I dag er det klart for nytt møte i Kringkastingsrådet, og blant temaene som vies ekstra oppmerksomhet denne gangen er hvordan NRK dekker det norske kongehuset journalistisk. Medienes evne til å holde en kritisk distanse til Kongehuset er et gjennomgangstema i norsk presse, og ble aktualisert tidligere i høst i forbindelse med prinsesse Märtha Louises bok «Stemmen eller støyen – om å være tro mot seg selv», som hun har skrevet sammen med forretningspartneren Elisabeth Nordeng. Aftenposten summerte i etterkant opp at NRK hadde hele åtte innslag om boka, og både generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, antydet at dekningen kanskje var i overkant og ikke alltid like kritisk. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk tok også en viss selvkritikk for NRKs dekning.

- Det er snakk om en prinsesse i Norge som snakker om spiritualitet, og det har ganske stor allmenninteresse. Men også vi har diskutert om det ble litt i overkant med dekningen lørdag og mandag, sa Kalbakk til Aftenposten.

- Krenkelse av norsk journalistikk
Medieforskeren Carl-Erik Grimstad har fulgt med og ofte kritisert norske mediers dekning av Kongehuset gjennom flere tiår. Han mener det fortsatt er slik at stoff om Kongehuset blir betraktet som underholdning og «kosestoff», og derfor ikke underlagt den samme kildekritikken som annen journalistikk. Dette ble svært synlig da Märtha fikk lansere sin bok i en rekke innslag i NRK i oktober, mener han.

- Märtha og forretningspartneren kunne spasere inn i beste sendetid i de fleste programmer, uten å få kritiske spørsmål. Selv Dagsnytt Atten var nærmest kjemisk rent for kritiske spørsmål. Det kommer kanskje et forsiktig formulert spørsmål om at man opererer på kanten av hva som er vanlig å tro på, men når det kommer svada som svar, følges det ikke opp. De behandles på en måte som ingen andre i landet behandles på. Selv når det kommer til feilaktig basert mediekritikk, forblir programlederne tafatte, sier Grimstad til Kampanje.

Les også NRKs svar: - Ikke servile

Han tror den servile dekningen av Kongehuset skyldes en overdreven forventning om at folk flest ikke vil at de kongelige skal utsettes for inngående gransking.

- Dette er en temmelig grov krenkelse av norsk journalistikk i sin alminnelighet, men sånn er det. Jeg har fulgt med i 20-30 år, og fatter ikke at det er mulig å la Märtha få lansere en bok på denne måten, uten å ta det opp til kritisk vurdering. Hadde det vært en hvilken som helst annen person i dette landet som hadde skrevet noe som var så kontroversielt, ville vedkommende blitt hudflettet av motdebattanter og blitt gjenstand for kritiske reportasjer. Jeg er ganske desillusjonert på vegne av norsk presse, sier Grimstad.

Desillusjonert: Norsk presses dekning av Kongehuset er servil og ukritisk, og aller verst er NRK, mener medieforsker Carl-Erik Grimstad, her under PFUs behandling av Kongehusets klage på Se og Hør i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

- NRK mest servile
Grimstad mener NRK er «i særklasse servile» i sin dekning av Kongehuset.

- NRK har vært vesentlig i norsk nasjonsbygging, og i den fortellingen har det vært helt normalt at Kongehuset har inngått. Det har vært greit fram til 60-70-tallet, og kanskje også på 80- og 90-tallet. Men siden den gang har stadig større deler av Kongehuset blitt privatisert. De tenker for seg selv, og har prosjekter som går utover det mandatet som er gitt dem. Først og fremst gjelder det Märtha, som gått ut av det nasjonsbyggende prosjektet og inn i et forretningsprosjekt. Man kan ikke se bort fra det, la henne fremstå som prinsesse og samtidig uimotsagt presentere en bok som hun har klare økonomiske interesser i, sier Grimstad.

- Hva med journalistikken som lages om resten av Kongehuset?

- Det er mye énkildejournalistikk, og det stilles i liten grad kritiske spørsmål der også. Mediene gir etter for kommunikasjonsvirksomhet fra Slottet på en måte man ikke ville gjort overfor Statoil, næringslivet, organisasjoner eller politikere, sier Grimstad.

- «I fryseboksen» hvis man skriver kritisk
Grimstad vurderer Kongehusets mediemakt som «enorm».

- De kan diktere, og gjør det hele tiden, hvilke journalister de skal møte, for stoffet de sitter på er så eksklusivt. Hvis ikke NRK lager noe, kommer TV 2 og tar det. Og motsatt. Mediene hadde ikke akseptert det i noen andre sammenhenger. Det blir sagt fra NRK at Märtha ikke satte noen betingelser for dekningen i Dagsnytt Atten. Hvis det er tilfelle, har NRK gjort en forferdelig jobb ved ikke å bringe inn noen kritiske røster i debatten. Kongehuset unndrar seg debatt, de sier «ingen kommentar», og det aksepterer man. Ingen ville funnet på å la for eksempel Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas slippe unna på denne måten, men bor du på Slottet, på Skaugum eller i en villa øverst i Lommedalen, går det tilsynelatende helt greit, sier Grimstad.

Han mener norske hoffjournalister ønsker å skrive mer kritisk enn de gjør, men at de ikke blir gitt mulighet til det.

- Jeg har fulgte norske hoffjournalister gjennom noen tiår, og av og til river de seg i håret over hvor vanskelig det er. De skriver kritisk, men får tommel ned av redaktøren eller desken. Hvis de skriver kritisk, er det rett i fryseboksen, og det aktuelle mediet får ikke intervjuer med Kongehuset på lang tid. Baksaas og andre ledere blir veid på offentlighetens vektskål. Den vektskålen eksisterer ikke når det gjelder Kongehuset, sier Grimstad.

- Betaler med servilitet
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, skal innlede kongehusdebatten på torsdagens møte i Kringkastingsrådet. Han vil ikke røpe så mye ennå om hva han kommer til å si til rådet, men har skrevet om temaet i boka «Republikken Norge», hvor han diskuterer hvorfor Norge fortsatt har et kongehus og hva som kunne vært alternativer til det. I boka omtaler han blant annet NRKs intervju med kronprins Haakon i forbindelse med kronprinsens 40-årsdag. Ifølge Alstadheim presenterte Kongehuset på et møte med NRK en liste over journalister som skulle få intervjue kronprinsen i anledning dagen. På lista stod Hans Olav Brenner, og det var han som endte opp med å gjøre intervjuet.

- Mange kilder prøver å styre mediene på denne måten. Kongehuset har bedre forutsetninger for å lykkes enn andre, fordi de kongelige er så attraktive som intervjuobjekter. NRK kunne ikke risikere at denne kongelige godbiten – eller neste – forsvant til TV 2. Så NRK bøyde av på en måte statskringkasteren ville skammet seg for dersom det var en politiker eller milliardær det handlet om. Men i NRK fører målet om mest mulig eksklusiv tilgang til de kongelige til at idealene om uavhengig og kritisk journalistikk skyves ned på listen. Servilitet er prisen NRK er villig til å betale for eksklusivitet, skriver Alstadheim i boka.

Han trekker også fram en hoffreporters avstandsanalyse av prinsesse Ingrid Alexandra som «en trygg og tillitsfull jente», samt måten Kongehuset prøvde å regulere medieomtalen på i forbindelse med «hippiefesten» som ble arrangert da kronprins Haakon fylte 40 år. NRK og flere andre medier skal da ha fått tilbud om å dekke arrangementet, mot at de ikke skrev om det i forkant.

Rettelse: I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen skrev Kampanje at NRK og et par andre medier gikk med på Kongehusets tilbud om å få dekke Kronprinsens hippiefest mot å la være å skrive om festen på forhånd. NRK avviser at dette var tilfelle for deres del. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sier det er riktig at statskanalen fikk et slikt tilbud, men at de da gjorde det klart at festen var en offentlig begivenhet, og at det i så fall måtte være for en pool med tilgang for TV 2 og andre medier.

- Gjelder de samme idealene om kritisk og undersøkende journalistikk i NRKs dekning av kongehuset som i dekningen av andre viktige institusjoner, eller følger NRK andre prinsipper i dekningen av de kongelige? spurte Alstadheim i et intervju med Aftenposten i forbindelse med lanseringen av «Republikken Norge».

Kritisk: Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv (t.h.), her i samtale med tidligere statsminister Jens Stoltenberg, mener Kongehuset styrer mediene – som lar seg styre, for å få eksklusive intervjuer. I dag innleder han debatten om NRKs hoffjournalistikk på Kringkastingsrådets møte. Foto: Morten Holm/Scanpix.

Kampanje har vært i kontakt med Slottet, men kongehuset har ikke noen kommentar til kritikken.