Trykket stemning i Malmö før Eurovision sparkes i gang: - Må erkjenne at det tar stor plass

- Selv om det skal være et ikke-politisk arrangement, så blir det vel ikke så mye mer politisk enn dette, sier lederen av den norske delegasjonen i Eurovision.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I dag, tirsdag, sparkes Eurovisio Song Contest i gang når første semifinale går av stabelen. Selv om Norges håp Gåte ikke går på scenen før semifinale to på torsdag, så har den norske delegasjonen vært på plass i vertsbyen Malmö en ukes tid allerede.

- Hvordan er stemningen i den norske leieren?

- Her er det veldig god stemning. Det er det når verdens største musikkbegivenhet er i gang, sier Stig Karlsen, leder for den norske Eurovision-delegasjonen.

Karlsen forteller imidlertid at stemningen er noe mer trykket i år enn tidligere år i vertsbyen. Israels deltakelse har blitt heftig diskutert i opptakten til Eurovision, som følge av striden mellom Israel og Gaza.

- Det er et bakteppe i år med kontroverser rundt deltakerland. Eurovision er et prosjekt som ble startet for å samle Europa og nasjoner, og ikke splitte dem, sier Karlsen, som har ledet den norske Eurovision-delegasjonen i over åtte år.

- Er stemningen mer trykket i årets vertsby enn tidligere?

- Jeg tror alle må erkjenne at det tar stor plass i år. Dette er et flott arrangement som bærer gode verdier, men det har også blitt storpolitikk, tross at det skal være et ikke-politisk arrangement, sier Karlsen.

- Er det noe dere prater om på bakrommet og lignende?

- Alle er preget, og det blir snakket om. Selv om det skal være et ikke-politisk arrangement, så blir det vel ikke så mye mer politisk enn dette.

Les også: EBU bekrefter at Israel får delta i Eurovision Song Contest

Norsk MGP-sjef

Stig Karlsen er TV-produsent, ansvarlig for Melodi Grand Prix og leder for den norske delegasjonen i Eurovision. Foto: Eivor Eriksen

- Gjelder å ha to tanker i hodet samtidig

Det er bandet Gåte som skal representere Norge i den internasjonale finalen. Karlsen forteller at medieinteressen rundt bandet har vært, og er, stor. Til media må de svare på spørsmål både rundt konkurransen og situasjonen i Midtøsten.

- Akkurat nå snakker vi med mange internasjonale medier. Vi har nok å holde på med. Så ja, medieinteressen er veldig stor, selv om det er en del omtale rundt utfordringene i verden.

- Har det vært vanskeligere med positiv omtale rundt Gåte, gitt situasjonen i Gaza?

- Jeg tror det er viktig for oss å fokusere på positiviteten rundt arrangementet. Det handler om menneskeverd og mangfold – det er et fredsprosjekt på mange måter, sier Karlsen og fortsetter:

- Det er selvfølgelig trist med konflikten som skaper splittelse, men deltakerne kan ikke stå til ansvar for alt som skjer i verden. Gåte er et flott band med gode verdier. De har et stort hjerte for mennesker i alle land med forskjellige bakgrunner, sier Karlsen.

- Har det vært en utfordring å holde fokus på selve konkurransen, og samtidig snakke om utfordringene i verden?

- Det viktigste er å ha med seg hjertet. Alle føler på grusomhetene og man må tenke på det òg. Men det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig. Det ene er empati og medfølelse, og det andre er at vi må kunne leve livene våre og glede mennesker. Man må klare å fylle livene med gode ting, og samtidig tenke på de som ikke har det så bra, sier Karlsen.

Synlig:

Politiet er synlig i Malmös gater før Eurovision-finalene sparkes i gang. Foto: NTB.

- Enormt sikkerhetsoppbud

Sikkerheten rundt arrangementet har også blitt et tema. Karlsen forteller om et «enormt sikkerhetsoppbud».

- Sikkerheten rundt Eurovision er i likhet med OL og andre store arrangementer veldig høy, men med uroen i verden og tiden vi er inne i så er det større fokus på dette enn tidligere. Jeg må si at det er et enormt sikkerhetsoppbud. Vi tenker alltid på sikkerhet, og det er det som kommer først, men det er enda større fokus på sikkerhet i år, sier han.

- Snakker vi da mer politi i gatene?

- Det er alt fra synlig politi til alt det vi ikke ser som er en del av sikkerhetsregimet, sier Karlsen.

Gåte og Norge går på scenen første gang på torsdag. Skulle Gåte bli blant de ti beste nasjonene i semifinalen går de videre til den store finalen som tar plass på lørdag. Ifølge bookmakerne er Kroatia, Sveits og Italia de tre største favorittene til å vinne Eurovision 2024, mens Norge i skrivende stund er spådd en 13. plass. 

Noe spesiell blir årets rivaliseringen med naboland og vertsnasjon Sverige ettersom de er representerte med de norske tvillingene Marcus og Martinus. Sverige ligger for øvrig på en 16. på oddsen.

- Gåte møter et annet norsk band, Marcus og Martinus, som representerer Sverige. Er det god stemning eller rivalisering?

- Vi prater og det er god stemning, men vi går for gull. Vi vil vinne, det er den jobben vi er her for å gjøre. Det er like viktig i år som tidligere, om ikke viktigere. Når de stiller under svensk flagg, så er vi konkurrenter, sier Karlsen.

Trykket stemning i Malmö før Eurovision sparkes i gang: - Må erkjenne at det tar stor plass