Publiseringsredaktør Stein Bjøntegård i NRK Nyheter har blitt konfrontert med kritikken som rettes mot NRK, og svarer at han mener statskanalens kongehusjournalistikk er bedre enn sitt rykte.

Les også: Medieforsker slakter hoffjournalistikken

- Jeg forstår ikke kritikken om at prinsesse Märtha Louise og hennes forretningspartner fikk spasere inn i våre studioer uten et kritisk spørsmål. Det var mange kritiske spørsmål, men de fikk også fortelle hva boka dreier seg om. Det er riktig at ingen kritikere stilte opp mot prinsessen i studio. Men kritikerne slapp til, og blant annet var biskop Helga Haugland Byfuglien med i Aktuelt, skriver Bjøntegård i en e-post til Kampanje.

Han minner om at det har vært flere store diskusjoner rundt Kongefamilien det siste året.

- En av dem var saken om Kronprinsparets valg av privatskoler for barna, en annen var Kronprinsens deltakelse på næringslivskonferansen SIRK i Tromsø. Rundt prinsesse Märtha Louise har det vært diskusjon i forbindelse med den selverklært klarsynte Lisa Williams, som mener hun kan kommunisere med de døde. Vi tok fatt i dette og slapp flere kritikere til. Vi tok fatt i disse temaene fordi vi mener de er viktige i diskusjonen om monarkiets framtid og Kongefamiliens posisjon. Det er en diskusjon der NRK, i motsetning til Alstadheim, ikke har noen mening, men som uansett er viktig. Derfor er det vår oppgave å drive kritisk og pågående journalistikk rundt dette, skriver Bjøntegård.

Han erkjenner imidlertid at det er utfordrende å lage journalistikk om Kongehuset.

- Blant annet er det vanskelig å få folk vi vet er kritiske til å stille opp for å kritisere de kongelige. Men jeg er ikke enig i at vi er servile. Og ikke all kritisk journalistikk innebærer revolverintervju og intervjuobjekter som blir avbrutt i sine resonnementer. Folk er også i stand til å tenke selv.