Natt til torsdag startet budkampen om et av verdens mest kjente malerier «Skrik». Det skjedde i regi av auksjonsfirmaet Sothebys i New York og på en akusjon der store deler av verdens kunstelite var samlet salen, blant dem norske Petter Olsen, som solgte maleriet.

På forhånd var det ventet at det kjente maleriet ville sette en ny rekord for salg av et bilde på en auksjon og «Skrik» innfridde. Maleriet gikk under hammeren for 107 millioner dollar og med en kommisjon på 12 millioner dollar, ble den nette prisen 119 millioner dollar, rundt regnet 689 millioner kroner.

– Jeg er fornøyd med salget. Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten, sa Petter Olsen på pressekonferansen like etter at maleriet hans var solgt som som verdens dyreste bilde ifølge NRK.no.

Frem til i natt var det Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» som hadde prisrekorden for et maleri solgt på auksjon. Den forrige rekorden var på 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner) og ble satt under en vårauksjon på Christie's i New York for to år siden.

Verdens dyreste maleri er imidlertid fortsatt malt av Paul Cézanne, og det ble kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for hele 250 millioner dollar.