Reality-serien «Det store spranget», kjent fra gullrekka på NRK, er solgt til Sverige. Banijay Rights har solgt formatrettighetene til TV3 i Sverige og «Det stora hoppet» har premiere allerede i høst.

«Det store spranget» ble produsert av Banijay-eide Nordisk Film & TV for NRK og ble sendt på fredagskvelden i fjor høst. I den konkurransedrevne reality-serien tok seks hestegale jenter i alderen 16 til 26 år med seg fedrene sine til Spania for å lære dem å ri. Administrerende direktør i Nordisk Film & TV, Erlend Hernø Røeggen, gleder seg til å se hvilken mottakelse serien får i nabolandet. 

- Blir spennende å se hvordan svenskene gjør det 
- Ideen om en reality-serie fra hestemiljøet var kuriøs og utfordrende. Men sammen med NRK og idéhaverne Magnus S. Rønningen, Hans Olav Forsang og Vibeke Sørlie, beviste vi at hesteryggen er en super arena for gode historier og engasjerende drama. Det blir spennende å se hvordan svenskene gjør dette, sier Hernø Røeggen til Kampanje.

Redaktør Gitte Calmeyer i NRK er glad for at serien er solgt til Sverige, hvor hesteinteressen visstnok er enorm. 

- «Det store spranget» var en gullrekkesatsing og kjernen i NRKs oppdrag er å være tett på publikum, være til for alle, og være den beste formidleren av norsk virkelighet. Derfor er det ekstra spennende at en kommersiell kanal som TV3 gjør sin versjon av dette formatet i Sverige, sier Calmeyer. 

I snitt hadde hesteserien 381.000 seere, noe som ga en andel på 30 prosent. 

Les også: Slik blir NRK-høsten i år

Håper på salg til flere land
Det var forfatter Magnus S. Rønningen og fotograf Hans Olav Forsang som først kom med ideen til serien. Rønningen bor i den spanske hestehovedstaden Jerez de la Frontera og sammen med Forsang utviklet han en idé om et tv-program med hest i hovedrollen. 

Vibeke Sørlie, som har godt internasjonal suksess med tv-formatet «Stjernekamp», tente på ideen. Som gammel hestejente styrket hun konseptet ved å fokusere på relasjonen mellom far og datter. Sammen med Nordisk Film & TV og NRK ble formatet videreutviklet, og resultatet ble «Det store spranget» som ble spilt inn i Jerez våren 2015. 

Rønningen håper at salget til Sverige kan føre til interesse fra flere territorier.

- Alle er på jakt etter noe som føles ekte, og relasjonen mellom far og datter er relevant uansett hvor man er i verden. Samtidig går forholdet mellom mennesket og hesten går tusenvis av år tilbake i tid, noe som gir «Det store spranget» en sterk universell appell. Salget til Sverige gir oss en mulighet til å videreutvikle og styrke formatet og vi håper selvsagt at flere kaster seg på, sier Rønningen.

Flere sprang?
Nordisk Film & TV er i dialog med NRK om en eventuell oppfølger.

- Det hadde vært ekstremt moro å få laget en ny sesong og vi har allerede sterke, nye ideer for hvordan vi kan fylle konseptet med mer eventyr, spenning og magi, så håper vi svenskene vil gi oss ytterligere inspirasjon, sier Røeggen.

Les også: Tidenes smell i Nordisk Film & TV