Onsdag kveld sprekker nyheten om at reklamebyråene SMFB og Dinamo er konkurs. De to byråene bestemte seg for å slå sine krefter sammen for et drøyt år siden, men heller ikke sammen var de to selskapene sterke nok til å holde seg flytende. 

En av SMFBs opprinnelige gründere, Stig Bjølbakk, sier til Kampanje at «det er trist».

- Det er trist for egen del også er det utrolig trist for alle ansatte og de som blir berørt av dette, sier han.

Det var E24 som først omtalte konkursen. 

Les også:  SMFB Dinamo er konkurs

- Ga det et fair forsøk
I det sammenslåtte SMFB Dinamo jobber det rundt 60 ansatte som nå har fått den nedslående beskjeden. For Bjølbakk er det en lang reise som nå avsluttes brått.

- Vi startet opp nyttårsaften i 2004 og det manglet fire måneder før vi rundet 20 år. Det er vemodig, sier han.

Han sier sammenslåingen med Dinamo for et år siden  var et forsøk på å skape noe som kunne bli bra.

- Selv om SMFB ikke var på høyden av det vi en gang var, og det følte kanskje ikke Dinamo heller, så ga vi det et fair forsøk. Vi trodde oppriktig at dette skulle være bra for begge byråene og for kundene, sier han.

Bygget opp byrået
Bjølbakk er ikke bare en av fire eiere i investeringselskapet som eier SMFB og Dinamo i dag. Han var også en av gründerne til SMFB eller Shnel & Melnychuck som byrået ble hetende i starten. Shnel-navnet kom rett og slett i stand som en rekke av forbokstaver i fornavnene til gründerne Stig Bjølbakk, Henrik Sander, Njål Berge, Erik Heisholt og Lasse Polmar. I 2006 kom svenske Forsman og Bodenfors inn på eiersiden og selskapet byttet navn til SMFB.

- Hva tenker man som gründer når noe sånt skjer?  

- Det har jo skjedd mye positivt også på alle disse årene. Det er de færreste byråer som varer så lenge og det er vel som Lemmy i Motorhead sa på dødsleiet: «I’ve had a good run». Nå snakker jeg om SMFB-delen, men vi var jo lenge de som ga Try gullkamp og vi klarte å ta SMFB ut i verden. Vi har hatt det veldig gøy. Det er ikke dårlig norsk byråhistorie, sier Stig Bjølbakk.

- Taper du penger på konkursen?

- Ikke med mindre jeg må ut med noe penger. Men en har jo hatt mulighet til å selge eierandeler tidligere og ikke gjort det. Men hva verdien på dette er i dag vil jeg ikke spekulere i.

- Vi får avslutte med stil
- Hva skjer nå? Går man på jobb i morgen tidlig?

- Vi får avslutte med stil og sørge for at vi leverer det vi skal. Også har jeg ikke tenkt å gi meg.

- Hvordan er stemningen blant de ansatte i SMFB Dinamo i dag?

- Den er trist.

Nylig kunne Kampanje fortelle at SMFB endte 2022 med et underskudd på 5,2 millioner kroner før skatt. Samtidig falt byråinntekten med 35 prosent. For Dinamos del gikk det litt bedre. Overskuddet krympet derimot og selskapet gikk i break even. Samtidig endte Dinamo opp med en byråinntekt på 44,1 millioner kroner.