TV 2 starter ny rettighetsjakt: - Norsk fotball var egentlig en perfekt match

Etter tapet av Premier League må TV 2 se seg om etter andre sportsrettigheter. Her er noen av de mest aktuelle.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Knut Kristian Hauger

Etter at Nordic Entertainment Group sist uke feide konkurrentene av banen i det gigantiske oppgjøret om engelske Premier League, har TV 2-sjef Olav Sandnes og resten av sportsredaksjonen i TV-huset slikket sårene etter nederlaget. For det er ingen overdrivelse at tapet av Premier League-rettighetene kommer til å smerte.

Les også: Viaplay med Premier League-kupp - TV 2 mister den engelske toppfotballen

Kampanje har tidligere anslått av drøye 200.000 TV 2-kunder er i spill hvorav over halvparten er abonnenter på kanalens egen strømmetjeneste Sumo. I omsetning drar TV 2 fort inn 700-800 millioner kroner på den engelske fotballen. Den mektige TV 2-eieren Egmont har så langt ikke kommentert Premier League-tapet. Nå sier styreleder i TV 2 og en av konserndirektørene i det danske medieselskapet, Egmont, Hans J. Carstensen følgende til Kampanje.

- Sett fra et styreståsted har TV 2 god slagkraft i rettighetsmarkedet når man ser på den eksisterende rettighetsportefølje på sport, sier danske Carstensen til Kampanje.  

Les også: TV 2 spiller om over 700 millioner kroner og et titalls ansatte i Premier League-oppgjøret

På rettighetsjakt:

Etter å ha slikket sårene, er sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 i gang med å kartlegge hva som er tilgjengelig av andre sportsrettigheter. Foto: TV 2.

- Det er mulighetenes marked

De engelske fotballrettighetene forsvinner ikke over natten og som Carstensen påpeker er det fortsatt mye sport i porteføljen til TV 2, men etter det Kampanje kjenner til har kanalen allerede begynt å se seg om etter hva som finnes av nye rettigheter og med en «kostnadsbesparelse» på anslagsvis over én milliard kroner i året, har Sandnes og TV 2-sporten penger å handle for.

- Det er fortsatt mulighetenes marked, selv om spesielt Nent har lykkes med å sikre noen langsiktige, attraktive avtaler. Noen rettigheter skal vi slåss for å forsvare, andre kan vi kjempe for å sikre oss. Hvilke vi går for nå blir feil å kommentere, sier sportsredaktøren i TV 2, Vegard Jansen Hagen, til Kampanje.

Etter det Kampanje kjenner er flere rettigheter nå på vei ut i markedet det være seg den attraktive Champions League-turneringen, verdenscup i skiskyting, nye fotball-VM og fotball-EM etter 2022 og etter hvert også den norske seriefotballen.

- Kan dette åpne for et comeback på rettighetssiden hva gjelder norsk fotball for TV 2?

- Det er kjipt å miste Premier League, og nedtur da håndballmesterskapene forsvant, men det største kollektive sjokket i TV 2 Sporten er nok uansett tapet av norsk fotball. Det var egentlig en perfekt match og en rettighet jeg er overbevist om at vi kunne løftet til nye høyder. Men norsk fotball valgte en annen vei og om vi kan finne tilbake til hverandre er vanskelig å si. Det krever nok at begge parter virkelig ønsker det, sier Hagen.

Vi opplever at eliteserien er et premium produkt og opplever at det er stor interesse for det i markedet. Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball

- Vi er godt fornøyde med Discovery

Dersom TV 2 skulle finne tilbake til norsk fotball igjen vil det være som om som to ekser finner sammen igjen. Samlivet mellom norsk fotball og TV 2 blomstret for fullt fra midten av 2000-tallet og sammen skapte man seertall man knapt hadde hatt før. Men i begynnelsen av det neste tiårets ble det full skjærings da Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball solgte rettighetene til C More. Etter hvert tok TVNorge-eier Discovery over rettighetene og sitter på disse frem til 2022. TV 2s Premier League utløper dermed omtrent samtidig med siste året i Discoverys fotballavtale.

Flere Kampanje har snakket med mener TV 2s rettighetstap, er noe av det beste som kunne skje norsk fotball. Uten Premier League vil den norske fotballen igjen være en god erstatning.  Hos Norsk Toppfotball og Fotballmedia, sier daglig leder og styreleder, Leif Øverland, at ingenting er besluttet med tanke på når de vil gå ut på markedet med en ny rettighetsperiode.

- Er norsk toppfotball fristet til å gå ut med et prospekt ganske raskt med tanke på alt som har skjedd?

- Nei det er ikke bestemt når vi skal det. Vi er ikke i den prosessen nå. Vi er godt fornøyde med Discovery og syntes de er veldig flinke, sier Øverland.

Norske fotballsjefen:

Leif Øverland kommer til å ha en sentral rolle den dagen de norske fotballrettighetene igjen skal ut på markedet. Foto: Scanpix.

Tror TV 2 er interessert i norsk fotball

Han sier han opplever at norsk fotball som produkt «er veldig attraktivt» når salgsselskapet Fotball Media skal i gang med et nytt rettighetssalg. Sist gang kjøpte Discovery seks år med norsk fotball for 400 millioner i året.

- Vi opplever at eliteserien er et premium produkt og opplever at det er stor interesse for det i markedet, sier Øverland.

- Tror du tapet av Premier League, kan åpne for et TV 2-comeback med norsk fotball?

- Vi legger ut våre rettigheter den dagen vi skal gjøre det. Hvem som er interessert den dagen det kan jeg heller ikke synse noe på. Men vi tror jo at TV 2 hadde vært interessert også om de hadde vunnet Premier League og, for jeg opplever at TV 2 syntes at eliteserien er et attraktivt produkt. Det er hvert fall det de sier til meg, sier Øverland.

Øverland sier han ikke vil synse noe om markedet har endret seg etter Nent-kjøpet.

- Vi er ikke der nå. VI er opptatt av å investere i produktet og gjøre produktet vårt bedre sammen med klubbene, slik at den dagen vi går i markedet, så kan de som er interessert i å by på eliteserien, fortsatt syntes det er et premium produkt, sier Øverland- 

- Etter det Kampanje kjenner til har det vært en vanvittig prisvekst, tror du det er mulig å øke inntektene til norsk fotball?

- Det skal jeg ikke synse noe om. Vi er naturligvis opptatt av å investere i produktet slik at det blir enda mer attraktivt å kjøpe det. Men hva prisen er, er det aktørene som bestemmer. Det tør jeg ikke å synse noe om, sier Øverland.

Vil fortsatt være «fotballkanalen»

Tilbake i TV 2 sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen at det nok fortsatt vil gå en stund før en ny, norsk fotballavtale er fremforhandlet. .

- Vil dere ta kontakt med Fotball Media med tanke på å få i gang en prosess?

- Det er fortsatt langt frem, så det har jeg ingen kommentar til. 

- Har dere en ambisjon om fortsatt å være «fotballkanalen» selv om dere nå tapte PL-kampen?

- Ja, absolutt. Vi har Premier League i mer enn to år til og har en rettighetsportefølje i dag som inkluderer blant annet Champions League, Europaligaen, det norske herrelandslaget og alle kvalifiseringskamper, EM- og VM-sluttspill og kamper fra La Liga og Serie A. Det er et land av melk og honning, og det har vi ingen planer om å forlate frivillig, sier han.

TV 2 starter ny rettighetsjakt: - Norsk fotball var egentlig en perfekt match