Rema 1000-film slår an internasjonalt: - Vi elsket Smarthus-filmen

AMSTERDAM (Kampanje): Rema 1000-reklamen «Smarthus» ble den mestvinnende norske jobben i den internasjonale Epica-konkurransen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Årets «fangst» i Epica, ble to gull, fem sølv og fire bronse. Og igjen er det Try som er mestvinnende byrå. Try har stått for begge gullene, alle fem sølvene og én av bronsene. Anorak har fått to bronse og Morgenstern har fått én bronse. Try stod dermed for åtte av 11 norske Epica-vinnere i år.

Av de totalt 15 norske jobbene som gikk videre på shortlist, sto Try Reklamebyrå for ti av disse. En uttelling på åtte priser av disse, kan sies å være meget bra.

Det var Rema 1000-filmen «Smarthouse», som den heter på engelsk, som vant mest av de norske jobbene som innkasserte priser, med ett gull, ett sølv og én bronse. 

- Juryen elsket «Smarthouse», og jeg er ikke overrasket. Det er en vittig kommentar til tiden vi lever i, med super bruk av musikk og et overraskende høyt nivå i håndverket, med tanke på at hovedmålet var å få oss til å le høyt. Denne jobben bærer alle kjennetegnene til en klassisk «Try-jobb», sier daglig leder Mark Tungate som har ledet juryarbeidet i noen hektiske dager i den nederlandske hovedstaden Amsterdam.

Dermed fortsetter reklamefilmen å høste applaus ikke bare på det norske markedet, men også internasjonalt. Tidligere har Smarthus-reklame fått en sølvfisk og filmen gikk også til topps på Reklamebørsen til Mediacom. 

Les også: - Befriende morsomt og lite selvhøytidelig

Les også: Rema til topps på Reklamebørsen: - Fantastisk og utrolig deilig

Se «Smarthus»-filmen her (Artikkelen fortsetter etter filmen): 

- Alltid litt spent

Hos Try Reklamebyrå forteller Øystein Halvorsen at dette er første konkurranse byrået har sendt inn denne Rema 1000-filmen til.

- Det er morsomt at filmen slår an hos en internasjonal jury. Dette er den den første konkurransen vi sender inn jobben til, så da er man jo alltid litt spent. Og da er det selvfølgelig ekstra gøy at det ender med full uttelling, sier Halvorsen til Kampanje.

Han forteller at byrået har merket seg at filmen når utover Norges grenser.

- Vi er for så vidt ikke overrasket over at filmen blir forstått og likt utenfor landegrensene. Det har vi merket de siste månedene med titalls millioner visninger i sosiale medier og ukentlig spørsmål fra diverse tv-programmer over hele verden som vil vise filmen redaksjonelt. Men at det skulle bli gull i en av de store, internasjonale konkurransene er selvfølgelig veldig, veldig gledelig, sier Halvorsen.

Filmen fikk den gjeveste valøren gull i kategorien «Humour».

- I det siste har det vært et tema i internasjonal reklamebransje om at alt har blitt for seriøst og gravalvorlig. Sånn sett er det deilig å vinne i en kategori som står for noe annet – som slår et slag for humoren og lekenheten. Det er vi gjerne med på, sier Halvorsen.

Try fikk ytterligere ett film-gull; for DNB-filmen «Sneaky Pillar». Denne filmen vant bronse under Cannes Lions i år. Dette betyr at «Smarthouse» og «Sneaky Pillar» begge er med og kjemper om den aller gjeveste prisen; nemlig Grand Prix. Hvilke byråer og arbeider som vinner denne prisen, blir kjent torsdag kveld.

Se «Sneaky Pillar» her (Artikkelen fortsetter etter filmen):

I tillegg vant Try sølv for «Silent Night» laget for DNB, «Fjøsnissen», som byrået har laget for Tine og som er årets store vinner av Gullfisken, og «Shit in space», laget for Flax. Anorak hanker inn en bronse for «The Horse Expert» og Morgenstern får bronse for 7-Eleven-kampanjen «The Land of Chlamydia» (print).

Som Kampanje skrev tidligere i uken, gikk de første norske Epica-prisene i år ett sølv til Try for DNB-kampanjen «Ingenting» og en bronse til Anoraks Amnesty-kampanje om samtykkelov.

Les også: Try og Anorak sikrer Epica-priser

Se filmen «Shit in space», som Try har laget for Norsk Tipping/Flax her (Artikkelen fortsetter etter filmen):

Anorak fikk full uttelling

Anorak, som er del av The North Alliance (Noa), fikk to jobber på shortlist i Epica i år, og dette resulterte i to priser. Tidligere i uken kunne Kampanje melde at Anorak hadde vunnet bronse for en Amnesty-film, og også filmen «Horse-expert», som byrået har laget for RiksToto, innkasserte en bronse.

Kreatør Kasper Amundsen Tuvnes i Anorak som har jobbet med filmen, blir selvsagt glad over nyheten.

- Så moro! Du trenger tydeligvis ikke å ha peiling på hest for å vinne i Epica! Vi sender et stort grattis til Norsk Rikstoto, og Bacon som bidro med hesteekspert, hest, fly og kamera, sier Tuvnes.

Filmen ble sluppet i vår, og har vunnet sølvfisken i mars i år.

Her kan du se Anoraks bronsefilm «Horse-expert». (Artikkelen fortsetter etter filmen):

Les også: Vil fordommer til livs i ny Rikstoto-reklame

Skapte kontrovers:

I mai i år slapp 7-Eleven en kampanje som skapte debatt langt utenfor reklamebransjen med denne kampanjen. Foto: Tobias Fredø

- Utrolig anerkjennelse

Også de tidligere Try-ansatte i byrået Morgenstern har hanket inn en bronsepris under årets Epica. Det Byrået vinner med den kontroversielle kampanjen som de har laget for kioskkjeden 7-Eleven – der Norge ble kalt «Land of Chlamydia» og turister som ankom landet ble derfor oppfordret til å kjøpe kondomer på 7-Eleven.

Det er print-versjonen av kampanjen som vant – i kategorien for Health & Beauty.

- Det er en utrolig hyggelig anerkjennelse for en jobb som helt ærlig ikke var det enkleste innsalget i 2018. Takk til 7-Eleven som trodde på oss. Denne jobben viser at det kan lønne seg å dra på litt, sier Ole Hustad til Kampanje.

Les også: Ny kondomreklame fra 7-Eleven - advarer turister mot klamydia

Morgenstern laget også en egen «Cannes-variant» av denne kampanjen, som ble kjørt på Croisetten i Cannes under Cannes Lions juni i år. På et utendørsboard var egen versjon av kampanjen rettet mot internasjonal reklamebransje, slik at det ble advart mot å ligge med norske reklamefolk.

Les også: Reklamebyrå bak kondomkampanje: - Ikke ligg med norske reklamefolk

I fjor vant norske byråer tre gull, fire sølv og to bronse i Epica. Av disse prisene vant Try to av gullene, to sølv og én bronse. SMFB fikk ett gull i fjor, Morgenstern fikk to sølv og Pol én bronse.

Det som skiller den kreative konkurransen Epica fra andre konkurranser, er at det er journalister og redaktører som til daglig skriver om reklame og markedsføring, som sitter i juryen.

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje er representert i juryen.

EPICA 2018Her er alle norske vinnere:

Valør Byrå Annonsør Tittel Kategori
Gull Try Rema 1000 «Smarthouse»  Humour
Gull Try DNB «The Sneaky Pillar» Financial Services
Sølv Try Rema 1000 «Smarthouse»  Retail services
Sølv Try DNB «Ingenting»  Integrated Campaigns
Sølv Try DNB «Silent Night» Financial Services
Sølv Try Tine «Fjøsnissen» Food
Sølv Try Flax «Shit in space» Humour
Bronse Try Rema 1000 «Smarthouse»  Best use of music
Bronse Anorak Amnesty «No Consent, no fairytale»  Public Interest - Social
Bronse Anorak Rikstoto «The Horse Expert» Recreation & Leisure
Bronse Morgenstern 7-Eleven «The Land of Chlamydia» Health & Beauty

Rema 1000-film slår an internasjonalt: - Vi elsket Smarthus-filmen