Over 700 mennesker var samlet til fest på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo fredag kveld. Der skulle årets beste kreative reklamejobber og byråer kåres når det store norgesmesterskapet i kreativitet skulle avholdes med konkurransen «Gullblyanten». Her kjemper reklamebyråene om både gull, sølv og bronsemedaljer i tillegg til et uttall diplomer og i år var det reklamebyråene SMFB, Try/Apt og Kitchen som ledet an i gull- og medaljejakten.

Den største gullteften var det SMFB som hadde. Byrået som ledes av Christian Steen kan på nytt smykke seg med tittelen Norges beste kreative byrå, for med den gjeve Grand Prix-prisen og hele syv gull ï den store kreativitetskonkurransen som Gullblyanten jo er, er det ingen tvil om at SMFB for tiden rager høyest kreativt.

Totalt ble det 14 medaljer og utmerkelser og SMFB er dermed igjen det byrået som virker å være nærmest å utfordre Norges beste byrå de siste 11 årene, Try/Apt.

- Følelsen er, som en av våre konkurrenter synger det så fint, helmax! sier Christian Steen etter utdelingen.

SMFB vant stor med særlig arbeidet for Geox og Ikea og det var de to jobbene som var de tyngste medaljegrossistene under feiringen.

Skor seg godt
SMFB fortsetter dermed å markere seg i Gullblyanten.I fjor tok SMFB Grand Prix med en kampanje for Diesel-skoen Yuk. I år gjentok byrået bedriften, og denne gang for skoprodusenten Geox og den regnsikre skoen Amphibiox.

Les også: SMFB tok storeslem

I kampanjen «7 Days of Rain» lot de en mann leve syv dager i Barcelona i kontinuerlig vått vær. Kampanjen har vunnet en rekke priser som Grand Prix i Eurobest, gull i Cannes og en rekke andre utenlandske priser i løpet av 2013 og fredag kveld vant samme kampanjen Grand Prix, fire gull og en sølv i «Gullblyanten». Den innkasserte gullet i kategoriene «Håndverk», «Stunt/Event», «Nettsider» og «Integrert» i tillegg til sølv i «Design – Web/Animasjon». SMFB fikk også sølv og diplom for Geox-kampanjen «Scream Challenge», dermed inkasserte byrået hele åtte priser på den italienske annonsørens vegne.

Den andre store vinnerkampanjen fra SMFB var kampanjen «IKEA Second Hand», der byrået lagde en reklamekampanje for å selge kundenes brukte møbler. Kampanjen vant tre gull, i kategoriene «Film», «Integrert» og «Håndverk». Byrået vant også sølv i nettannonser for sitt «Alt-i-ett-banner» for IKEA.

Byrået vant for øvrig bronse for «Du angrer aldri på en tur» for Freia Kvikk Lunsj i Håndverk og bronse for «Vinter-OL møter hverdagen» for RiksTV i Film. Tilsammen gikk de hjem med 12 Gullblyant-troféer, ett diplom og altså den aller gjeveste Grand Prix.

Try best på film
Dermed våknet nok byråleder Christian Steen med en enda større gullsmak i munnen lørdag, enn konkurrenten Kjetil Try i Try/Apt. Det til tross for at Try Reklamebyrå tok hjem flest medaljer og diplomer og det med et antall på hele 23 stykker, og dermed langt flere enn SMFB.

- En meget hyggelig kveld for Try. Ikke bare vant vi flest priser, for mange kunder, med mange kreative team, vi gledet oss også over at en av Norges største reklamepersonligheter, Eivind Moe fikk Gullblyantens ærespris. Og grattis til SMFB med Grand Prix. En flott jobb, sier Kjetil Try.

Her skal det tillegges at Try/Apt med sine over 160 millioner kroner i byråinntekt og overskudd på 37 millioner kroner, er et langt større byrå enn SMFB både i penger og ansatte. SMFB hadde til sammenligning en byråinntekt på 35 millioner kroner i 2012.

Les også: Kjetil Try: - Liten grunn til å klage

At Try/Apt dermed var det byrået som rasket med seg flest priser i årets «Gullblyanten» var nok derfor ikke helt uventet, med hele 14 trofeer og ni diplomer. Fire av statuettene var gull, og to av disse gikk til «Taxi Stoltenberg», stuntet fra Arbeiderpartiet som gikk verden rundt i forkant av Stortingsvalget 2013. Kampanjen vant gull i «Stunt/Event» og den gjeve kategorien «Film» og fikk i tillegg en diplom i «Integrert». Gull i «Stunt/Event» vant også «Verdens største flaskepost» for Solo/Ringnes, en jobb som også fikk sølv i både «Integrert» og «Håndverk», og et diplom i «Nettsider». Try/Apt vant også gull i kategori for «Film» med filmen «Genie» for kunden Burger King.

Try Reklamebyrå har blitt noe av en spesialist på reklamefilmer og har dominert reklamekonkurransen «Gullfisken» til TV 2 de siste årene, selv om SAS og DDB vant konkurransen i år. Try forsynte seg derfor grådig av premiene i nettopp «Film». I tillegg til gull for «Genie» og «Taxi Stoltenberg», vant de sølv for «Hold Torsken» for kunden Lofoten, sølv for «The Sound of Silence» med Telenor, bronse for «Surprise» for VW Alltrack samt diplomer til en filmkampanje for Trygg Trafikk og «Kampen mot Murphy» for DNB forsikring.

Byrået fikk også fin uttelling for Volkswagen-importør Harald A. Møller: I tillegg til bronsen i film, vant Alltrack-kampanjen for VW bronse i «Håndverk» og sølv i «Print».

Kitchen på tredje
Det tredje byrået som utmerket seg kreativt på «Gullblyanten» var byrået Kitchen. I år som i fjor tok Kitchen med seg to gull under Gullblyanten. I fjor var det «Halehelt»-kampanjen til Norwegian som gjaldt. Denne gangen gikk begge gull til Fretex-kampanjen «The Furniture is the Poster», der teksten i plakatene fysisk ble skåret ut i objekter som stoler, skap og bøker.

Kampanjen vant gull i både «Design – Print/Skilt/Omgivelse» og «Utendørs/Omgivelser», i tillegg til sølv i «Håndverk» og bronse i «Print». Byrået fikk også bronser for «The furniture is the poster» for Fretex Norge i Print og «The Instagram Portfolio» for Karina & Rikke i «Sosiale medier» og «Direkte». Byrået vant også diplomer på vegne av Posten Norge, Norwegian og Statens Vegvesen.

- Det var veldig mange imponerende jobber. Try og SMFB gjør det bra via noen få, men utrolig gode jobber. Kitchen er en klar nummer tre. Det er vi fornøyd med. Vi har vært blant de tre beste i ni av de ti siste årene, så det er ikke overraskende, men like fullt hyggelig, sier Kitchen-sjef Haakon Dahl.

Her ser du medaljeoversikten fra reklameprisen Gullblyanten.

Byrå

Grand Prix

Gull

Sølv

Bronse

Diplom

Totalt

SMFB

1

7

3

2

1

14

Try/Apt

0

4

5

5

9

23

Kitchen

0

2

0

3

4

9

Anti

0

2

1

0

1

4

Saatchi&Saatchi

0

1

1

1

2

5

DDB Oslo

0

0

1

1

3

5

Anorak

0

0

0

2

2

4

Dist Creative

0

0

1

1

1

3

Neue Design Studio

0

0

1

0

1

2

Good Morning

0

0

0

1

0

1

Ernö

0

0

0

0

1

1

Los & Co

0

0

0

0

1

1

Stir Animasjonsstudio

0

0

0

0

1

1