Reklamebyrået SMFB leverer sterke tall for 2011. Selskapet som har fått kritikk for å tjene for lite penger kan nå vise til en dobling av inntektene og pen vekst på resultatsiden. Byråinntekten i reklamebyrået som eies 50 prosent av nøkkelpersoner og 50 prosent av det svenske reklamebyrået Forsman&Bodenfors økte snaue 20 millioner kroner i 2010 til fjorårets 31,5 millioner, en vekst på 64 prosent.

Det er selvfølgelig daglig leder og partner, Christian Steen, svært fornøyd med.

- Utganspunktet vårt har vært å rede grunnen for å lage jævlig bra reklame som faktisk utgjør en forskjell. I vår verden har dette alltid handlet om relevant kreativitet. Full fokus på oppgavene, ikke noe surr. Vi har brukt tid på å bygge en solid grunnmur i byrået, og verdien av dette arbeidet begynner å vise seg nå. At enkelte har vært skeptiske til potensialet i butikken vår, har vel egentlig bare fungert som en bekreftelse på at vi har vært på rett vei, sier Steen til Kampanje.

Både tallene og de kreative utmerkelsene taler for dette. Overskuddet før skatt økte fra 2,7 millioner kroner i 2010 til 6,5 millioner kroner i 201 samtidig som byrået sakte men sikkert har klatret oppover på Kampanjes «Byråprofil», som er en rangering over landets beste reklamebyrå. I fjor oppnådde SMFB sin beste plassering noensinne med 2, plass.

Kuttet Gullblyanten
SMFB jobber med kunder som Kraft Foods og Freia, RiksTV, Ikea, Tine, Fokus Bank og Findus. Noen av kampanjene byrået markerte seg med i 2011 var det digitale spillet «Et lite stykke Norge» for Freias Melkesjokolade og det nye søndagstur-konseptet til Kvikk Lunsj.

Men om jobbene var sterke nok til å utfordre landets klart beste reklamebyrå Try Reklamebyrå får bransjen aldri vite. For andre året på rad valgte SMFB på nytt å kutte ut Gullblyanten, reklamebransjens store priskveld og fest.

SMFB-sjefen Christian Steen arrangerte i stedet quiz på jobben og tok med seg de ansatte på middag ute på byen for å feire de gode resultatene.

- Dessverre var ikke engasjementet rundt Gullblyanten så stort hos oss i år heller. Og det er ingen kultur hos oss for å gjøre noe halvveis. Regelendringene i konkurransen føles fortsatt litt konstruerte, og ikke spesielt godt egnet for et lite land som Norge. Etter to runder med nye regler, så blir det jo interessant å høre om man føler at man har oppnådd de målene man satte seg for endringene. Uansett, jeg må si jeg savner følelsen av å konkurrere i Gullblyanten. Det er jo moro, spesielt festen, sier Steen.

Vil måle krefter med Try
Med SMFB ute av dansen ble det en lettere match for Try Reklamebyrå som dominerte fullstendig på Gullblyanten fredag. De siste årene er det SMFB som har utfordret Try sterkest i konkurranser som Gullblyanten, Gullfisken, Stella og Pustehullet. Byrået ble også kåret til landets nest beste reklamebyrå under Kampanjes Byråprofil i 2011.

Les også: Mer storeslem fra Try/Apt

- Er det mulig å gjøre noe med Try kreative dominans når dere som landets nest beste byrå velger å droppe hele konkurransen?

- Først og fremst synes jeg det er kult at Try gjør bra kampanjer, fordi det gjør ting litt enklere for oss. Nå som vi har fått SMFB opp i marsjfart, har vi friheten til å styre skuta dit vi selv ønsker. Med en snittalder under 34 år på mannskapet, så har vi både klokskapen og vitaliteten til å få til det meste. Vi må bare fortsette med å ha fullt fokus på hvert enkelt prosjekt, og så får vi måle kreative krefter ved neste korsvei. Det føles som vår reise er bare såvidt har begynt, og at kursen er rett, sier Steen.

SMFB

2011

2010

Endring i prosent

Driftsinntekter

77,0

38,7

99,0

Byråinntekt

31,5

19,2

64,1

Resultat før skatt

6,5

2,7

140,7

*Alle tall i millioner kroner.