Den digitale transformasjonen setter stadig større preg på næringsliv, handel og industri verden over. En global undersøkelse blant 4000 IT-ledere viser at den massive digitaliseringen fører til at bedriftene flytter oppmerksomheten fra IT-funksjonalitet og kostnader over på digitalt innhold og beslutningsstøtte. Etterspørselen etter fageksperter innen big data og analyse har økt dramatisk og mange har fått en digitalsjef som ny kollega det siste året.     

Revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG har i samarbeid med analyseselskapet Harvey Nash intervjuet nærmere 4000 IT-ledere fra 50 land om deres erfaringer, behov og forventninger til fremtiden.

Big data er «hot»
Undersøkelsen viser at det er store digitale omveltninger på gang hos virksomheter verden over. To av tre IT-sjefer forteller at digital teknologi allerede nå utfordrer etablerte forretningsmodeller og «er med på å skape dyptgripende endringer i organisasjonen». 28 prosent tror de vil bli «berørt i løpet av de neste to årene».

Hvilke virksomheter er det som merker dette aller mest? Jo, ifølge undersøkelsen er det innenfor tv, reklame, teknologi og telecom. Undersøkelsen avdekker også en markant økning i etterspørselen etter folk med spesifikk fagkunnskap. Det har det siste året vært en stor økning i etterspørselen etter nøkkelferdigheter, og da spesielt innenfor big data og analyse. Dette er med på å drive lønningene for disse fagekspertene kraftig oppover, kan KPMG fortelle.

- Etterspørsel etter digitalkompetanse
- Vi ser en stor vekst i virksomhetenes etterspørsel etter digitalkompetanse. 17 prosent av IT-sjefene forteller at de nå har ansatt eller samarbeider med en Chief Digital Officer (CDO). Det er en økning på 10 prosent fra fjoråret. Ytterligere fem prosent sier de kommer til å ansette en digitalsjef i løpet av 2015, forteller Arne Helme, partner og sjef for rådgivningstjenester innenfor teknologi i KPMG Norge.

Big data og analyse kommer øverst på listen over manglende fagkompetanse og ferdigheter (36 prosent), etterfulgt av prosjektledelse (34,2 prosent). 19,2  prosent sier de mangler digital kompetanse, mens 12,8 prosent etterlyser ekspertise på sosiale medier. 

Bedriftenes interesse for fagekspertise innenfor teknisk arkitektur, virksomhetsarkitektur og forretningsanalyse har størst nedgang i etterspørsel det siste året.

IT-sjefen blir mektigere
Fjorårets undersøkelse viste at mange markedssjefer eide og ledet den digitale agendaen i virksomheten. Årets resultater viser imidlertid at IT-sjefene er i ferd med å overta mye av det digitale ansvaret fra markedssjefen.   

- Sammenlignet med i fjor har det digitale eierskapet blant IT-folkene gått opp med 18 prosent, mens det går ned fra 40 prosent til 24 prosent i markedsavdelingen. Det er også en sju prosent økning i antall virksomheter som opererer med delt eierskap, sier Helme.

 En av tre IT-sjefer forteller at samarbeidet med markedsavdelingen har blitt bedre og tettere, og at relasjonen nå har blitt veldig god. Dette kommer tydeligst frem hos virksomhetene der de to enhetene har delt eierskap.

- Vinn eller forsvinn
Kampanje har skrevet flere saker om maktbalansen mellom IT-sjefen og markedsdirektøren. Daværende digital direktør i Dinamo-konsernet, Helge Tennø, kunne fortelle at markedsdirektørens posisjon i virksomhetene var truet. Han snakket om liv eller død for markedssjefen og en maktkamp mellom markedsavdelingene og IT-avdelingene.

- Det er vinn eller forsvinn for markedsdirektøren. Men samtidig åpner det seg muligheter til å ta en større rolle i selskapet. Det er en utålmodighet i organisasjonen til å fylle behovet for kundeinnsikt og få den inn i styrerommet. Markedsdirektøren har gratisbilletten hvis de tar den, sa Tennø.

Les mer: - Markedsdirektøren stikker av med IT-budsjettet (krever innlogging)

Les også: Slik møtte markedssjefene IT-trusselen

Les også: - Fremdeles kritisk for markedssjefen