Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største

Det er to tradisjonsrike reklamebyråer som nå slår seg sammen. Ingen penger bytter hender og alle de største eierne blir med videre – med unntak av én.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske reklamemarkedet har fått en ny sammenslåing når de to etablerte byråene Dinamo og SMFB går i kompaniskap. Fra og med oktober kommer det nye selskapet til å telle rundt 80 ansatte som alle flytter inn i Dinamos lokaler i Storgata i Oslo Sentrum.

- Dette er superspennende og sammen kommer vi til å bli et av de mest solide byråene som kan levere på hele verdikjeden av markedsføring- og designtjenester. Vi tror alle kunder kommer til å bli veldig fornøyde med denne utviklingen, sier Hølje Tefre, daglig leder i Dinamo til Kampanje.

Det nye og fusjonerte selskapet, som fortsatt er under etablering, vil få en samlet omsetning på 134 millioner kroner og en byråinntekt på i overkant av 90 millioner kroner om en legger 2021-tallene til grunn.

- Dette handler veldig lite om finans, men om å få mer konkurransekraft. Her har vi tenkt en stund på at vi må styrke oss på det kreative og ikke minst på retailkompetanse. Det vi har merket oss ved et par-tre anledninger der vi blir invitert i pitsj, er at alt er fint og flott før kunden kommer tilbake og sier de føler sterkt for å jobbe med noen med fersk retailerfaring. Nå ser jeg for meg at vi kan gå inn i nye anbud og pitsjer med SMFB og antageligvis løfte oss fra å vinne 30 prosent av anbudene til å vinne halvparten, sier Tefre.

Det transaksjonelle i avtalen består i at SMFB Holding legger inn et bud på alle aksjene i Dinamo samlet i eierselskapet Polhøgda. Deretter fusjoneres de to selskapene i et nytt selskap som er under etablering. Verdibrøken mellom Dinamo og SMFB, skal ha gitt Dinamo-aksjonærene litt under 50 prosent av den totale verdien, mye på grunn av SMFBs eierpost i eventselskapet Appetite.

- Det flytter seg ikke noe penger i denne avtalen og eierandelene konverteres inn i det nye selskapet. Det er en nøytral finansiell avtaler der ingen blir tapere og ingen blir vinnere, men det er en avtale som kan bli spennende på sikt, sier Tefre.

Se videoen der de to reklametoppene slår kron og mynt om hva det nye navnet på byrået skal være. 

SMFB-sjefen slutter

SMFB på sin side har langt mer erfaring på retail etter å ha jobbet med Freia, Cirkle K, OBS og Gresvig, men er ifølge den nye daglig lederen i SMFB, Lasse Polmar, svakere posisjonert på offentlig kommunikasjonsoppdrag.

- Der har ikke vi casene og efaringen på samme måte som Dinamo, men har masse retailerfaring fra langt tilbake i tid. Vi utfyller hverandre på alt og har ikke én konkurrende kunde, sier den nye sjefen i SMFB, Lasse Polmar.

I forbindelse med sammenslåingen blir det i dag også kjent at lederen av SMFB de siste 12 årene, Kristian Kristiansen, slutter i SMFB. Kristiansen eier i dag i overkant av åtte prosent av SMFB, men selger seg nå ut av byrået.

- Vi er veldig lei oss for at Kristian har valgt å forlate oss. Han har vært med å sette preg på byrået i årene han har jobbet her. Han vil bli savnet, og vi ønsker han all lykke på veien videre, sier Polmar. 

Les mer: Slutter i SMFB etter 12 år: - De siste årene har vært tøffe

Ny SMFB-sjef:

Sjefen gjennom de siste 12 årene slutter i SMFB og dermed tar Lasse Polmar over som leder av byrået han var med å grunnlegge. Men allerede om en tre-fire uker kan en ny sjef være på plass. Foto: Eivor Eriksen.

- Storheter på hver sin tid

Det er med andre ord to byråer med ganske ulik profil som slår seg sammen, samtidig som det er byråer med lang levetid på hver sin kant. Én gang landets største og ledende reklamebyrå Dinamo, og den siste til å vinne «Byråprofil» før Trys endeløse seiersrekke tilbake i 2000. Byrået har de siste årene spisset seg mer inn mot offentlig kommunikasjon, identitetsdesign og webutvilkling. Nå har de funnet en partner i det som lenge var ansett som det mest spissa og «rocka» kreative byrået på det norske markedet, da det ble startet i 2004. På sitt tøffeste droppet SMFB reklamekonkurransen Gullblyanten og arrangerte egne fester og dørvakter der selv reklameprofiler som Ingebrigt Steen Jensen og Kjetil Try måtte stå i kø.

- Vi har vært storheter på hver vår tid. Vi har aldri vært så store som Dinamo, men har vunnet kreative priser i bøtter og spann, sier Polmar.

Nå håper han de skal klare å bygge opp det «skarpeste byrået i krysningen reklame, design, kreativitet, teknologi og innhold.»

- Vi vil fremholde vårt fokus på retail, promo, og effektiv produksjon, som vi sammen med kundene våre har utviklet til å bli et av selskapets sterkeste fotavtrykk. Fremover skal vi skape enda bedre resultater, endre holdninger og få merkevarer og virksomheter til å vokse, sier Polmar.

Nå skinner det igjennom at det nye og sammenslåtte byrået setter seg mål å slåss med de aller største byråene i Norge i dag som Try, North Alliance og Knowit.

Får ny partner:

Dinamo-sjefen Hølje Tefre sier planene ikke stanser med sammenslåingen av Dinamo og SMFB. - Vi ønsker å bygge en konkurrent til de størere miljøene i løpet av de neste tre-fem årene, sier Tefre. Foto: Eivor Eriksen.

SMFB-smell i pandemien

Dermed forsetter det norske byråmarkedet å bevege seg etter noen år med mange store oppkjøp og sammenslåinger – og ikke minst mye knoppskytning. Både Tefre og Polmar sier at de har merket seg dette og at de selv har vært med ulike prosesser. Tefre sier det har vært samtaler med flere internasjonale IT- og digitalselskaper, mens Kampanje tidligere skrev om de strandede fusjonsplanene mellom SMFB, Los & Co og In Sight.

- Vi har sett at vi ikke klarer å vokse raskt nok og det er ikke noen hemmelighet at vi ikke har vokst gjennom pandemien, sier Polmar.

Tallene til SMFB for 2021 er isolert sett ikke hyggelig lesning. Fjoråret ble gjort opp snaue fem millioner kroner i underskudd og et fall i omsetning på nesten 30 millioner kroner. Med unntak av et lite tap i 2016, har SMFB nesten alltid vært lønnsomt, men de siste årene har det handlet mest om partnere som har sluttet og kunder som har forsvunnet ut døren og der særlig tapet av Coop Obs smertet på inntektssiden i fjor.

- Vi har mistet kunder. Det kan vi ikke legge skjul på, sier Polmar.

Som et sammenslått selskap vil det også bli identifisert kostnadsbesparelser på husleie, IT og økonomi, og de to anslår besparelser i størrelsesorden tre-fire millioner kroner.

- Det er noen hyggelige synergieffekter her uten at noen mister jobben. sier Tefre.

- Så ingen blir overflødige?

- Vi kan ikke utelukke noe, men det har ikke vært noen spørsmål om dette. Også har vi veldig lite konkurrende kundeforhold, sier han.

Her kan du se alle tallene til SMFB for 2021. Alle tall i MNOKUnderskudd og fall i omsetningen i SMFB

SMFB 2021 2020  Endring i prosent
Omsetning 69,8 99,8 - 30
Driftsresultat - 4,3 1,7 -
Resultat før skatt - 4,4 1,5 -

Kaster mynt om navnet

Hvem som skal lede det nye reklamebyrået er ikke klart i dag. Det er heller ikke navnene på hvem som skal sitte i byråledelsen som kreative ledere. Det som imidlertid er klart, er at byrået skal hete SMFB Dinamo. Det ble avgjort på myntkast.

- At både SMFB-navnet og Dinamo-navnet skal være med fremover var åpenbart. Å forkaste ett av navnene eller lansere et nytt navn nå var aldri oppe til diskusjon, til det ligger det for mye verdi i dem begge. Hvordan det ble avgjort hvilket navn som skal komme først derimot ble avgjort ved myntkast, sier Tefre.

En sjef for selskapet vil bli kommunisert på et senere tid.

- Det er mange måter å gjøre en fusjon på. Det ene er å gjøre alt klappet og klart også fortelle hvordan det blir, så sier vi i stedet at vi skal bruke tre-fire uker på dette med tanke på ledelsen og vår felles og nye kreative posisjon og hvordan vi skal organisere oss, sier Tefre.

- Men det blir én leder?

- Det blir én daglig leder i selskapet på sikt, og både Lasse og jeg er åpne på at den som skal representere selskapet kan være en annen. Men vi kommer nok til å ha sentrale roller i selskapet begge to, sier Tefre.

De som har vært med i forhandlingsgruppen er foruten de to lederne også majoritetseieren i SMFB, Gudleiv Mæhlum Bjørklund, SMFB-partner Stig Bjølbakk og Stine F. Langehaug. Fra Dinamo har også partnerne John Rørdam og Hilde Tunge deltatt.

Begge byråene har de siste par-tre årene også vokst gjennom oppkjøp av selskaper som teknologiselskapet Dice og eventbyrået Appetite og både Tefre og Polmar sier det nye selskapet vil vurdere å innlemme flere byråer i familien.

- Vi har en god oversikt over hvem vi kunne tenke oss å snakke med og jobbe tettere med. Vårt mål her med dette er å se på hvordan vi kan kombinere kreativitet, strategi og teknologi i enda større grad. Vi skal vokse i størrelse, i kompetanse og leveringsevne, sier Tefre.

- Men det er først og fremst for å bli bedre. Å vokse er i selv ikke det viktigste, sier Polmar.

Her kan du alle regnskapstallene til Dinamo for 2021. Alle tall i MNOKSvakere lønnsomhet i Dinamo

Dinamo  2021   2020 Endring i prosent
Omsetning 65,5   70,7 - 7
Driftsresultat 1,7   7,0 - 76
Resultat før skatt 1,5   6,6 - 77

 

Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største