Ser en på utviklingen i aksjemarkedet for 2015 er det uten tvil et selskap som utmerker seg hva gjelder verdistigning.

For i løpet av de siste tolv månedene har Netflix-aksjen steget med 129 prosent og må dermed sies å være en av fjorårets aller største børsvinnere om en sammenligner med de aller største og mest profilerte medie- og teknologiselskapene.

Til og med store medie- og teknologiselskaper som Facebook og Google må se seg slått av den amerikanske strømmetjenesten som ved inngangen til 2016 har en markedsverdi på 48,8 amerikanske dollar eller nesten 430 milliarder kroner.

- Netflix´suksess på børsen har sammenheng med sterk vekst og gode økonomiske resultater. De avsluttet året med imponerende resultater. Investorene liker teknologiselskaper som profitterer på sterke teknologiskifter, sier Bente Sollid Storehaug, administrerende direktør i digitalselskapet ESV.

Streamingtjenesten hadde ifølge de siste kvartalstallene 69 millioner abonnenter på global basis og selskapet forventer å runde 74 millioner medlemmer ved utgangen av 2015 og det er ventet at selskapet bruker rundt fem milliarder dollar årlig på innhold der mesteparten går til å kjøpe innhold fra de store Hollywood-studioene, men også stadig mer originale serier som «House of Cards», «Orange is the new black» og «Narcos».

- En digital innovatør
Hun er ikke overrasket over at det er selskapet til Reed Hastings som ble børsvinneren når status for 2015 er gjort opp.  

- Netflix har en enorm styrke i sine algoritmer og personaliseringsteknologi. De priser seg lavere enn kabel-leverandørene som ofte bundler innhold og tilgang til nettet. Vi kommer til å se en enorm vekst innen web-baserte tv-kanaler i årene som kommer. Nettet tar over som distributør og Netflix har et stort forsprang. Fremtiden tilhører streaming-aktørene. Netflix er en digital innovatør med stort potensiale for vekst og utvikling av nye spennende programkonsepter. Derfor ble de børsvinneren i 2015, sier hun.

Kuttet kabelen:

Administrerende direktør i ESV Digital og tidligere gründer Bente Sollid Storehaug er langt fremme teknologisk. Allerede i 2014 sa hun opp Canal Digital-abonnementet og kuttet dermed kabelen til fordel for tv via internett.

Selv var Sollid Storehaug tidlig ute med å kutte ut sitt kabel-tv-abonnement og heller velge streamingtjenester, noe hun også skrev i en kommentar på Kampanje.

Les også: - En moderne mediefamilie

- Jeg har lenge ment at kabel må vike for streaming. Mange vil hevde at jeg ikke er en vanlig norsk mediekonsument, men for meg ble kabel-tv like overflødig som fasttelefonen. I vår familie streamer vi all tv og annen underholdning. Netflix er et rimelig tilbud og utfyller behovet for underholdningstjenester i vår familie, sier hun.

- Kommer veksten til å fortsette i 2016 for Netflix på børsen?

- Som medieinvestor holder jeg en sterk knapp på både Netflix, Facebook, Amazon og Google i året som kommer. Alle selskapene har robuste og tilpasningsdyktige forretningsmodeller. Når disse gigantene endrer strategi er det ofte ensbetydene med å skrive om en algoritme. De sitter med enorm kunnskap og innsikt om kundene sine. De personaliserer brukeropplevelsen og digitaliserer både medie-, underholdnings og retailbransjen.

Eksklusiv selskapsgruppe
Ikke overraskende er det da også Amazon som gjør det nest best av de selskapene Kampanje har sjekket. For også Amazon klarte å doble markedsverdien sin i  løpet av fjoråret. Nettgiganten økte aksjekursen 119 prosent, men har en markedsverdi betydelig større enn Netflix’ med sine 316 milliarder dollar eller over 2.7000 milliarder kroner.

Samtidig fortsetter også de store teknologigigantene Google (+45%) og Facebook (+33%) å gjøre det bra på børsen, med en utvikling i aksjekursen på henholdsvis 45 og 33 prosent og i USA snakker man nå om de fire store selskapene som en eksklusiv gruppe børsvinnere som bare går under navnet «FANG».

Mediehusene henger etter
Beste børspresentasjonen til et tradisjonelt mediehus finner en i Storbritannia der den kommersielle kringkasteren ITV økte aksjekursen siste 12 måneder med 35 prosent godt hjulpet av et svært sterkt tv-reklamemarked på den engelske øya.

Eneste norske børsnoterte mediekonsern er Schibsted som etter å ha gjennomført sin aksjesplitt i A- og B-aksjer kan skilte med en kursoppgang på drøye 23 prosent på B-aksjen.

Verst av medie- og teknologikonsernene var det amerikanske mediekonsernet Viacom som måtte se aksjekursen falle med 40 prosent, hakket verre enn Twitter-aksjen som falt med 36 prosent. Heller ikke TVNorge-eier Discovery hadde noe godt år børsår i 2015. Aksjekursen falt med over 22 prosent.

At selskaper som Viacom og Discovery falt mye på børsen må sees i sammenheng med en stadig økende investorfrykt for at konsumentene kommer til å si opp sine kabel-tv-pakker hos de store tv-distributørene, noe som vil slå ut på inntektssiden til de store tv-husene i USA. I fjor opplevede da også de store, amerikanske mediekonsernen en skikkelig skrell på børsen.

Les også: Amerikanske mediegiganter ryster Wall Street

Oppsummeringen blir dermed at 2015 ble det året investorene solgte seg ut av tradisjonelle tv-selskaper, og hamstret akjser i selskapet som leverer tv og video over internett.