SMFB-gründerne ville sette hele overskuddet på ruletten - 20 år senere gikk byrået konkurs

De opprinnelige gründerne av SMFB kjenner på et vemod når byråeventyret de satte i gang nå er slutt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Etter at det denne uken ble kjent at SMFB Dinamo er slått konkurs, er det en trist følelse hos flere av gründerne som var med på å starte opp byrået som senere bare ble kjent som SMFB. Mens Dinamo gjenoppstår, er det nå ubønnhørlig slutt på fortellingen om oppstartsbyrået som skulle utfordre landets største reklamebyrå Try, internasjonale lanseringer, oppkjøpsplaner og en liten dose galskap. 

- Da jeg leste det følte jeg et vemod, helt klart, sier Erik Heisholt, til Kampanje.

Han var en av fem gründere i byrået som først fikk navnet Shnel & Melnychuck i 2004. Shnel-navnet kom rett og slett i stand som en rekke av forbokstaver i fornavnene til gründerne Stig Bjølbakk, Henrik Sander, Njål Berge, Erik Heisholt og Lasse Polmar. I 2006 kom det svenske, prisvinnende reklamebyrået Forsman & Bodenfors inn på eiersiden og selskapet byttet navn til SMFB. Heisholt forlot selskapet året etter, men har hele tiden fulgt godt med på hva hans venner og tidligere kollegaer har fått til i byrået.

- Jeg har hatt fantastiske venner og gode kollegaer som jeg er veldig glad i og har stor respekt for, spesielt Lasse Polmar og Stig Bjølbakk. Det gjorde at jeg alltid har fulgt ekstra godt med, sier Heisholt. 

Heiholts medgründer i SMFB, Stig Bjølbakk, uttalte til Kampanje onsdag kveld at også han synes nyheten er trist. Bjølbakk og Polmar var de eneste gründerne som fortsatt jobbet i byrået.

- Vi startet opp nyttårsaften i 2004 og det manglet fire måneder før vi rundet 20 år. Det er vemodig, sier han.

Les mer: SMFB-gründer om konkursen: - Utrolig trist

Vi hadde ikke penger til noe annet enn lopper, og jeg husker hvordan vi dekorerte med bilder av konkurrentene våre. Henrik Sander, SMFB-gründer

Ville satse alt på ruletten

Erik Heisholt er nostalgisk med tanke på det de startet sammen for nesten 20 år siden.

- Flammen og entusiasmen som vi klarte å vise den gangen, og som SMFB viste i årene etterpå ved å tørre å tenke større enn Norge, det er en tankegang og en ambisjon som bransjen trenger, sier han.

Slik Kampanje kjenner historien til reklamebyrået, skal de fem grunnleggerne og vennen ha blitt enige om å stifte Shnel & Melnychuck på Lorry sent ut på kvelden en gang. Tanken var imidlertid ikke å holde på så lenge, men lenge nok til at man gikk med et overskudd som skulle ta de med på en reise til Las Vegas. Der var planen å satse hele overskuddet på rødt på ruletten. Heisholt bekrefter nå en av den norske reklamebransjens mange urban legends.

- Vi diskuterte helt seriøst å ta første overskudd og reise til Las Vegas og sette alt på rødt.  Hvem som feiga ut, husker jeg ikke i dag. Hvis vi hadde gjort det og vunnet, kanskje hadde alt blitt annerledes, sier Heisholt til Kampanje.

Turen til Las Vegas ble aldri noe av og etterhvert forsvant både Heisholt, Berge og Sander ut av byrået, men SMFB klarte likevel å sette farge på den norske reklamehimmelen. På 2010-tallet var det SMFB som var nærmest å vippe Try ned fra den norske reklametronen med flere sterke prestasjoner i den kreative reklamekonkurransen Gullblyanten og i Kampanjes årlige byråkåring, Byråprofil. Byrået var også kjent for sine legendariske nachspiel i sine store lokaler i Tollbugata der flere byråledere skal ha blitt nektet i døra av byråets egne dørvakter. 

Heisholt mener noe av det grunnleggende ved SMFB ble borte etter hvert.

- Jeg blir trist fordi jeg følte at den ambisjonen ble vannet mer og mer ut ettersom årene gikk. Men aller mest trist blir jeg av menneskelige hensyn. Jeg tenker på alle de som over natten ikke har en jobb å gå til, sier Heisholt i dag.

Det understreker bare at det er tøffe tider i bransjen nå, sier Heisholt.

- Det er vanskelig å drive nå og det merker alle. At to toneangivende kreative selskaper forsvinner, i hvert fall for nå, er en manifestasjon på dårligere tider.

Helt borte blir Dinamo imidlertid ikke. Allerede natt til torsdag ble det klart at majoritetseier i morselskapet til SMFB og Dinamo, Gudleiv Bjørklund, kjøper konkursboet for å satse videre under Dinamo-navnet.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

Kom inn på eiersiden:

I 2020 kom investor Gudleiv Bjørklund inn på eiersiden i SMFB. Her sammen med daværende SMFB-sjef Kristian Kristiansen og SMFB-partner Oscar Michaelsen. Kristiansen sluttet da SMFB slo seg sammen med Dinamo.

- Som om Stabæk og Vålerenga skulle være samme lag

Historien om SMFB er også en historie om et norsk reklamebyrå som markerte seg internasjonalt og laget reklame for globale merkevarer som Diesel og Diadora. Rykter om oppkjøp og fusjoner har også alltid preget byrået. Kampanje er kjent med at byrået en gang var nære å bli kjøpt opp av det engelske reklamebyrået Lowe tilbake på 2000-tallet kort tid etter oppstart. Gründerne var i London, klare til å signere, men i 12. time kom telefonen fra den daværende toppsjefen i Lowe om at det ikke ble noe salg. 

- Det var en vanvittig historie som vi nok hadde merket på lommeboka. Men vi endte på puben og drakk noen Guinness før vi tok flyet hjem, sier Heisholt.

Senere har svenske Forsman & Bodenfors vært inne på eiersiden før investoren Gudleiv Bjørklund dukket opp og selskapet slo seg sammen med Dinamo. 

SMFB-gründer Erik Heisholt er ikke helt ukjent med Dinamo heller. Han var innom byrået i elleve måneder i 1998.

- Jeg har en historisk tilknytning til begge selskaper, sier han.

- Hva tenkte du om at disse selskapene skulle slå seg sammen?

- Da jeg leste at SMFB og Dinamo skulle slå seg sammen, var det litt som om Stabæk og Vålerenga over natten skulle være ett og samme lag. Eller at Tom Araya i Slayer plutselig skulle spille bass i Coldplay, altså to ulike kulturer og filosofier som hver for seg er interessante, men ikke egentlig hører sammen. Da tenkte jeg at det var dårlige tider, sier Heisholt og understeker at det er hans personlige refleksjoner.

Les mer: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største

- Bare trist

Også medgründer Henrik Sander, synes nyheten om at SMFB var konkurs er trist å lese. 

- Først og fremst er det vemodig at selskapet jeg var med å starte legges ned, og det er klart at det også oppleves emosjonelt, men jeg tenker mest på de som sitter igjen og har mistet jobbene sine. Det er bare trist, sier Sander til Kampanje. 

Sander mimrer tilbake til Shnel & Melnychucks oppstart i 2004, dagen etter at SMFB er historie.

- Jeg er veldig stolt av det vi fikk til. Jeg husker godt det aller første intervjuet vi gjorde med DN, fordi det ble lagt merke til at alle stilte i raggsokker på føttene. I begynnelsen var vi et slags grunge rock-byrå og en utfordrer i det norske markedet.

Byråets første lokaler var i Wilses gate i Oslo, og var innredet i bestemor-stil med møbler fra loppemarkeder.

- Vi hadde ikke penger til noe annet enn lopper, og jeg husker hvordan vi dekorerte med bilder av konkurrentene våre. Vi hadde bilder over og under i skap, og til og med bilde av en konkurrent som var laminert og avbildet i do. Men det må sies at dette var konkurrenter vi så opp til og var veldig glade i.

Håpet på en vinn-vinn-situasjon

- Jeg tenkte at det ville gagne både Dinamo og SMFB, men samtidig vet man jo at det kan være utfordrende å få to miljøer til å fungere sammen, sier Henrik Sander.

- Store reklamebyråer sliter

Henrik Sander trakk seg ut fra SMFB like før fusjonen med det svenske reklamebyrået Forsman og Bodenfors, men før det rakk han blant annet å ansette André Koot, rett fra Westerdals. Han er imponert over SMFBs reise i årene etter at han forlot skuta.

- Det André Koot, Hans Martin Rønneseth, Hans Magne Ekre og Alexander Gjersøe og flere fikk til de neste årene, var helt unikt. De etablerte seg raskt som en sterk utfordrer i bransjen.

Sander tror konkursen kan være et tegn på forandring i bransjen.

- Vi har ser trenden flere steder i verden at store reklamebyråer sliter. Kanskje tiden for de store «power housene» hvor kunden får alt på et sted er litt forbi, spør Sander retorisk. 

I 2016 solgte imidlertid svenskene seg ut av reklamebyrået og SMFB-partnerne tok eierskapet tilbake. Det skjedde samtidig med at daværende leder og partner, Christian Steen, sluttet i byrået. 

- Jeg er veldig stolt av alt vi fikk til i SMFB. På vårt beste var vi best. Det er synd at historien nå er slutt, sier Steen til Kampanje i dag.  

Les også: Steen slutter i SMFB 

Svensk-norsk allianse:

SMFB var en periode sammen med svenske Forsman & Bodenfors. Her daværende leder av SMFB, Christian Steen sammen med Filip Nilsson og SMFB-grunnlegger Lasse Polmar. Foto: Eivor Eriksen.

- Utfordrende å få to miljøer til å fungere 

Henrik Sander tror mindre og spesialiserte miljøer skaper flere muligheter for kundene.

- Det kommer alltid noen kreative muligheter når noe blir mindre, ved at spesialiserte miljøer må jobbe sammen. Jeg har stor tro på denne utviklingen, og håper det vil være tilfellet for nye Dinamo.

Sander synes det derfor er gledelig å høre at Dinamo fortsetter reisen, selv om han er emosjonell til at SMFB forsvinner. Da fusjonen ble kjent for ett år siden, håpet han at dette var en vinn-vinn-situasjon for begge parter. 

- Jeg tenkte at det ville gagne både Dinamo og SMFB, men samtidig vet man jo at det kan være utfordrende å få to miljøer til å fungere sammen. 

Det har ikke lyktes Kampanje å få tak i Lasse Polmar til denne saken. Njål Berge ønsker ikke å kommentere konkursen.

Les også:  Hadde hemmelige samtaler - ville bygge nytt norsk super-byrå

SMFB-gründerne ville sette hele overskuddet på ruletten - 20 år senere gikk byrået konkurs