Nyhetene rundt SMFB fortsetter etter at det før sommeren ble klart at den svenske medeieren og partneren, reklamebyrået Forsman & Bodenfors, som eier 30 prosent av det norske reklamebyrået, ble solgt til det amerikanske reklamenettverket MDC Partners for en halv milliard svenske kroner.  

Les også: - Selger Sveriges største reklamebyrå

Nå slutter også daglig leder Christian Steen i SMFB etter ti år i lederstolen. Steen sier hans beslutning om å slutte har sammenheng med salget av Forsman & Bodenfors som resulterte i at SMFB-partnerne bestemte seg for å kjøpe ut det svenske reklamebyrået.

- I forbindelse med at Forsman & Bodenfors trekker seg ut som eiere, og at SMFB på den måten går i en ny retning, ble det naturlig for meg å vurdere min egen fremtid. Etter ti flotte år i SMFB, med kontinuerlig framgang, så føler jeg at dette er det riktige tidspunktet for å sette punktum for min tid i byrået, sier Christian Steen.

Forsman & Bodenfors blir av mange regnet som et av verdens aller beste reklamebyråer og her hjemme har SMFB i mange år hatt posisjonen som den fremste utfordreren til Norges beste reklamebyrå Try Reklamebyrå.

- Hva slags ny retning er det SMFB skal bevege seg mot og som gjør at du nå velger å slutte?

- Den store endringen er først og fremst at SMFB nå blir et selvstendig byrå, heleid av partnerne i Oslo. Det er ikke nødvendigvis slik at det betyr en helt ny retning for byrået.  Men for min del er det slik at det føles riktig og naturlig å sette punktum for min tid i byrået nå, sier han.

Vokst fra 7 til 140 mill.
Det var rett før sommeren at SMFB-partnerne fikk tilbud om å kjøpe tilbake de 30 prosentene av byrået som svenske Forsman & Bodenfors har vært i besittelse av. Nå er det altså bestemt at SMFB kutter båndene til svenskene.

- Hvor viktig var det for din beslutning at F&B nå selger seg ut av SMFB?

- Jeg har hatt en relasjon til Forsman & Bodenfors siden 2001, først som kunde i nesten fem år og deretter ti år som kollega. Det spilte selvfølgelig inn og var en bidragsytende faktor for at tidspunktet for min beslutning føles riktig, sier Steen.

Under Christian Steen har reklamebyrået SMFB utviklet seg svært positivt de siste årene. Da Steen tiltrådte for ti år siden, hadde byrået fjorten ansatte, og omsatte for om lag sju millioner kroner. I dag er det et mannskap på nesten 70 personer som jobber i SMFB-konsernet. Konsernet har med reklamebyrået SMFB samt datterselskapene SMFB Engine og SMFB Factory opparbeidet seg en omsetning på over 140 millioner kroner.

- Satsinger har gitt resultater
I 2015 vokste byråinntektene med 65 prosent til snaut 80 millioner kroner etter at byrået vant store internasjonale reklameoppdrag for blant andre Circle K og Diadora. Byrået har også under Christian Steen utviklet seg fra å være et rent reklamebyrå til også å jobbe med søk og optimalisering i sosiale medier med digitalbyrået SMFB Engine.

Steen trekker frem etableringen av digitalbyrået som noe av det mer spennende og ikke minst SMFB Engine som en spennende og vesentlig bidragsyter til byråets framgang de siste årene.

- Det har vært veldig kult å se at tankene om digitale muligheter og moderne kommunikasjon har gitt resultater, sier han.

Styreleder: - Klar for ny epoke
Ifølge styreleder Lasse Polmar i SFMB skal endringene i selskapets eierstruktur og drift nå ta byrået til nye høyder. SMFB leverte i fjor sitt beste resultat noensinne, med over 14 millioner i overskudd.

- På mange måter har vi kanskje nådd toppen i den formen selskapet finnes i nå. Det er derfor med stor entusiasme og spenning vi gjør oss klare for en ny epoke, sier styreleder Lasse Polmar.

Polmar var selv med å starte opp reklamebyrået som i begynnelsen het Shnel & Melnychuck på Lorry sammen med reklamekollegaene Stig Bjølbakk, Erik Heisholt, Njål Berge og Henrik Sander. I dag er det kun Polmar og Bjølbakk som er igjen i byrået.

Les også: - Kan ha et helt liv i reklamebransjen

Kristiansen tar over
Polmar sier det nå er en samlet og offensiv partnergruppe som skal lede selskapet til videre vekst.

- Det er vemodig å se en god kollega gjennom mange år forlate byrået, men nå ble det slik at Christian Steen går videre idet SMFB går inn i en ny fase, og vi ønsker ham lykke til med nye utfordringer, sier Polmar.

Steen har vært en svært profilert reklamesjef som har uttalt seg fritt og deltatt i bransjedebatter om både kreativitet og nye markedsføringstrender som content marketing og programmatiske reklamekjøp.

Den som skal fylle skoene til Steen blir dagens byråleder i reklamebyrået i SMFB-konsernet; konsulent Kristian Kristiansen.

Les mer om hvilke planer den avtroppende SMFB-sjefen Christian Steen har for fremtiden på Kampanje.com tirsdag.