Milliardomsetning i spill for Mediacom

Tine leder an i det som kan bli tidenes dyreste kundeflukt. - Ingen krisestemning, sier Mediacom-sjef.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Dag Robert Jerijervi

Flere av Mediacoms største kunder har satt i gang byråkonkurranser. Det er storannonsører som Volkswagen, Landbruket, med merkevarer som Tine i porteføljen, Hennes & Mauritz og Ikea som nå gjennomgår sine mediebyråforbindelser. Til sammen kjøper disse storkundene reklame for mellom 800-1.000 millioner, eller nærmere én milliard kroner, etter det Kampanje kjenner til. 

Les også: Tøff byråkamp om H&Ms reklame-millioner

- Jeg kan bekrefte at H&M, Ikea og Landbruket gjennomfører byråkonkurranser, sier administrerende direktør Ruben Søgaard i Mediacom til Kampanje.

Hvorvidt Volkswagen også går ut i en byråkonkurranse avhenger av hva Volkswagen sentralt bestemmer. I sommer valgte det tyske bilmerket å flytte sin mediekonto fra Mediacom til PHD. 

- Er du og Mediacom bekymret?

- Vi er ikke bekymret, men ser på det som en glimrende anledning til å vise hva vi er gode for. H&M og Ikea har vært kunder av Mediacom i henholdsvis 11 og 14 år og har fornyet samarbeidet ved flere anledninger. Landbruket har samarbeidet med oss i syv år og da er det helt naturlig at de nå gjennomfører en byråkonkurranse. Da vi vant dem var det også syv år siden forrige byråkonkurranse. Tilfeldigheter gjør at disse nå kommer samtidig.

 Les også: Gigantannonsør fra Carat til Mediacom     

Les også: Tap av kunder senket Mediacom

Når så mange byråkonkurranser kommer samtidig, så skaper det ekstra tenning i organisasjonen Ruben Søgaard

300 landbruksmillioner
Den desidert største kontoen som nå er i spill er Landbrukets mediekjøpsavtale. Den omfatter merkevarer som Tine, Nortura, med merkevarene Prior og Gilde, Fjordland, Diplom-is, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Totalt anslår Kampanje Landbrukets mediekjøpsavtale til en verdi på 300 millioner kroner. I størrelse er Landbruksavtalen på nivå med Norgesgruppen og Orkla. Når disse kundene flytter på seg, kan det snu opp-ned på et byrå, noe man sist så da Norgesgruppen forlot Mediacoms søsterbyrå MEC til fordel for Carat i 2014.

Les også: MEC har mistet én milliard på fem år

- Landbruket er en betydelig kunde som egentlig er hele 13 aktører med egne kategorier, merkevarer og produkter. Det er en veldig spennende kunde med et vell av utfordringer og muligheter, sier Søgaard.

- Ingen krisestemning
Mediacom tok Landbruket fra Carat for syv år siden, men nå er det altså duket for ny kamp om kunden. Etter det Kampanje kjenner til var det innleveringsfrist mandag denne uken for et endelig tilbud.

- Ambisjonen er å vinne byråkonkurransen igjen, slik dere gjorde i 2009?

- Ja, det gir seg selv. Nå har vi fått en flott mulighet til å oppsummere samarbeidet så langt og sette retning for de neste årene.

I finalen skal det nå stå mellom byrågrupperingene Mediacom og Group M, Aegis med sine byråer Carat og Vizeum, og Starcom. Også Omnicom-gruppen kan være aktuelle, avhengig av hvordan Tine opplever en mulig kundekonflikt med Omnicoms største kunde Orkla.

- Blir høsten ekstra spennende når så mange kunder med så stor omsetning samlet og hver for seg er i spill samtidig?

- Tallene kommenterer jeg ikke, men det er klart at når så mange byråkonkurranser kommer samtidig, så skaper det ekstra tenning i organisasjonen. Det er på ingen måte krisestemning i Mediacom, sier Søgaard.

Mediacom-sjefen er selv på vei ut av byrået etter at han i april i år takket ja til en stilling som kommersiell direktør i Finn.

- Noen vil nok lure på om din avgang har sammenheng med alle pitsjene som kommer samtidig. Kan du gi en kommentar på det?

- På ingen måte. Finn tok kontakt med meg i februar og vi ble enige i april, så den beslutningen var tatt før vi visste om disse pitsjene. Jeg har ledet Mediacom gjennom finanskrise og oppturer i snart ni år og pitsjer som dette er en del av hverdagen som byråleder. Men jeg ble rett og slett veldig motivert av rollen og oppgavene jeg skal i gang med hos Finn og gleder meg til å starte der i november.

Les mer: Ruben Søgaard slutter i Mediacom - blir Finn-direktør

Inviterer inn de største byråene
Kategoridirektør Frode Fimreite i Tine leder forhandlingene om ny mediekjøpsavtale for Landbruket. Han forteller om god respons på mediebyråkonkurransen Landbruket startet tidligere i sommer.

- Hvilke byråer har dere invitert inn i konkurransen?

- De største mediebyråene i Norge. Vi vil ikke kommentere spesifikt hvor mange og hvem de er.

- Kan det bli flere mediebyråer som får oppdraget?

- Det kan jeg ikke si nå.

Det har vært en glidning til bruk av digitale kanaler i enda større grad, og den glidningen vil fortsette en stund enda.

- På tide å sjekke markedet
Det som i hvert fall er klart er at Mediacom er med i konkurransen for å forsvare kontoen og byråene har nå utarbeidet konkrete tilbud til Landbruket, som håper å lande kontrakten før årsslutt.

- Hvorfor har dere nå valgt å ha en ny konkurranse?

- Det viktigste er at vi følte det var på tide å sjekke hva markedet tilbyr. Det andre er at det skjer veldig mange endringer i medielandskapet. Vi er en sammenslutning av ulike bedrifter i landbruket som har litt ulike behov, og det kan være greit å få sjekket hvordan markedet ser ut. Vi er ikke misfornøyd med Mediacom, understreker Fimreite.

- Ligger det an til en endring i hvilke medier dere vil prioritere fremover?

- Det har vært en glidning til bruk av digitale kanaler i enda større grad, og den glidningen vil fortsette en stund enda.

- Alt digitalt vies ekstra oppmerksomhet
- Betyr det at dere vil bruke mindre penger på tradisjonelle medier?

- Jeg vet ikke om jeg vil kommentere pengebruken isolert sett, men andelen på det digitale blir nok større.

Fimreite utelukker heller ikke en økt satsing på innholdsmarkedsføring.

- Det er ikke spesifikt en del av byråkonkurransen, men alt det som er knyttet til de digitale kanalene vies ekstra oppmerksomhet.

- Ser dere etter et mediebyrå som også kan produsere innholdsmarkedsføring?

- Ikke nødvendigvis spesifikt, men det er flere og flere av disse ulike byrånettverkene som har det som egne tjenester som vi som kunder kan kjøpe.

Milliardomsetning i spill for Mediacom