Du kjenner kanskje scenariet. Markedssjefen vil ha en digital løsning på plass kjapt og går utenom it-avdelingen. Ekstern hjelp blir hentet inn, og IT-sjefen, som ønsker å ha kontroll på digitale aktiviteter, setter ned foten eller trenerer prosessen. For i kjølvannet av at en teknologisk tsunami har slått inn over samfunnet og revet i stykker bransjer som musikk, film, foto, aksjer eller taxinæringen, har det også lenge vært varslet en maktkamp mellom markedssjefen og IT-sjefen. For hvem har egentlig ansvaret når en ny mobilside skal lanseres eller nettbutikken oppgraderes?
- De som ikke greier å få til et effektivt samarbeid mellom it og marked risikerer å dø, sier operasjonell direktør i Making Waves, Kim Ydse Krogstad, til Kampanje.
Making Waves jobber med digital tjenesteutvikling og er et av landets største på området. Selskapet jobber med kunder som Norgesgruppen, Tine og NSB og Ydse Krogstad mener mye av jobben går på å «brobygging internt mellom avdelingene».
- Det er helt virksomhetskritisk. IT og marked må lære å jobbe sammen på denne måten. Greier man ikke det, er man kjapt utkonkurrert, sier Ydse Krogstad, til Kampanje
For med digitaliseringen bygges det opp nye tjenester over natten og de vokser frem på gutterom og kjøkkenbord og «man kan i praksis starte en egen minibusiness i din egen leilighet i løpet av fem minutter», som den norske Airbnb-sjefen nylig kunne fortelle.
Les også: Deleøkonomien kjenner ingen grenser
Det stiller helt andre krav til selskapene som utfordres, mener Making Waves-sjefen.
- Endringstakten i markedet er mye høyere nå enn tidligere. Særlig store virksomheter er utsatt for nyvinninger fra konkurrerende små, smidige aktører. Det handler om å forstå hva mennesker egentlig vil ha og levere kjapt på det. Å bruke et halvt år på å utarbeide den klassiske kravspesifikasjonen fra IT-siden er ikke måten å jobbe da. Man må arbeide iterativt, tørre å feile, lære av det og justere fortløpende, sier han.