Helt siden 2013 – da Telia fortsatt het Netcom i Norge – har DDB vært den svenske telekjempens norske reklamebyrå. Den norske byråforbindelsen bestod, selv om Telia valgte å bryte med DDBs svenske søsterbyrå i 2016, men i mai i år kunne man ane sprekker i forholdet. Da lanserte Telia en helt ny reklamefilm signert Los & Co, som til vanlig jobber med Telia-merkevaren One Call.

Håkon Lofthus, som tok over som sjef for merkevarene Telia og Chess tidligere i år, avviste at kampanjen hadde noe å si for samarbeidet med det som nå heter Nord DDB, men varslet like fullt en ny byråkonkurranse sammen med sin ferske markedsdirektør Ronny Kjeserud.

Les mer: Los & Co bak ny Telia-reklame - telekjempen åpner for å bytte byrå

Full pott for Los & Co
Nå er byråkonkurransen avsluttet, og det er nettopp Los & Co som pekes ut som Telias nye reklamebyrå. Dermed får de både Telia og One Call på kundelisten, men det vil være to ulike team som jobber med hver av merkevarene.

- Los & Co er et spennende selskap som viste seg godt frem under en byråvurdering jeg vil omtale som knallhard. Det var flere byråer som viste mye bra i denne prosessen, men Los & Co dro det lengste strået, sier Lofthus og legger til:

- Vi utviklet raskt en god relasjon med teamet til Los & Co og måten byrået jobber på passer oss og våre fremtidsplaner godt. Vi ser virkelig frem mot å igangsette samarbeidet straks avtalen trer i kraft, og er sikre på at dette blir fruktbart.

Stor konto
Samarbeidsavtalen mellom Telia Norge og Los & Co trer i kraft i august. For Los & Co dreier deg seg om en stor reklamekonto, sannsynligvis opp mot ti millioner kroner i året, etter det Kampanje kjenner til.

- En bedre start på sommerferien kan jeg ikke tenke meg. Vi gleder oss stort til å begynne samarbeidet med Telia. Det har vært en særdeles grundig og omfattende pitcheprosess, og gleden av å vinne blir ikke mindre av det. Vi har blitt møtt av et profesjonelt, interessert og ikke minst ambisiøst team fra Telia, sier Jan Christian Fosseidbråthen, styreleder i Los & Co.

Markedsdirektør Ronny Kjeserud avviser at dette var noe han hadde behov for å gjøre som ny markedsdirektør i Telia.

- Nei. Dette er en prosess som har startet før jeg kom inn i bildet og Håkon Lofthus også, for så vidt. Vi har hatt DDB som reklamebyrå i en årrekke. Så for oss var det på tide å gjøre dette.

- Los & Co har erfaring med Telia fra tidligere, hvor viktig var det?

- Vi hadde andre kriterier som utgangspunkt for de valgene vi gjorde, og det som viste seg å være veldig i favør av Los & Co var en forretningsforståelse og en strategisk forståelse som de andre byråene ikke var like gode på, rett og slett. Der differensierte de seg veldig. Det er ingen ulempe at de har One Call i dag, men det var ikke avgjørende.

- Betyr dette at Telia har sett behov for å justere kommunikasjonen ut til kundene?

- Det er det ingen tvil om. Vi har sett behov for å gjøre kommunikasjonen enda mer tydelig og konsistent på hva merkevaren Telia skal være. Å ta ut et nytt konsept basert på vår merkevareplattform, vil være en av de viktigste oppgavene for et nytt byrå.

Saken fortsetter etter bildet.

Bytter byrå: - Vi har sett behov for å gjøre kommunikasjonen enda mer tydelig, sier Telia-direktør Ronny Kjeserud.

Takker DDB for samarbeidet
Kjeserud benytter samtidig anledningen til å takke Nord DDB for det fem år lange samarbeidet.

- Vi har samarbeidet tett med Nord DDB over lengre tid og oppnådd fantastisk mye bra i løpet av årene sammen. Senest for to år siden gjennomførte vi en suksessfull navneendring fra Netcom til Telia, noe som økte merkevarepersepsjon- og preferanse til høyder vi aldri tidligere hadde sett. I tillegg har vi sammen lansert konseptet «Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting», og gjennom dette synliggjort hvordan mobilteknologi skaper positive endringer i samfunnet, sier Kjeserud.

Niclas Melin, som er nordisk sjef i Nord DDB, kommenterer tapet av Telia slik:

- Etter mange år med samme byrå er det naturlig at Telia ønsker forandring. Vi er selv i stor forandring og skulle ønske vi kunne fortsette reisen med Telia. Vi takker for et langt og godt samarbeid og ønsker Los & Co og Telia alt det beste for fremtiden, sier Niclas Mehlin, Nordic CEO i Nord DDB

Nord DDB mistet sin norske sjef i april i år, da Kristian Lyse takket for seg etter halvannet år. Han har ennå ikke blitt erstattet.

Les mer: Kristian Lyse slutter som Nord DDB-sjef