Ny Google-sjef tar over digital TV-vinner: - Opplever ikke at jeg går til fienden

Som ny norsk Google-sjef får Tine Austvoll Jensen også ansvaret for den desidert største strømmetjenesten i Norge.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nyheten om at hun blir ny norsk sjef i Google har Tine Austvoll Jensen holdt hemmelig «i noen måneder», men dialogen med Google skal ha startet allerede i første kvartal.

- Tine har masse erfaring som engasjert leder i norsk medieindustri gjennom mange år, og vi er veldig glade for å ha funnet den perfekte kandidaten til å bygge ut vår norske virksomhet videre, og til å hjelpe virksomheter i Norge med å vokse ved å samarbeide med Google, sier Peter Friis, administrerende direktør for Google i Nord-Europa, i pressemeldingen som ble sendt ut tidlgiere i dag.

Da det for nøyaktig én uke siden ble kjent at hun var på vei ut av Discovery, sa Austvoll Jensen at hun hadde fått et jobbtilbud hun ikke kunne si nei til, og nå kan hun endelig fortelle mer om hva det var.

- Jeg har hatt fem fantastiske år her og hadde helt sikkert fortsatt reisen min hvis ikke denne – positivt – uventede muligheten hadde dukket opp. For meg, som har jobbet så mange år innenfor media som jeg har og som elsker den industrien, å få lov til å bevege meg mer over i tech og til et selskap som har den misjonen som Google har… Man takker ikke nei til det. Jeg er veldig glad for å få den muligheten og gleder meg utrolig mye til det.

Tine Austvoll Jensen går fra et selskap som omsetter for over to milliarder kroner i Norge, til et selskap som på papiret er mye mindre. Ifølge årsregnskapet til Google Norge, omsatte den norske avdelingen for 351 millioner kroner i 2019. I realiteten henter selskapet anslagsvis ut fire milliarder kroner fra det norske reklamemarkedet, men brorparten av disse pengene sluses rett til Googles europeiske hovedkontor uten å gå gjennom norske skattemyndigheter.

- Hvilke erfaringer tar du med deg fra å lede et amerikansk selskap i Norge?

- Om man er amerikanske eller ikke, så dreier det seg om å jobbe innenfor større konsern hvor man har en landsoperasjon. Der håper jeg å ha noen erfaringer å by på, i tillegg til erfaringer innenfor medier, digital transformasjon, nye forretningsmodeller og arbeidsprosesser. Jeg gleder meg også enormt til å bli kjent med nye kollegaer og lære av dem.

- Har du møtt de ansatte i Google Norge?

- Jeg har møtt noen, men jeg har ikke møtt alle. Jeg gleder meg veldig til å treffe dem før jeg starter, forhåpentligvis.

Les mer: Tine Austvoll Jensen blir ny norgessjef i Google

Tidobler seerminuttene i ny jobb

Som norsk sjef i Google får Tine Austvoll Jensen også Youtube i porteføljen sin. Googles reklamefinansierte strømmetjeneste er den desidert største tidstyven på det digitale TV-markedet. Nordmenn brukte i snitt 25 minutter hver dag på Youtube i august, ifølge Kantars TV-undersøkelse. Det er omtrent dobbelt så mye tid som vi brukte på Netflix og over tolv ganger så mye tid som vi brukte på Discoverys strømmetjeneste Dplay (1,9 minutter).

- Går du til fienden når du går til eieren av Youtube, som dere kanskje har sett på som en konkurrent i Discovery?

- Jeg opplever ikke at jeg får til fienden, men opplever at jeg går til medie som sammen med Discovery og mange andre aktører er med på en utvikling hvor det norske folk bruker stadig mer tid på levende bilder. Det er klart at vi kjemper om tiden til konsumentene, men jeg håper at vi kan se på spennende ting man kan gjøre sammen, sier Austvoll Jensen.

Les også: Tror Disney+ møter motstand i Norge: - Vil slite med å få mange abonnenter

Google produserer imidlertid ikke innhold selv og den avtroppende Discovery-sjefen synes ikke det er bare lett å forlate den rene mediebransjen.

- Den delen er veldig vemodig. Jeg har sagt til et par av mine kollegaer at det kanskje hadde vært lettere hvis jeg hadde opplevd noe som var gærent, men jeg forlater kjernen av TV-bransjen og et fantastisk selskap og en organisasjon i Norge som jeg er veldig glad i. Samtidig er det et privilegium å få lov til å gå til sin neste drømmejobb. Jeg vet at Discovery er i de beste hender med Espen Skoland som operativ leder i Norge og fire norske i den regionale ledergruppen i Discovery. De kommer til å fortsette å vinne.

Hun vil ikke gå inn på hvilke utfordringer hun ser for Google i Norge før hun har tatt fatt på jobben i januar.

- Jeg ser bare muligheter her, det er det jeg synes er så utrolig gøy.

- Google har fått kritikk for hvordan de håndterer personvern og rollen de har i spredningen av hatinnhold på Youtube. Har det gitt deg betenkeligheter med å ta jobben?

- Hvordan jeg ser på den type elementer vil jeg vente med å kommentere til jeg er om bord på Google, men det er klart at jeg har gjort en veloverveid beslutning.

Under ser du en graf over hvor mange minutter nordmenn (10-70) har brukt i snitt på de ulike strømmetjenestene daglig så langt i år.

Digital TV-tidstyv

 • 25
  Youtube
 • 13
  Netflix
 • 9
  NRK
 • 5
  TV 2 Sumo
 • 5
  Viaplay

Har ikke snakket med Grønbech om jobben

Den forrige Google Norge-sjefen, Jan Grønbech, satt i 15 år før han ga seg. Det er Google-rekord for en landssjef i konsernet.

- Har du vært i kontakt med Jan Grønbech i forbindelse med prosessen?

- Nei, ikke i løpet av prosessen, men jeg har fulgt Jan i flere år fra sidelinjen og suksesshistorien han har hatt i Norge. Det han har etterlatt seg er helt strålende. Det er et privilegium å få fortsette den reisen. Jeg har truffet Jan både rett før og rett etter at han sluttet i Google og håper jeg skal få snakket mye med han fremover. Han har sikkert både ett, to og hundre tips han kan dele med meg.

- Hvem rådførte du deg med før du takket ja?

- Jeg rådførte meg med ganske mange. Jeg skal ikke gå inn på hvem, men jeg har gode formelle og uformelle mentorer rundt meg, og en fornuftig mann og familie. Men det var ikke et veldig vanskelig valg å ta. Det er ikke en type jobb hvor jeg har stort behov for rådføring.

- Hva slags Google-sjef blir du? Blir du like synlig som Jan Grønbech eller mer fokus på det interne kontorlivet?

- Jeg er meg, så vi får se hvordan det blir. Det er litt for tidlig å si noe om det nå, vi får se hvordan det spiller seg ut.

Tine Austvoll Jensen starter ikke i sin nye jobb før 4. januar og skal være tilgjengelig for Discovery-ledelsen i en overgangsperiode.

- Jeg skal bidra til en aktiv «handover», og håper samtidig at det kanskje blir litt tid til å starte skisesongen tidligere i år. Vi får se hvor lenge det er behov for meg.

Ny Google-sjef tar over digital TV-vinner: - Opplever ikke at jeg går til fienden