle ut neste generasjons mobilnett (LTE), som vil gi over ti ganger raskere dataoverføringshastigheter.

Den andre forutsetningen som må være oppfylt er at innholdet må være interessant, tilgjengelig og riktig priset. På dette området har det skjedd mye de siste årene. Mens man tidligere fant mobilt innhold, som for eksempel ringetoner, gjennom annonser i trykte medier, har innholdet i dag blitt ekstremt mye mer tilgjengelig. Først ute var iPhone med sin App Store. Senere har også Nokia og Sony Ericsson lansert tilsvarende applikasjonsbutikker, og Android Market kommer på stadig flere mobiltelefoner. Samtidig lanserer både mobiloperatører og mobilprodusenter musikkbutikker. Hundretusenvis av applikasjoner, spill og musikk blir altså tilgjengelig via et tastetrykk for mobilkundene. Også på dette området har iPhone har vært en betydelig driver av utviklingen.

Men innholdet er ikke noe verdt dersom ikke kundene benytter seg av det. Vår ferske mediebruksanalyse ser litt nærmere på atferden til iPhone-brukere i forhold til andre mobilkunder, og forskjellene er mildt sagt enorme.

Et av spørsmålene som ble stilt var hva man har brukt mobiltelefonen til i løpet av den siste uken. iPhone-brukerne skiller seg i særklasse ut når det gjelder samtlige bruksområder. Syv av ti iPhone-brukere oppgir å ha surfet på nettsider med mobiltelefonen den siste uken, mot 21 prosent blant de øvrige mobilkundene. For bruk av e-post er de tilsvarende tallene 83 mot 18 prosent. Også Facebook er mye brukt på iPhone, syv av ti har besøkt Facebook via sin iPhone i løpet av den siste uken – syv ganger flere enn blant vanlige mobilkunder. Slik fortsetter det når det gjelder messenger, TouTube og Twitter. Bruken av mobilt medieinnhold blant iPhone-kunder er altså enorm. Selvsagt er det mange eldre eller enkle telefoner blant de øvrige mobilkundene, som ikke støtter slikt innhold – men nivået på bruken, samt de enorme forskjellene er allikevel svært interessante observasjoner.

Funnene er som nevnt basert på atferd blant iPhone-brukere, som utgjør om lag fem prosent av mobilkundene, men de gir oss et innblikk i hva vi kan forvente av mediekonsum når smarttelefonene når ut til de store massene og man samtidig får et innhold som blir stadig bedre og lettere tilgjenglig. Vi tror ikke at alle smarttelefon-kunder nødvendigvis blir like ekstreme brukere av mobilt medieinnhold som iPhone-brukerne. Tallene viser nemlig at iPhone-brukere var innovatører og storbrukere av medieinnhold allerede før de kjøpte en iPhone. De er de flittigste brukerne av sosiale medier og messaging-tjenester og de laster ned laster ned musikk og filmer over bredbåndslinjen i langt større grad enn folk med andre telefoner - men at bruken av mobilt medieinnhold vil øke betydelig – det er vi ikke i tvil om!

Kari Nordstad leder i New Media Network og konsulentsjef i Teleplan, Haakon Sandven er analysesjef i Teleplan