Tøff start for ny Nord DDB-sjef - sier opp nesten alle kreative ansatte

Men den nye sjefen avviser at byrået skal bli et rent produksjonsselskap.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman, Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Etter det Kampanje erfarer, har Omnicom-eide Nord DDB valgt å si opp åtte kreatører og én rådgiver i Oslo. Det utgjør nesten hele den kreative avdelingen i byrået, som etter kuttene kun teller to årsverk.

I tillegg til at ni årsverk forsvinner i nedbemanningen, valgte tre personer å slutte i byrået tidligere i år. Da Kampanje skrev om Nord DDB i august i forbindelse med at Eddie D'Sa gjorde sin tilbakekomst på det norske reklamemarkedet ved å starte som byråleder, var det totalt 40 ansatte i det norske byrået. Nå teller Oslo-avdelingen 23 ansatte.

Det var spesielt etter at byrået mistet Telia som kunde tidligere i år, at det har vært vanskelig å være kreativt ansatt i byrået.

Istedenfor for å kun kutte kostnader, har vi valgt å omorganisere hele byrået. Eddie D'Sa

- Måtte gjøre endringer

Nord DDB-sjef Eddie D'Sa bekrefter nedbemanningen overfor Kampanje. Han tiltrådte som sjef for byrået 1. oktober, og erstatter Kristian Lyse som gikk av i april.

- Etter at vi mistet Telia var det klart at vi måtte gjøre noen endringer i bemanningen. Men istedenfor for å kun kutte kostnader, har vi valgt å omorganisere hele byrået. Det betyr at inntil ni roller vil kunne bli berørt i den prosessen vi er i nå, sier han til Kampanje.

Kilder Kampanje har snakket med tolker nedbemanningen som et signal om at byrået ønsker en dreining mot produksjonsfokus mer enn et kreativt fokus. Dette avviser D'Sa.

- Tradisjonelt har byråer kunnet leve av å selge ideer. Det er ikke lenger tilstrekkelig, sier han.

- Vårt mantra er at vi skal «Break brands into culture», og nå starter jobben med å bygge det nye Nord DDB. Vi skal bringe kreativ eksekveringskraft inn tidligere i prosessen, fordi det kan ha stor innflytelse på hvordan vi former og utvikler ideer. Derfor vil vi også bevege oss bort fra en tradisjonell lineær kreativ prosess, til en ny måte å jobbe på hvor spesialister innenfor områder som tech, motion, design og ux involveres tidligere i mer agile og iterative prosesser. I tiden fremover vil vi jobbe tett sammen med våre kontorer i Stockholm, København og Helsinki på å tilby en full rigg til våre kunder.

- Blir Nord DDB Oslo et produksjonsselskap?

- Nei, absolutt ikke. Det handler om å frigjøre kreatører og kreativitet fra siloene i den tradisjonelle byråmodellen, svarer Eddie D'Sa.

- Det vanskeligste jeg har gjort

Sjefsjobben i Nord DDB markerer et comeback i den norske reklamebransjen for Eddie D'Sa. I flere år ledet han det anerkjente reklame- og strategibyrået Naked Communications, men i 2011 forsvant britiske D'Sa til Asia og en ny toppjobb i Naked, før han sluttet helt og forsvant over startup-verden.

- Visste du dette da du tiltrådte som ny sjef?

- Jeg visste at det ville komme en konsekvens som følge av tapet av Telia, men jeg visste ikke nøyaktig hvordan dette ville utspille seg.

- Skal dere ansette igjen?

- Vi vil til enhver tid ha den bemanning som er riktig for våre kunder og det markedet vi operer i. På sikt vil vi selvsagt ansette nye medarbeidere for å levere på vår nye strategi.

Etter det Kampanje kjenner til, skal situasjonen naturlig nok oppleves som både dramatisk og fortvilet for de som er rammet.

- Ingen ønsker å miste flotte kollegaer. Jeg har vært i byrået i én uke og hjertet mitt er med dem. De er flotte folk. Dette er det vanskeligste jeg har gjort.

Dette er et nivå av uprofesjonalitet som du ikke ser i andre bransjer. Eddie D'Sa

Refser byråkonkurrenter

Det er ikke først gang Nord DDB, byrået som en gang var landets aller fremste reklamebyrå, er i trøbbel. I 2009 gikk byrået på en skikkelig økonomisk smell og daværende sjef Rolf Stokke måtte forlate direktørstolen. Deretter fulgte noen vanskelig år under Roald Ankerstads ledelse før svenske Pelle Josephson tok turen over fra Sverige med det for øye å ta byrået tilbake til toppen på det norske reklamemarkedet.

De økonomiske resultatene bedret seg, men DDB Oslo, som byrået den gang het klarte aldri å etablere seg helt i toppen igjen. En større restrukturering ble gjennomført under Kristian Lyses ledelse da byrået gikk over til å hete Nord DDB, før Lyse selv sluttet tidligere år.

Nord DDB hadde en svak vekst i byråinntekt i 2017 på tre prosent til rundt 40 millioner kroner, men driftsresultatet ble svekket noe til 3,6 millioner kroner. 

Kilder Kampanje har vært i kontakt med forteller at det i DDB-systemet lenge har vært en oppfatning av at det er svensk kreativitet som er «best», med norsk og dansk kreativitet lenger ned på lista. 

I sommer gikk byrået en skikkelig smell da en av deres største kunder, Telia, valgte å avslutte samarbeidet etter fem år. De valgte i stedet å gå for et samarbeid med Los & Co, som allerede hadde Telia-merkevaren One Call på kundelisten.

Les mer: Telia bryter med DDB – inngår ny avtale med Los & Co

Eddie D'Sa gir ros til de ansatte i Nord DDB for måten de har stått i prosessen.

- Våre ansatte har opptrådt fantastisk med tanke på deres profesjonalitet og den daglige kundejobbingen. Jeg gir honnør til hver og én av dem for det, sier han.

Han er mindre fornøyd med hvordan konkurrentene har svart på utfordringene til byrået.

- Den store skuffelsen i hele denne prosessen befinner seg på utsiden av byrået. Vår prosess er dypt personlig for folka våre, og det er ekstremt skuffende å se hvordan våre konkurrenter har ignorert den menneskelige siden i dette. I stedet har de nærmet seg et nivå med nesten konstant trakassering av teamet vårt, så vel som å spre rykter som de vet er 100 prosent usanne. Dette er et nivå av uprofesjonalitet som du ikke ser i andre bransjer, men som Obama-familien sier: «When they go low, we go high», avslutter D'Sa.

Ingen av dem som har blitt rammet av nedbemanningen i Nord DDB har ønsket å bidra med kommentarer til denne saken.

 

Tøff start for ny Nord DDB-sjef - sier opp nesten alle kreative ansatte