Kraftig vekst i Nord DDB: - Tapte ikke en eneste pitsj i 2019

Reklamebyrået til Eddie D’Sa er på rett vei. Se nye tall for 2019 her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har svingt mye i reklamebyrået Nord DDB de siste årene, men under den nye byrålederen Eddie D’Sa peker i hvert fall pilene rett vei. Omsetningen til byrået økte med over 12 millioner kroner til hele 71,8 millioner kroner. Det er en vekst på over 20 prosent.

Dermed har D’Sa og resten av menneskene i det Omnicom-eide reklamebyrået stanset de siste tre årene med fall i omsetning og tap av flere store kunder. 

- Jeg har alltid sett på karrieren min som en serie med treårige prosjekter. Da jeg takket ja til å lede Nord DDB, så jeg på det som et prosjekt for å ta Nord DDB til et av de beste byråene i Norge, sier Eddie D’Sa til Kampanje. 

På det meste hadde Nord DDB over 90 millioner kroner i omsetning tilbake i 2015.

Les også: Tidligere Naked-topp blir ny sjef i Nord DDB: - Som å komme hjem

Da jeg startet i Nord DDB i oktober 2018 var byrået midt i en omstrukturering, og vi styrte mot et stort økonomisk tap. Eddie D'Sa, byråleder i Nord DDB

Gikk til topps i flere pitsjer

En sterk innsats i flere byråkonkurranser viser at Nord DDB har noe på gang. Byrået har hanket inn kunder som Ice, Dreams , Entur og Canal Digital, eller Allente som TV-distributøren nå heter.

- I 2019 tapte vi ikke en eneste pitsj og i år har vi også vunnet TV-aksjonen og Kreftforeningen, sier D’Sa.

Eddie D’Sa sier byrået har måtte si nei til å delta flere pitsjer i 2020.

- I 2020 har vi sagt nei til de fleste pitsjer for å fokusere på å levere kvalitet på eksisterende kunder. Dette er nok grunnen for at vi ikke har mistet noen kunder av størrelse på lang tid. Nå som vi har fått  kunder inn i gode prosesser vil vi åpne opp igjen for å delta i pitsjer mot slutten av 2020 og inn i 2021, sier han.

Tok over på en tøff tid

Størst fremgang er det imidlertid på resultatsiden der Nord DDB legger bak seg et stort underskudd i 2018 på nærmere ti millioner kroner. I 2019 karret byrået seg så vidt over på den riktige siden av streken.  

Byråinntekten la også på seg med drøye tre millioner kroner, kraftig opp fra byråinntekten i 2018.

- Da jeg startet i Nord DDB i oktober 2018 var byrået midt i en omstrukturering, og vi styrte mot et stort økonomisk tap. Telia hadde akkurat forlatt byrået, noe som bidro til at vi gikk inn i 2019 med kun 26 millioner i byråinntekt. Det at vi klarte å avslutte 2019 med 36 millioner i byråinntekt, og med det et overskudd, er en indikasjon på at strategien vi la, kombinert med et godt kreativt produkt og et 100 prosent commitment fra alle ansatte har gitt resultater, sier D’Sa.

Les også: Telia bryter med DDB – inngår ny avtale med Los & Co

Noe av det første D’Sa måtte gjøre da han tok på seg jobben med å lede byrået var å si opp åtte kreatører og en rådgiver – og dermed nesten hele den kreative avdelingen. Byrålederen mener grepene var nødvendige og at byrået i dag leverer på et høyt kreativt nivå.

- Eiere fokuser alltid på tallene, men når du står i førstelinje var vårt fokus på å levere gode strategier og sterke kreative løsninger for kundene våre. Jeg er overbevist om at det var dette ensidige fokuset som skapte fremragende arbeid for våre eksisterende kunder og bidro til en av de sterkeste pitsj-vinnerrekkene i Norge i 2019. Det at vi også ble anerkjent for jobbene vi har gjort gjennom å vinne en rekke priser i Stella, Gullblyanten og Gulltaggen var en veldig hyggelig bonus. Det gir oss en trygghet på at vi er på rett vei og at produktet vi selger er veldig konkurransedyktig i det norske markedet, sier D’Sa.

Les også: Tøff start for ny Nord DDB-sjef - sier opp nesten alle kreative ansatte

Norsk økonomi vil med svært stor sannsynlighet få alvorlig motvind i Norge resten av året og langt ut i neste år. Eddie D'Sa, byråleder i Nord DDB

- Covid-19 har gitt noen utfordringer

Men som resten av den norske kommunikasjonsindustrien har også Nord DDB møtt på koronakrisen. Byrået jobber i tillegg til de nevnte kundene også med McDonald’s.

- I mitt første år var målet å justere produktet vi selger og gjenskape lønnsomhet i byrået.  For år to i 2020, har covid-19 gitt oss noen utfordringer. Men hele teamet har taklet disse utfordringene på en imponerende måte. Jeg føler at vi nå står nærmere hverandre enn før krisen. Vi har ansatt en rekke nye talentfulle medarbeidere, med ulike bakgrunner for å skape nye spennende tjenester, samtidig som vi opprettholder lønnsomhet, sier D’Sa.

Reklamesjefen som tidligere har jobbet både i byråer som PHD og det anerkjente reklame- og strategibyrået Naked, sier han er bekymret med tanke på effekten av koronaviruset for norsk økonomi.

- Jeg er ikke en av de troende post-covid-optimistene. Norsk økonomi vil med svært stor sannsynlighet få alvorlig motvind i Norge resten av året og langt ut i neste år, sier han.

- Du kaller din reise i Nord DDB for et treårig prosjekt, hva er målet i år tre?

- Jeg vil ikke gi bort noe her og nå, men vi vil definitivt sikte mot å overraske markedet like mye i 2021, som vi har gjort i 2019 og 2020. Etter det starter vi et nytt treårig prosjekt for å bygge Nord DDB til noe enda større og bedre, sier han.

Her kan du se alle tallene til Nord DDB for 2019. Alle tall i MNOK. Tilbake i pluss for Nord DBB

Nord DDB 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 71,8 59,7 + 20
Driftsresultat 0,3 - 9.4 -
Resultat før skatt 0,1 - 9-6 -

Kraftig vekst i Nord DDB: - Tapte ikke en eneste pitsj i 2019