Schibsted er i full gang med å ruste seg opp på teknologisiden for å møte konkurransen fra de store internasjonale gigantene, Facebook og Google. På dagens resultatpresentasjon satt for første gang Sondre Gravir på tilhørerbenken som ny Finn-sjef og hørte konsernsjef Rolv Erik Ryssdal legge ut om svake resultater for den digitale seddelpressen i Schibsted-systemet.

Les også: - Et dårlig resultat av Finn

Etter at Schibsted hadde lagt tallene på bordet, kunne den tidligere Aftenposten-direktøren, som tok over som Finn-sjef nylig, fortelle Kampanje at det skal brukes mye penger på å ruste opp de digitale markedsplassene. Slik kan Finn bedre møte konkurransen og beholde sin markedsledende posisjon.

- Det beste vi kan gjøre er å utvikle våre markedsplasser videre og det jobber vi mer intenst med enn noengang før. Vi møter naturligvis konkurranse fra Facebook, men på den annen side er det også bra fordi de bidrar til å utvikle markedet. Facebook ruller ut sine løsninger og det kommer Finn til å gjøre også, sier Gravir. 

- Vi er ikke svartsynte
Denne uken varslet Facebook at helt nye funksjoner skal gjøre det lettere for medlemmene å kjøpe og selge smått og stort via verdens største nettsamfunn. De nye funksjonene er aktuelle for brukere av såkalte kjøpe- og selgergrupper, som brer om seg på Facebook. Nå får Facebook-gruppene sin egen «selgeknapp». Ved å klikke på denne, kan medlemmer legge til en beskrivelse av hva som er til salgs, sette en pris og velge et leverings- eller hentested for varen.

- Kan Facebook ta fra deg og Schibsted-sjefene nattesøvnen?

- Nei, jeg mister ikke navnesøvnen av Facebook. Men vi må fortsette med å utvikle oss. Markedsplassen på Finn i dag ser ikke ut som den gjorde for bare to år siden og den kommer til å se helt annerledes ut om få år, understreker Gravir.

- Hva vil du si til dem som mener Facebook og andre globale konkurrenter kan true Finns forretningsmodell på sikt?

- Så svartsynte er ikke vi i Schibsted og Finn, smiler den nye Finn-sjefen diplomatisk.

Bortskjemt med skyhøye marginer
Finn.no, som ble bygd opp på Aftenposten og regionavisenes gullkantede rubrikkannonser i papiravisene, har levert svært gode resultater og skyhøye driftsmarginer i årevis. Tall som ingen andre i norsk medieindustri har kunnet matche. Men en driftsmargin på 40 prosent og et driftsresultat på 133 millioner kroner i fjerde kvartal fikk en noe kald mottagelse i et kravstort aksjemarked i formiddagstimene fredag. Ved 14-tiden har kursen falt med rundt åtte prosent siden handelen startet på Oslo børs fredag morgen. Men kursen ligger fortsatt høyt over fjorårets nivåer.

Årsaken til at Finn-tallene er blitt svekket er ifølge Schibsted et svakere jobbmarked i Norge og det faktum at Finn ikke klarte å kompensere for fallet i inntekter etter å ha gjort om Torget til en gratistjeneste.

Gravir mener det ikke er så mye nytt i tallene som Schibsted i dag la frem for Finn.

- Det er ikke noe dramatisk nytt i dette konkurransebildet. Dette har ikke plutselig skjedd i fjerde kvartal, sier han.

Skal bruke 100-200 mill.
For en uke siden slapp konsernsjef Rolv Erik Ryssdal nyheten på Kampanje.com om at Schibsted skal ansette 100 teknologer for å møte konkurransen fra Facebook og Google. Under resultatpresentasjonen fikk strategidirektør Frode Eilertsen sjansen til å begeistre børsanalytikerne med et foredrag om hvordan Schibsted skal utvikle en global plattform i møte med den nye konkurransen i markedet.

En Schibsted-plattform som skal gi annonsørene høy treffsikkerhet i nasjonale og lokale markeder verden over ved hjelp av brukerdata og innlogging.

Totalt regner Schibsted med å investere mellom 100-200 millioner kroner på teknologi i 2015.

Eilertsen mener Schibsted har et svært godt utgangspunkt i kampen mot Google og Facebook og kunne blant annet vise frem en plansje med nye trafikktall.

- Når vi legger sammen alle Schibsteds produkter som Finn og mediehusene, er vi større enn Google og Facebook på visninger og vi er like store på dekning, sier Eilertsen.

Eilertsen påpekte følgende kjennetegn for Schibsted og de to amerikanske gigantene: Facebook er gode på å kjenne brukernes personlighet og Google vet hva du søker etter. Og Schibsted? Jo, de vet hva brukerne vil kjøpe og når du vil gjøre det. Denne beskrivelsen kommer til å bli grundig plantet i reklamemarkedet fremover.

Finn skreddersys
Finn er sentral i denne masterplanen og har vært det en god stund. Allerede for ett år siden kunne Schibsted fortelle at Norges største markedsplass skulle moderniseres. Da ble «Freemium»-modellen lansert som et ledd i en større plan for Finn som også inkluderer et enklere brukergrensesnitt for mobil, nye sosiale tilleggstjenester og et anbefalingssystem, basert på brukernes historikk og interesser. Finn skreddersys til hver enkelt bruker og dermed være i stand til å løfte frem aktuelle annonser automatisk, uten at brukerne behøver å søke etter dem. For å få til alt dette må brukerne være innlogget med Schibsteds betalingsløsning SPiD.

- Å forbedre vår fangst av data, kunnskapen om brukerne og forbedre anbefalingene og de personaliserte tjenestene er noe vi jobber mye med. Noe av det viktigste vi skal jobbe med i Finn fremover er å utvikle datadrevne produkter. Vi har brukerne, vi har plattformen og kan dermed skape mer målrettede produkter, sier Finn-sjef Sondre Gravir til Kampanje.

Les mer: Vil bli rubrikkens svar på Netflix

Les mer: Tøffere for pengemaskin

Dette er Finn-tallene:

  • Finn omsatte for 1,446 milliarder kroner i 2014. Det er  2,8 prosent mer enn året før. Driftsresultatet endte på 637 millioner kroner, ned 7,8 prosent fra året før. Marginen falt fra 49 til 44 prosent. 

  • I fjerde kvartal havnet omsetningen på 329 millioner, et fall på 5,4 prosent. Driftsresultatet sank med 18,4 prosent til 133 millioner. Marginen gikk fra 47 prosent i fjerde kvartal 2013 ned til 40 prosent i fjerde kvartal i fjor.

- Et svakt punkt
Foran et kobbel av investorer og aksjeanalytikere erkjente konsernsjef Rolv Erik Ryssdal at Finn-tallene ikke holder god, gammel Finn-standard. 

- Et svakt punkt i delårsrapporten for fjerde kvartal er Finn.no, der inntektsutviklingen er skuffende. Beslutningen om å øke trafikken ved å gjøre den private delen av generalistsegmentet gratis samt den negative utviklingen i det norske markedet for stillingsannonser har gitt svakere inntektsutvikling for Finn, sier Ryssdal, som understreker at Finn ikke har tapt markedsandeler.

Schibsted-sjefen er ikke overrasket over at Facebook spisser sine tjenester i privatmarkedet.

- Vi må følge Facebooks utvikling nøye.Vår beste respons er at vi må fortsette å utvikle våre markedsplasser betydelig. Markedsplassene må forbedres kraftig i løpet av de neste fem årene, sier Ryssdal.