Tidligere i dag skrev Kampanje at Egmont Publishing øker trykket i det brennhete markedet for innholdsmarkedsføring, også kjent som Content Marketing. Mediehuset kjøper 50,1 prosent av Sempro, med opsjon på å kjøpe resten av selskapet, samtidig som Egmonts andel i Bonzaii økes fra 32 til 51 prosent. Også der kan hele selskapet bli slukt av Norges største bladutgiver.
Les mer: Sa opp journalister - kjøper content-byråer
Fem år gamle Sempro, som har sitt hovedkontor i Moss, driver med digital markedsføring og innholdsmarkedsføring. Én av gründerne, Kjetil Sinding, forteller til Kampanje hvorfor eierne slapp inn Egmont Publishing på eiersiden.
- Vi har vært veldig heldige. Vi har fått kose oss i fem år. Våre kunder, mange av dem store, norske merkevarer, har vist oss betydelig tillit, men jeg er redd for at det kommer mange andre aktører bak oss nå. For mange bedrifter er digital markedsføring fortsatt ganske komplekst sammenlignet med tradisjonell markedsføring. Min frykt var at de tradisjonelle byråene skulle levere «gode nok» digitale løsninger for kundene. Tradisjonelle byråer og digitalbyråer som oss, har nok fortsatt ganske ulike oppfatninger av hvordan digitale aktiviteter bør gjennomføres for å gi størst mulig verdiskapning hos annonsørene, sier Sinding til Kampanje.
Les også: Byrå-rakett lander i Oslo
Tidligere Egmont-direktør ble døråpner
Salgsprosessen begynte å rulle sent i 2014.
- Det startet med at interessenter, fra den tradisjonelle byråbransjen, kontaktet oss i november og lurte på om vi var interesserte i å selge. Jeg fryktet da at det ikke ville bli en god match. Vi ville ha en partner som er komplementær med Sempro, og en slik partner fant vi Egmont. De har innhold, vi har distribusjon. Da blir det ikke konflikter, da blir det full match, forteller Sinding.
Det var på nyåret Sempro-eierne og Egmont fant tonen. Én ansatt i selskapet med fortid i Egmont ble døråpneren.
- Vår digitaldirektør Jørgen Nilsson var tidligere direktør for forretningsutvikling og digitale medier i Egmont. Han ringte til Egmont i januar og kunne fortelle sine tidligere kolleger at investorer viste interesse for Sempro. Da reagerte Egmont veldig raskt, forteller Sinding, som som påpeker at det aldri lå noen tanker om Egmont-samarbeid da Nilsson gikk fra mediebyrået Omnicom til Sempro for ett år siden.
- Nei, vi tenkte ikke på det da han ble ansatt i Sempro. Vi kjente ham fra før og hadde forsøkt å rekruttere ham lenge.
Holder prisen hemmelig
Før aksjesalget eide gründerne Kjetil Sinding og Terje Skarpnord og ektefellen Helene Flesjø Skarpnord 37,7 prosent hver av Sempro. Jørgen Nilsson eide 15 prosent mens øvrige ansatte satt på resten av aksjene.
- Aksjonærene ble enige om å selge prosentvis like stor andel til Egmont, forteller Sinding.
- Og hvor mye betaler Egmont?
- Partene er enige om å ikke kommentere verdien, men alle synes det er en «fair pris». Vi har fått en avtale som alle er fornøyde med.
Sempro-gründeren forteller at selskapet har ambisjoner om å etablere seg og vokse utenfor Norge.
- Vi har ikke behov for en finansiell investor, men et selskap som ser vårt potensial og ønsker oss å bygge Sempro videre, også utenfor Norge. Vi leverer markedsføring for norske kunder i Finland, Sverige og Tyskland. I Sverige, hvor vi har vårt største marked, vil det være naturlig med lokal tilstedeværelse.
- Mediebransjen er handlingslammet
Sinding mener norske medieselskaper og mediebyråer har sovet i timen under den rivende digitalutviklingen.
- Mange medieselskaper og mediebyråer ser ut til å ha blitt handlingslammet av de store strukturelle endringene som skjer i folks medievaner.
- Hvilke selskaper tenker du på da?
- Hehe. Jeg velger å svare at det er bransjen generelt sett, slik at jeg unngår å starte en ordkrig. Det er flere som ikke gjør noe som helst. Mange produserer godt innhold, men de skaper ikke god distribusjon innenfor kundenes målgruppe. Det er der vi skal levere godt.
Sempro omsatte for 28 millioner kroner i 2014 og satt igjen med et overskudd før skatt på 2,1 millioner kroner.
Les mer: Tidligere Dagblad-journalister satser på content marketing
Les mer: Content marketing-satsing skaper VG-splid
Egmonts voksende satsing på innholdsmarkedsføring og de siste kjøpene kommer bare to måneder etter at medieselskapet kvittet seg med halvparten av journalistene - fra 50 til 24. I juni skrev også Kampanje at Egmont hadde inngått avtaler med fem eksterne selskaper om kjøp av redaksjonelt innhold. Alle selskapene tilbyr også innholdsmarkedsføring.
Les mer: Content-byråer erstatter Egmont-journalister
Les også: Egmont satser tungt på content marketing
Egmont Publishings kommersielle direktør Ole Ullereng anslår at selskapet kan nå 60 millioner på totalomsetning innen innholdsmarkedsføring i år. Målet er 100 millioner kroner i løpet av to år.
På Kampanje Premium kan du i en ny, stor sak lese om hvordan content marketing-markedet utviklet seg i 2014 og hva aktørene tror om veksten fremover.
Les mer: Tror på eksplosiv vekst i content-markedet (krever innlogging)
Kommentér