Medienes evne til å holde en kritisk distanse til Kongehuset er et gjennomgangstema i norsk presse. Kringkastingsrådet, som er NRKs vaktbikkje, diskuterte i forrige uke hvordan NRK dekker det norske kongehuset journalistisk. Medieforskeren Carl-Erik Grimstad har ofte kritisert norske mediers dekning av Kongehuset gjennom flere tiår. Han mener det fortsatt er slik at stoff om Kongehuset blir betraktet som underholdning og «kosestoff».

- Har det ikke vært kritikk?
Da kronprins Haakon i ettermiddag besøkte Schibsted og Aftenposten, spurte Kampanje om han er enig i at norsk presse er for servile i dekningen av Kongehuset.

- Ja, du tenker på om det ikke har vært noe kritikk i høst, spør kronprinsen, med klar adresse til høstens medieoppslag om prinsesse Märtha Louises bok «Stemmen eller støyen – om å være tro mot seg selv», som hun har skrevet sammen med forretningspartneren Elisabeth Nordeng.

- Jeg synes det blir litt rart å si at vi aldri opplever kritikk, legger kronprins Haakon til.

Les også: - Kongehuset dikterer NRK

Les også: NRK: - Vi er ikke servile

Etter det Kampanje forstår var det Slottet som i høst henvendte seg til Schibsted og spurte om kronprinsen kunne få komme på besøk for å bli oppdatert på den raske medieutviklingen. I dag fikk han innblikk i hvordan mediekonsernet og et av deres største mediehus møter den digitale transformasjonen. Mens Schibsted-sjefene snakket varmt om de skaper «verdens beste mediehus», ville kronprinsen  høre hva Aftenpostens journalister og redaktører tenker om kvalitetsjournalistikkens kår. Da hadde sjefredaktør Espen Egil Hansen nettopp latt noen av gravejournalistene fortelle om høstens største skup, deriblant Marita E. Valvik som har jobbet tett med den såkalte Lime-saken i høst.

- Jeg må spørre dere om hva dere tenker om kvalitetsjournalistikkens kår. Vi har i dag sett noen gode eksempler på hvordan dere presenterer journalistikken i ny innpakning. Men er kvalitetsjournalistikken under press?

- Vi fikk 2-3 uker til å jobbe med Lime-saken. Det er et tydelig tegn på at vi får tid til å gjøre en god jobb og at denne typen journalistikk blir prioritert. Det er rom for kvalitetsjournalistikk, selv om vi må løpe mellom oppdragene, fortalte økonomijournalist Marita E. Valvik.

Kronprinsen ga seg ikke og ville vite om trenden er negativ for gravejournalistikken sammenlignet med for ti år siden.

- Jeg synes vi er flinkere enn for ti år siden, svarte Valvik.

- Det dere sier nå er at er det ikke er noen grunn til bekymring, kontret kronprinsen og fikk et massivt «jo!» i retur. Espen Egil Hansen og hans kolleger erkjente at kvalitetsjournalistikken kommer i skvis når det kuttes, men at digitaliseringen også gir mediene helt nye muligheter.

Skeptisk til klikkjournalistikken
Overfor Kampanje utdyper kronprinsen bakgrunnen for at han stilte redaksjonen til veggs.

- Jeg synes det er veldig mye godt arbeid som gjøres i norske medier. Det lages mye bra journalistikk og det er mange gode fortellinger i mediene. Samtidig synes jeg det er litt bekymringsfullt dette med de at de som jobber med dybdejournalistikk konkurrerer med de som kaster seg på det som gir mest klikk. Det bekymrer meg. Det er viktig at vi tenker over dette og finner gode løsninger, sier kronprinsen til Kampanje.

- Fikk du inntrykk av at Aftenpostens journalister er tilstrekkelig bevisste på at kvalitetsjournalistikken er under press?

- Ja, absolutt. Men så er jo dette et mediehus hvor kvalitetsjournalistikk blir høyt prioritert, sier kronprinsen til Kampanje.

Ingen av sjefene i Aftenposten og Schibsted protesterte da.

Blir lei av sosiale medier
Kronprins Haakon fikk også spørsmål sin bruk av sosiale medier.

- Vi bruker det på Slottet. Vi har en Facebook-side og vi har Twitter-profil. Vi har en helt normal bruk, men kronprinsessen er litt flinkere enn meg.

- Hvorfor er hun det?

- Hvorfor? Jeg blir litt lei. Hun er flinkere til å finne ut av det. Men jeg er blitt litt flinkere da, sier han til Kampanje.

Han kunne også røpe at han leser nyheter på alle plattformer, med ett unntak:

- Jeg har ikke Ipad. Jeg har telefon, humrer han.

- Savner sidestykke
Schibsted-ledelsen stilte mannsterkt da kronprinsen besøkte mediekonsernet i dag. Han ble tett fulgt av blant andre styreleder Ole Jacob Sunde og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal som orienterte ham om konsernets planer fremover før de ruslet bort til nykommeren i VG-huset i Akersgata 55, Aftenposten. 

- Schibsted er et tradisjonsrikt, norsk konsern som akkurat nå befinner seg midt i en digital transformasjon som savner sidestykke i vår 175 år lange historie. Samtidig har vi ekspandert internasjonalt og har nå virksomheter i 29 land. Jeg setter stor pris på kronprinsens interesse for temaet og gleder meg til å fortelle mer om hvilke utfordringer og muligheter disse fundamentale endringene byr på, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

Kronprins Haakon møtte også norske og internasjonale traineer i Schibsted Media Groups kjente og attraktive trainee-program. Det var stor begeistring blant traineene da de for noen dager siden fikk vite at kronprinsen skulle komme på bedriftsbesøk.

I de nyinnredede lokalene i Akersgata 55 fikk kronprinsen en grundig innføring i hvordan desken jobber live med de digitale produktene og hvilke vurderinger som gjøres i nyhetsbildet der og da. Kronprinsen var nysgjerrig på hvordan desken redigerer de ulike flatene og hvordan mediehuset bruker sosiale medier. Få meter unna satt papiravisens vaktsjef og snekret sammen morgendagens forside.

 - Kontinuerlig endring
- Vi er glade for at kronprinsen besøker Aftenposten. Han vil få et dypere innblikk i hvordan Aftenposten jobber journalistisk, og hvordan vi er i kontinuerlig endring i takt med endrede leservaner. Vi vil også vise hvordan teknologi og dataanalyse blir stadig viktigere i et mediehus som Aftenposten, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen.

I samme bygning satt hans gamle kolleger i Norges største nettavis, VG. De så ikke snurten av kronprinsen denne gangen.