AgendaTracker er en undersøkelse gjort i samarbeid mellom analyseselskapet YouGov, mediaintelligens- og rådgivningsbyrået Infomedia og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene. Undersøkelsen gjennomføres hvert kvartal og kartlegger mediesaker, og inntrykkene nordmenn har fått av disse sakene.

Det er ti forskjellige saker fordelt på ulike kategorier som har engasjert nordmenn gjennom årets første måneder.

Av sakene som har provosert nordmenn mest er det nyhetssaken om Stein Lier-Hansens sjøflyturer til jakthytta som topper listen. 34 prosent har latt seg provosere av saken.

Sandra Borchs plagiatsak plasserer seg på en andreplass hvor 28 prosent oppgir å ha blitt provosert av saken, mens saken om tidligere skiskytter-president Anders Bessebergs luksusklokker og prostituerte havner like bak med 27 prosent.

- At nordmenn engasjerer seg viser at vi bryr oss, og de ulike reaksjonene vi ser er på mange måter et speilbilde av samfunnets verdier. Blant sakene vi valgte å se nærmere på er det derfor ikke så overraskende at mange lar seg provosere, sier Lejla Grinde, leder for strategisk rådgivning i Infomedia.

Kongen får mest oppmerksomhet
Selv om de nevnte sakene provoserer mest og har fått mye oppmerksomhet, er det allikevel Kongens Malaysiatur, som ble avbrutt grunnet sykdom, som har fått mest oppmerksomhet av mediene. I løpet av mars ble det publisert nesten 1800 artikler om dette. Rett bak følger igjen Besseberg og Borch, som i løpet av første kvartal fikk om lag 1500 og 1100 oppslag.

Pallen blir tett fulgt av trippeldrapet i Nes, Stein Lier-Hansens sjøflyturer til jakthytta og Simen Velles utspill om gutta som «ikke får seg noe». På spørsmål om hva som gjør nordmenn triste og redde, svarer 63 prosent trippeldrapet i Nes, 41 prosent svarer kongen og 28 prosent heller mot 25 juni-rettsaken mot Zaniar Matapour. 

Blir oppgitt av Ruter
Følelsen av oppgitthet scorer høyt rundt de fleste av sakene. 36 prosent blir oppgitt av Ruters busser, 24 prosent av Sandra Borchs plagiat og 20 prosent av konflikten på hopplandslaget. Mange svarer også at de ikke helt vet hvilke følelser de får av de kuraterte sakene.

- Korrupsjon, avsløringer og politikerjuks vil alltid engasjere folk – og godt er det. Men det er også likegyldighet å spore. For folket lar seg påvirke av det store mediebilde, og det preges av katastrofer, kriger og kriser, sier Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver i PR-operatørene.