Vi er en moderne mediefamilie som elsker nyheter, underholdning og sosiale medier. Aldri før har vi sett mer levende bilder eller lest mer enn det vi gjør i dag. Vi lever i stor grad papirløst, mens TV-en fortsatt står på sin vante plass i stuen. Ved ettertanke var det bare de yngste barna som var brukere av Canal Digital. Selv 4-åringen foretrakk Netflix, YouTube og nedlastede iTunes filmer på sin iPad. Canal Digital er derfor sagt opp. Det satt langt inne, men nå er det gjort.

Dermed tok familien Sollid Storehaug enda et steg inn den nye digitale medie-hverdagen. Vi kommer ikke til å slutte å se NRK eller TV2. Begge ligger på nettet. NRK er gratis, mens vi betaler en helt grei pris for å få tilgang til TV2 Sumo. Der har jeg vært betalende abonnent siden tjenesten ble lansert. For to dager siden ble TV2 Sumo den første norske tv-kanalen på Apple TV. Apple TV omsatte for én milliard i 2013 og er solgt til ca 20 millioner brukere.

Kabel og parabol går en tøff tid i møte. Nettet vil ta over som distribusjonskanal. Av den grunn er det interessant å følge med Netflix og Apple TV. Vår lille sønn på 4 år betjener Netflix-appen helt på egenhånd. Han logger seg inn på barnas område via sin iPad. Netflix vet hva han liker å se. Hele hans historikk av favorittprogrammer ligger tilgjengelig med sine bilde-ikoner. Det er bare å bruke pekefingeren. Det klarer en oppvakt liten analfabet på fire år. Han spør aldri om hjelp. Netflix kjenner familien, og vet nesten bedre enn oss hva vi liker å se av underholdning. Netflix peker seg ut som et selskap som vil ha stor innflytelse på hvordan vi kommer til å se TV-programmer og filmer i fremtiden. De er med på å endre våre medievaner.

Jeg har tidligere skrevet et blogg-innlegg hvor jeg stiller spørsmål om det er innovatørene som tar digitalt lederskap i mediebransjen. Netflix er en innovatør selv om de startet ganske så tradisjonelt i 1997 med en DVD-i-posten tjeneste. I dag er det video-streaming som er drivkraften. Ved å skape egne program-serier har de gått enda lenger i sin innovasjon. Mens tradisjonelle TV-selskaper kjemper for å beskytte sine gamle forretningsmodeller, flytter Netflix, Google, Amazon  og Yahoo TV over på nettet. Da kan vi bare tenke oss hvor mange TV-kanaler vi vil få i fremtiden. Netflix har spådd at verden vil ha 48 millioner TV-kanaler innen 2025. Det kommer til å bli en krig om oppmerksomhet. Her hjemme satser VG sterkt på nett-TV, og det er spennende å se hvordan de utvikler sitt programkonsept. De angriper også de tradisjonelle TV-aktørene.

Hjemme hos oss har vi vært vant til å svappe mellom mellom kjente favoritt-kanaler som NRK, TV2 eller CNN, mens barna har favorisert NRK Super, Disney-kanalene, Nickelodeon og Cartoon. Internett-TV kommer til å endre dette mønsteret. Etter å ha brukt Netflix siden det kom til Norge er det lett å merke at teknologien hele tiden perfeksjoneres.  Netflix’ anbefalinger kommer til å treffe bedre jo flere data de får om deg og meg. De kommer til å vite nøyaktig hva vi ønsker å se. Dette er ingen utenkelig visjon. Teknologien er kommet langt på dette området allerede.

At Netflix er et innovativt selskap beviste de også ved å være et av få medieselskaper som søkte om eget toppnivå domene(TLD). I dag er det www.netflix.com. Om kort tid vil de innovere hele sin nettsatsing, ta steget bort fra det «allemanseide» dot.com systemet, og etablerer sitt eget økosystem på nett. Tenk hvilke fordeler det vil ha. Raskere. Sikrere. En unik mulighet til å utnytte big data, og bygge en enda bedre tjeneste for oss brukere. De kan brande sine konsepter med korte web-adressser. Dagens url-er er ikke spesielt annonse-vennlige. De blir ofte for lange, og egner seg verken for boards eller annonsering på TV. Nå kan det bli; news.netflix, kids.netflix eller action.netflix. Ser man på søkerne av nye toppnivå-domener er det verdt å merke seg at alle papirbaserte mediebedrifter er fraværende. Medie- og reklamebransjen er i det hele tatt dårlig representert. Netflix tar et kvantesprang, og kommer til å bruke sin nye TLD både som en teknologi- og innovasjonsplattform – på lik linje med de største innovatørene; Google, Amazon og Microsoft.

Hva er det så jeg ikke liker med dagens Netflix? Det omfattende bibliotektet består fortsatt av filmer og programmer som er lite aktuelle for meg å se. Resten av familien er ikke like enig. Tilbudet må bli annerledes og bedre. Det er en utvikling som vil tvinge seg frem. De har skapt egne seer-suksesser, og det er ikke utenkelig at de vil fortsette programutviklingen mot konsepter som vi er vant å se fra tradisjonell TV. Netflix-dokumentaren om den arabiske våren og opprøret på Tahrir-plassen er et eksempel på den type programtilbud.

Netflix beviser dessuten med sin forretningsmodell at det er mulig å bygge et stort TV-selskap uten annonsører. Alt er bygget på abonnement. Betyr det at spredning av internett-TV vil endre hele økonomien i reklamebransjen det neste tiåret? Eller kan vi tenke oss en løsning der annonser blir svært nøye målrettet? Netflix er et eksempel på at den reklamefrie modellen er svært populær hos brukerne. Seerne foretrekker færre annonser, mens annonsørene i fremtiden vil nå ut til et mer relevant publikum.

Netflix kommer til å innovere TV-bransjen, og ja; jeg tror det er innovatørene som tar digitalt lederskap. Neste steg blir direktesendt TV fra store publikumsbegivenheter. Sport selges i dag til høystbydende. Skulle Netflix få et digitalt overtak, vil selskapet også få økonomiske muskler til å sikre seg disse gobitene i fremtiden. Det vil være et alvorlig slag for den tradisjonelle TV-bransjen. Sport er kanskje den viktigste årsaken til at folk i dag beholder sine parabol og kabel-TV-abonnementer. (Hos oss er det ingen som ser sport – så valget om å si opp Canal Digital var enklere av den grunn).

Internett og smart-TV dekker vårt behov. Vi ser Netflix og Apple-TV på en 50 tommers skjerm. NRKs programmer streames til samme skjerm. Det er mektige giganter som Netflix, Google, Apple, Sony og Samsung som kommer til å innovere TV-bransjen. De er på veg inn i en ny gullalder. Alle har sikret seg sine egne brand-TLDs – og ligger dermed flere år foran sine konkurrenter.