Det danske sko- og klesmerket Biancos har lansert ny reklamefilm som skaper storm. I skoreklamen «Women need more» er budskapet at kvinner trenger mer lønn enn menn fordi det er dyrere å være kvinne enn mann. Det argumenteres blant annet med at det er dyrere for kvinner enn menn å gå til frisøren og at kvinners undertøy er langt dyrere enn menns.

Filmen ble lagt ut i går på YouTube og på Biancos egne Facebook-sider - og har siden spredd seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Innlegget, som ble lagt ut i går, har nær 340 000 visninger, nær 1000 delinger og nesten 700 kommentarer.

- Budskapet blir hult
Blant dem som reagerer, er daglig leder Mai-Bente Paulsen i kommunikasjonsbyrået Something Good, som spesialiserer seg på samfunnsansvar. Hun har skrevet en kommentar som reaksjon på reklamefilmen.

- Hvorfor reagerer du på denne reklamefilmen?

- Jeg tenker at dette er en reklame som egentlig tar opp en viktig problemstilling. Men utfordringen er at de dramatiserer det som den verste konsekvensen av at vi ikke har likelønn - at vi ikke får kjøpt nye sko. De fremstiller damer som hysteriske og sutrete fordi de ikke får fylt opp skoskapet. De profiterer på et viktig og alvorlig samfunnsproblem, sier Paulsen til Kampanje.

Og legger til:

- Det er helt åpenbart at de ønsker å fremstå som samfunnsengasjerte og sympatiske. Men budskapet blir hult og har stikk motsatt effekt, sier hun. 

Her kan du lese hele kommentaren til Paulsen: - Ikke lat som om du bryr deg

- Bullshit
Flere av kommentarene på Biacos Facebookside er av negativ art, og svært mange reagerer på at Bianco bruker kvinnekamp som inngang til reklamebudskapet.

«Mange kvinner er sinte på grunn av at det ikke er likelønn, men ikke fordi vi ønsker å kjøpe mer sko. Er det ikke flott når kapitalismen forsøker å tjene på feminisme? For noe tull», skriver en.

«Så dere mener vi trenger lik lønn fordi vi har lyst på dyre sko, dyrt undertøy og hårklipp? Lol, fuck off. Vi er mennesker, lik lønn bør gis uavhengig av pris på frisørtime», skriver an annen.

«What a load of bullshit», «What a profoundly ingorrant and insulting ad» er også blant kommentarene under reklamen. 

Les hva Bianco svarer her: - Luften har gått ut av likestillingsdebatten

Se filmen her:

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Biacos PR-byrå for en kommentar uten å lykkes.