Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen

Men Nent-sjefen avviser at prisnivået skal ha vært «absurd».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det skal ha kostet Nordic Entertainment Group voldsomme summer å kjøpe den engelske toppfotballen. Tidligere har Kampanje spekulert i at prisen denne gangen ville ende på over 15 milliarder kroner, men kilder i markedet sier at prisen til slutt kan ha endt på over 20 milliarder kroner, eller et sted mellom 2,0-2,5 milliarder euro. Det vil så fall være mer enn hva hele selskapet er verdt på børsen. 

TV 2-sjef Olav T. Sandnes må skuffet konstatere at mediehusets tid som den norske rettighetshaveren av Premier League nærmer seg slutten.

- Klart vi gjerne skulle forlenget denne rettigheten og når vi om 2,5 år sender stafettpinnen videre har vi hatt den i 12 år, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Som Kampanje kunne omtale allerede onsdag kveld, utviklet budkampen om den engelske toppfotballen seg til å bli en thriller der Nordic Entertainment Group til slutt satt med de beste kortene.

Det svenske mediekonsernet har sikret seg rettighetene til Premier League i hele Norden fra 2022 til 2028 og det til en prislapp som i markedet fremstår som svært høy. Kilder med kjennskap til budkampen, beskriver vinnerbudet fra Nent Group som «absurd» Det kommenterer administrerende direktør Anders Jensen slik:

- Vi driver ikke med absurde ting i Nent.

- I et intervju med Dagens Industri tidligere i uken, sa du at det har vært en usunn inflasjon på en del sportsrettigheter. Gjelder det også Premier League?

- Nei, men det har vært hard konkurranse. Hadde vi bare hatt Danmark, Sverige eller Finland, ville det vært vanskelig å forsvare rettighetene. Det som gjør dette til en interessant mulighet, er at vi kan satse på et pan-nordisk avtrykk og på den måten kapitalisere på store markeder. Er man bare i ett marked, blir det vanskelig og kanskje ikke sunt, sier Jensen.

TV 2: - Noen betalte mer enn oss

Dagens TV 2-avtale skal etter det Kampanje kjenner til å ligge på rundt 700-800 millioner kroner i året, eller over to milliarder kroner for tre år. Etter det Kampanje har grunn til å tro, skal prisen denne gangen for hele den nordiske pakken og seks år frem tid, langt på vei ha overgått dette prisnivået.

- Hvorfor klarte ikke TV 2 å forlenge avtale?

- Det er ganske enkelt at noen betalte mer enn det TV 2 kunne. Det å kjøpe en sportsrettighet er ikke en idrettsprestasjon, det handler om å bla opp mest mulig penger. Men her har TV 2 og jeg et ansvar for å sikre at vi fortsatt har muskler til å realisere våre ambisjoner på alle redaksjonelle områdene i TV 2, sier Sandnes til Kampanje.

Uten å kommentere spesifikke summer, mener TV 2-sjefen at prisen dermed skjøt ytterligere fart når Nent tar over i 2022. Kilder med innsikt i prosessen og kjennskap til rettighetsmarkedet anslår nivået denne gangen til å ligge på over seks milliarder kroner for det norske markedet.

En tilsvarende sum skal ha vært betalt for det svenske markedet, samt noen milliarder for Danmark og Finland. I tillegg kommer verdiene Nent-gruppen har priset inn av mer strategisk karakter som langsiktigheten i avtalene, posisjonen som Nordens ledende strømmetjeneste på sport og det faktum at selskapet med Viaplay kan betjene hele det nordiske markedet i motsetning til TV 2.

Nordic Entertainment Group har allerede rettighetene til Premier League i Sverige, Danmark og Finland. Med de norske rettighetene på plass, sikrer deg seg rettighetene i hele Norden. At Nent også er notert på børsen kan ha vært en viktig driver for at konsernsjefen i Nent, Anders Jensen, skal ha strukket seg lenger.

- Har ikke så mye å si til TV 2

Jensen vil ikke gå ut med prisen på rettighetene, selv om selskapet er et børsnotert selskap. 

- Det gir vi aldri fra oss. Dels fordi vi er bundet av en avtale med Premier League, og dels fordi vi kun snakker om våre rettigheter som en helhet og hvor mye vi satser på rettigheter totalt sett, svarer Jensen.

- Hva sier du til TV 2 i dag?

- Jeg har ikke så mye å si til dem. De har forvaltet rettighetene i Norge på en fantastisk måte og vi er stolte over å ta det videre. Dette er en del av virkeligheten. Vi leier rettigheter. Iblant sier man opp leien og iblant fortsetter man. Det vet TV 2, sier Jensen.

Etter et tungt 2019 med store nedbemanninger i Norge, snakker Nent-sjefen i dag om å ansette igjen.

Les også: Nent-sjefen varsler oppbemanning i Norge etter Premier League-kupp

- Vi mener at vi kan få ut mye mer av vårt nærvær i Norge, først og fremst med Viaplay. Vår satsing på ski og skøyter viser at vi vil være til stede i Norge og at vi vil satse på Norge. Dette er ytterligere et uttrykk for vår tro og satsing på det norske markedet, sier han.

- Ikke bekymret for TV 2

Den nye avtalen signeres bare et halvt år inn i dagens rettighetsperiode, som varer i totalt tre år. For første gang selges også rettighetene utenfor Storbritannia først og det er i tillegg første gang har man hatt mulighet til å by på seks år.

Kampanje har tidligere skrevet at Nordic Entertainment Group kan ha vært den aktøren som har fristet engelske Premier League til å starte salgsprosessen allerede nå. Dette avviser Jensen.

- Vi har ikke bidratt til å sette i gang prosessen. Dette var helt og holdent Premier Leagues avgjørelse. Men vi har ikke klaget og sagt at det er negativt. Det har vi ikke gjort, sier han til Kampanje.

I TV 2 er naturlig nok skuffelsen stor når Kampanje snakker med TV 2-sjef Olav Sandnes, sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2. TV 2 har hatt rettighetene i over ti år allerede og har nytt godt av å være «fotballkanalen i Norge». Han mener likevel at TV 2 står sterkt selv uten Premier League.

- Premier League er selvfølgelig en sportsrettighet som har en spesiell posisjon i TV 2, men ser du på TV 2 i dag så har vi i tillegg til Premier League, deler av Champions League, landslagsfotball, hele Europaligaen, La Liga og Serie A. Jeg er ikke bekymret for TV 2s evne til å levere på sine fotball- og sportsambisjoner, sier Sandnes i TV 2 til Kampanje.

Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen