Mediacom er som det andre store mediebyrået klare med sine 2015-tall og de viser at avstanden opp til det som er landets største byrå, erkerivalen Carat, blir større og større. For medieomsetningen til det som engang var Norges største mediebyrå falt i fjor med 11 prosent.

Mediacom som engang luktet på en omsetning på nesten 1,5 milliarder hadde i 2015 en omsetning 1,12 milliarder kroner. Nedgangen i kroner og øre i fjor var på 138 millioner kroner og skyldtes blant annet tapet av to store kunder; Star Tour og Specsavers. 

Les også: Brillefint for OMD

- Vi innledet dessverre fjoråret med å miste to nordiske kunder, men klarte i løpet av første halvår å vinne mange nye norske annonsører, sier administrerende direktør i Mediacom, Ruben Søgaard, til Kampanje.

Byrået jobber med noen av landets største annonsører og på kundesiden sitter de med blant andre Landbruket, IKEA og Møller Gruppen. Noen av de kundene som har kommet til i 2015 er blant annet Sparebank 1, Forsvaret og Flytoget, men samtidig er det også kunder som vurderer å flytte slik Kampanje skrev tidligere i uken med H&M.

Selv om Mediacom-sjefen sier starten på 2016 har vært positiv med tanke på nye kunder, er veien opp til hovedkonkurrenten Carat blitt lang. Carat landet tidligere i år en omsetning på 1,7 milliarder kroner etter å ha vokst med hele 20 prosent i 2015.

Les også: Har vokst med 650 millioner på fire år

- Medieomsetning kommer alltid til å representere kundemassen i en eller annen skala. Jeg husker da vi var på topp og lå stabilt der i fire år. Da spurte Kampanje om det var mulig å vokse mer og jeg svarte at det til en hver tid er en halv til en hel milliard i omsetning fra bransjer som vi ikke er inne i og det er minst like sant nå. Vi ønsker å jobbe med bransjer vi ikke jobber med i dag og har derfor klare ambisjoner om å vokse videre selv om volum ikke er det viktigste for oss. Vårt ønske er å jobbe helhetlig med kunder som tar kommunikasjonsfaget på alvor, sier han.

Han sier medieomsetning imidlertid blir «et stadig mindre relevant mål på virksomheten til Mediacom».

- Byråinntekten vår reflekterer i større grad den oppdragsmengden vi har og der takter vi mot en 20 prosent vekst i 2016.

Det vil i så fall si en byråinntekt på nærmere 120 millioner kroner for det WPP-eide mediebyrået.

Slår av på resultat
Tapet av kunder som Specsavers og StarTour smerter også på resultatet som falt med 6,6 millioner kroner til 10,2 millioner kroner. Det skyldes ifølge Mediacom at byrået valgte ikke å redusere bemanningen og samtidig fortsatte å bygge tjenestespekteret til Mediacom innenfor områder som digitalt, sosiale medier og content marketing.

- I stedet for å redusere bemanningen som følge av tapte kunder på vei inn i året, beholdt vi kraften og farten inn i de nye mulighetene vi så. Det har selvsagt kostet oss noe i kroner og øre gjennom første halvår, men viser både kunder og ansatte at vi er langsiktige når vi bygger Mediacom, sier han.

Resultatmargin endte dermed på rundt 10 prosent og det var i nedre sjiktet av det Mediacom har levert de siste årene.  

- Det er ikke så verst, selv om ambisjonen vår ligger noe høyere. Samtidig er det viktig å huske at 2015 fortsatt var et investeringsår for oss med flere nye satsinger og det påvirker resultat negativt, sier han.

- WPP blir aldri fornøyd

- Er eieren WPP fornøyd med ti prosent margin? - WPP blir aldri fornøyd, og det tror jeg ingen andre nettverk er heller. Her deler vi skjebne med alle, smiler Toppsjef i Mediacom Ruben Søgaard. Foto: Eivor Eriksen.

Slår Carat på byråinntekt
Det som imidlertid gleder Mediacom-sjefen er at byråinntekten vokser og det med hele åtte prosent, opp fra 96,5 millioner kroner til 104,1 millioner kroner. Det får Søgaard til å sende et lite stikk tilbake til erkerivalen Carat som til tross for en medieomsetning på 1,7 milliarder ikke hadde mer enn 93 millioner kroner i tilsvarende inntekt.  Søgaard slår dermed fast at byrået han leder er Norges største mediebyrå målt i byråinntekt og sannsynligvis også i antall hoder. Totalt så jobber det i dag rundt 90 ansatte i Mediacom.

- Det handler om bredden i de tjenestene vi tilbyr. Fotavtrykket vårt hos kunden er nok bredere enn hos det jevne mediebyrå, sier Søgaard når han skal forklare den høye byråinntekten.

- Er det salg av timer knyttet til programmatic som løfter byråinntekten?

- Det er klart at annet halvår i 2015 var vesentlig høyere hva gjelder aktivitet på det programmatiske enn første halvår. Men fortsatt er andelen programmatiske kjøp lavere enn det man skulle tro og forvente. I det store bildet så er det ikke her den store veksten kom i 2015. Men i 2016 kommer nok det til å se annerledes ut, sier han.

- Så hva er beskjeden til alle de som sier mediebyråene kommer til å tjene mye penger på programmatisk?

- Hver gang dere i pressen skriver at det forsvinner mye penger i programmatiske kjøp så blir jeg litt provosert. Det er ikke slik at det forsvinner mye penger. Tvert i mot så betaler man for utvikling, drift og vedlikehold av den tekniske plattformen man bruker også betaler man for de ressursene man bruker for å optimalisere på den plattformen. Det er en verdiøkning og det er denne veien det går, sier Søgaard.

- Driver mer relevant trafikk
Mediacom har vært ett av de byråene som har snakket varmest om programmatiske reklamekjøp og senest var byrået ute og la frem dokumentasjon på at prisen på annonsevisningene har blitt billigere og det med hele 50 prosent i målgruppene man kjøper.

Les også: Reklameprisene stuper – annonsørene ikke fornøyd (abonnement)

- Samtidig bruker annonsørene like mye penger digitalt som før uten at salget øker og markedsandelen vokser. Hva sier du til det?

- Når vi stiller opp bruken av programmatiske flater opp mot andre flater og sammenligner hva det gir av effekt enten i form av relevant trafikk eller konverteringer så ser vi at effekten er høyere med den samme investeringen, sier Søgaard.

- Men hva er plusseffektene?

- Digitale effekter er et stort område, men to veldig konkrete eksempler er at vi klarer å drive relevant trafikk på en mer kostnadseffektiv måte og vi klarer å styre frekvens på tvers av medier for på den måten å oppnå høyere dekning med samme budsjett. Dette er noen av de store fordelene ved programmatisk, sier Søgaard. 

- Ikke valgfag lenger
Mediacom-sjefen mener mange «har vært flinke med kalkulatoren» når det gjelder å vise hvor mye det koster å handle annonser programmatisk, men tror at prisnivået relativt til omsetningen vil falle over tid. Han tror heller ikke det er noen vei utenom. 

- Programmatisk er ikke noe valgfag lenger når det gjelder medieinvesteringer. Det er pensum, sier han.