Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Anbudsdokumentet på vei ut i markedet. Og i kulissene lurer en gammel kjenning.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV- og medierettighetene til den norske fotballen skal ut på markedet, og de norske og internasjonale mediehusene må dermed nok en gang dra frem kuleramma og begynne å regne. Etter det Kampanje har grunn til å tro, vil det etterlengtede anbudsdokumentet bli sluppet på markedet i begynnelsen av november.

- En eksakt dato er ikke bestemt, men vi er kommet så langt i prosessen nå, så de foreløpige planene er at det blir på denne siden av jul. Planen er å komme ut med anbudsdokumentet om ikke så lenge, sier rettighetssjefen i fotballens salgs- og rettighetsselskap Fotball Media, Knut Kristvang, til Kampanje.

Se hva NRK og TV 2 sa om interessen for rettighetene til norsk fotball i sommer her: Fotballforbundet med klar beskjed - vil starte salget av norsk fotball til høsten

Dermed kan koronaåret 2020 bli det største rettighetsåret noensinne, når Fotball-Norge som siste rettighetshaver ut klargjør sitt anbudsdokument og legger kampene ut for salg. Tidligere i år har rettigheten til både Premier League, Champions League og landskampene blitt solgt for svimlende summer.

- Det har vært en del spennende rettighetsrunder tidligere i år, men vi mener norsk fotball har økt i verdi og bør være et attraktivt innhold i årene som kommer. Ikke minst har samarbeidet med nåværende partnere på de ulike rettighetene, og arbeidet i klubbene og ligaene, bidratt til at dette har utviklet seg godt. Det er en spennende periode vi selger rettighetene for, sier han.

- Nå som både Premier League, Champions League og landskampene er solgt, har TV-kanalene noen penger igjen til å kjøpe norsk fotball? 

- Vi mener at norsk fotball er, og vil være, attraktivt innhold og at det er mange som kan nyttiggjøre seg av dette innholdet. Vi er ganske sikre på at dette blir sett på som attraktivt og verdifullt av flere, sier Kristvang.

Les også: Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen

Klar for kamp:

Medie- og rettighetssjefen i Fotball Media, Knut Kristvang, har vært med på alle de store salgene av norsk TV-fotball de siste 20 årene. Nå er Kristvang klar for en ny kamp. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Betydelig endringer i mediemarkedet

Knut Kristvang har vært med på det meste hva gjelder kjøp og salg av norske fotballrettigheter de siste 20 årene og har vært sentral i alle de store rettighetsoppgjørene i nyere tid. Han var med å selge rettighetene både i 2005, 2008, 2011 og 2015.

- Vi går inn i en fremtid som trolig vil innebære betydelige endringer i mediemarkedet, men vi mener at direktesendt sport, fotball generelt og norsk fotball spesielt er etterspurt. Vi har høye forventninger til denne prosessen, samtidig som vi også går inn i dette med ydmykhet med tanke på betydningen dette har og at mye vil endre seg i årene som kommer. Nært og tett samarbeid, og partnerskap mellom fotballen og de som kjøper rettighetene vil være avgjørende for å lykkes og utvikle dette, sier Kristvang

Siden rettighetene ble solgt sist gang i 2015 og det har siden den gang skjedd enormt mye på mediesiden. Stadig mer av seingen flytter seg over på digitale plattformer og nye globale strømmetjenester som Netflix, HBO og Disney+. Samtidig har de nasjonale og nordiske aktørene investert mer og mer penger i direktesendt sport for å møte konkurransen på drama- og filmsiden.

I tillegg har de store teleselskapene som Telia kjøpt både distribusjonsledd og TV-kanaler, som TV4 og C More, Amazon og har også vist seg å være sulten på sportsrettigheter.

Nå gjør Kristvang seg klar til en ny runde og denne gangen med den største fotballpakken noensinne. For i anbudsdokumentet legges det opp til at aktørene kan by på en rekke rettigheter knyttet til den norske fotballen – og det for en periode på hele seks år.

Les også: TV 2 starter ny rettighetsjakt: - Norsk fotball var egentlig en perfekt match

Vi mener norsk fotball har en høyere verdi nå og har ambisjoner i forhold til det. Knut Kristvang, Fotball Media

Største rettighetspakken noensinne

Anbudsdokumentet denne gangen vil inkludere Eliteserien og OBOS-ligaen, Toppserien og førstedivisjon for kvinner, cup for både kvinner og menn samt junior-NM, nivå tre og fire for herrene som er Post Nord-ligaen og Norsk Tipping-ligaen, A-landslaget for kvinner, U21 herrer og aldersbestemte landslag. I tillegg vil den nye rettighetsperioden strekke seg fra 2023 og helt frem til 2028 – altså totalt seks år. 

- Den største forskjellen fra sist gang, er at vi denne gangen går ut med en større rettighetsportefølje enn sist. Det er flere rettigheter enn vi har hatt tidligere og det er gledelig at vi også har med Toppserien for kvinner, som også er blitt et attraktivt produkt som er til salgs og at nivå tre og fire for herrer også har utviklet seg til å bli et sterkt medieprodukt, sier Kristvang.

- Hva er årsaken til at dere legger alt i en kurv?

- Om det ikke er samme kurv, så blir det i hvert fall i den samme salgsprosessen. Det vil bli ulike pakker som man kan by på, men innretningen her vil vi komme tilbake til i anbudsdokumentet, sier Kristvang.

- Kan en kanal eller en konstellasjon kjøpe alt?

- Det blir det opp til markedet å svare på etter at anbudsdokumentet har sendt ut og budfristen gått ut.

- Satser dere på å få til et salg før jul?

- Budfristen avhenger av når vi sender ut anbudet, og det er som sagt ikke endelig bestemt. Hvordan forhandlinger forløper, og varigheten på disse er vanskelig å spå. Dette vil avhenge litt av de svarene vi får, men hvis de er gode og det er mulig å få avtaler på plass i løpet av rimelig tid, så skal det ikke stå på oss, sier Kristvang.

Les også: Fotball-EM på TV 2 og NRK i 2024 og 2028

Tilbake på banen:

Fotballagent Rune Hauge og hans rettighetsselskap Profile Partners er tilbake på banen når han er hyret inn av Fotball Media til å bistå i prosessen om et salg av medierettighetene til norsk fotball. Her Hauge for noen år siden. Foto: NTB

Fotballagent Rune Hauge med som rådgiver

Sist gang den norske fotballen var til salgs, og den gang var det kun snakk om Eliteserien og OBOS-ligaen, var det Discovery som sikret seg avtale som løp over seks år og som altså strekker seg helt frem til 2023. Det amerikansk-eide TV-konsernet bladde den gang opp 400 millioner kroner i året for rettighetene slik at totalsummen endte på hele 2,4 milliarder kroner. Den største TV-avtalen for norsk fotball noensinne.

- Kan dere slå nivåene fra sist gang?

- Vi mener norsk fotball har en høyere verdi nå og har ambisjoner i forhold til det. Samtidig blir det ikke riktig av meg å spekulere på dette i dag. Det er markedet som til slutt vil respondere på dette, men vi regner med at den høye verdien vil gjenspeiles i denne prosessen vi nå legger opp til, både på de ulike nivåene og i alle produktene som nå legges ut for salg, sier han.

- Norsk fotball spilles i dag for tomme tribuner, tror du koronasituasjonen vil skjemme denne prosessen?

- Vi skulle gjerne vært dette foruten og alle deler av norsk fotball jobber daglig for å gjøre det beste ut av situasjonen. Men vi regner med at markedet har blikket festet på fremtiden og mediehusene akkurat som oss venter på den dagen vi kan legge korona bak oss og ønske publikum tilbake for fullt. Det har vært en utfordrende situasjon for alle involverte, klubber og forbund og også for aktørene på mediesiden, men avtaleperioden starter altså opp først i 2023 og vi håper jo at vi da er ferdige med korona.

Bak salgsselskapet Fotball Media står både Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball og det er fotballen selv som står som selgere av rettighetene. Men i kulissene kommer også en gammel kjenning til å befinne seg. Som eksterne rådgivere har Fotball Media hentet inn Profile Partner, som er selskapet til tidligere fotballagent Rune Hauge. Hauge var også mannen som fikk for første gang fikk rettighetsprisen til den norske fotballen over én milliard kroner tilbake i 2005.

- Profile Partner er inne som våre rådgivere akkurat som de var det sist både med tanke på forberedelser, gjennomføring og oppfølging av dagens avtale, men det er Fotball Media som forbereder og gjennomfører salget sammen med Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, sier Kristvang.

Som juridisk rådgiver vil advokatfirmaet Selmer bistå fotballorganisasjonene i salgsprosessen.

Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne