«Visiting Norway? Here’s a souvenir you don’t want to bring home!»

Slik lyder teksten som introduserer 7-Elevens nye reklamekampanje som ble sluppet på Facebook i går og på utendørs-reklamer på Gardermoen og Oslo S. Filmen starter med de majestetiske fjell- og fjordbildene av Norge vi alle kjenner så godt fra de store reklamekampanjene for Norge som turistnasjon. Men mellom naturbildene og til de klassiske notene av Edvard Griegs «Morgenstemning» blir vi fortalt at Norge ikke bare er landet til fjellene og fjordene, men også til kjønnssykdommen klamydia.

- 7-Eleven er tilstede i alle de største byene i Norge. Med andre ord finner du oss der unge mennesker finner hverandre - for en natt eller flere. Fordi vi ligger sentralt plassert og har lange åpningstider, er det nærliggende å kjøpe kondomer hos oss når behovet mer eller mindre spontant melder seg, sier kommunikasjonsansvarlig i Reitan Convenience, Thea Kjendlie, til Kampanje.

- Skal svi litt i den nasjonale selvfølelsen
Ifølge 7-Eleven skal Norge være blant de landene i Europa hvor klamydia er størst utbredt. Kjendlie får støtte i påstanden fra senteret Sex og samfunn som opplyser om at Norge i 2015 kun var slått av Danmark og Island på klamydia-toppen.

Det drar 7-Eleven nytte av når de nå lanserer en engelsk reklamekampanje for kondomene sine, hvor de oppfordrer turister til å beskytte seg selv mot lokalbefolkningen. 

- På grunn av våre åpningstider og sentrale beliggenheter, så selger vi et stort antall kondomer på kveld- og nattestid. Hele 70 prosent av salget skjer da. Likevel, viser statistikken at vi burde solgt mange flere, sier Kjendlie.

- Hvorfor har man fokusert på fjell, fjord og landsens folk?

- Det er gjort forsøk på å få nordmenn til bli flinkere til å bruke kondom før, men mye tyder på at det er vanskelig å få dem til å høre etter ved å snakke til dem. Derfor gjør vi nå et forsøk på å få budskapet gjennom ved å snakke om nordmenn – til noen andre. Ved å «advare» turister mot nordmenn, er tanken å få oppmerksomhet på en måte som kanskje svir litt i den nasjonale selvfølelsen. Nasjonalromantikken er brukt som et humoristisk virkemiddel for å få frem budskapet i kampanjen, sier hun.

Det er reklamebyrået Morgenstern som står bak kampanjen.

Les også: Norsk Cannes-jubel - Anorak og Morgenstern henter hjem de første løvene

- Folkeforrædere!
Allerede har reklamekampanjen begynt å vekke reaksjoner på Facebook. Under filmen har en mann tagget kjeden med kommentaren «Dere er en skam for Norge! Folkeforrædere!» og en annen kaller det for «drøyt». 

Det ser imidlertid ut som det faller i smak hos noen - en kvinne har blant annet kommentert «Kjempebra! 7-Eleven tar samfunnsansvar!».

Også på det internasjonale forum-nettstedet Reddit har reklamen høstet oppmerksomhet under tråden «Welcome to Norway! Land of Fjords and....wut?», som har 2000 «upvotes», eller likerklikk, og 99 kommentarer. 

Kjendlie sier det var et poeng for dem å skape reaksjoner. 

- Det har ikke vært vår intensjon å støte noen med denne kampanjen, men vi ønsker å skape engasjement og oppmerksomhet rundt temaet. Skal vi lykkes med dette, så må man av og til tørre og utfordre litt og bruke utradisjonelle virkemidler, sier Kjendlie.

Se reklamefilmen her! 

Forrige måned var det Helsedirektoratet som skapte overskrifter med sin nye kondom-kampanje. Seniorrådgiver i folkehelsedivisjonen hos Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg, priser den nye kampanjen til 7-Eleven og Morgenstern. 

- Vi er først og fremst veldig positive til at 7-Eleven slår et slag for økt kondombruk. Der er vi helt på linje, og er noe vi også ønsker å kommunisere ut i det offentlige rom, sier Myrberg. 

- Hvordan tror du kampanjen vil bli mottatt av målgruppen? 

- Om de har truffet blink på kommunikasjon her ligger litt utenfor vårt fagområde å si noe om. I beste fall oppfatter folk at det er en morsom måte å kommunisere et alvorlig budskap på, og hvis de lykkes med det så er jo det positivt. Så er det ikke sikkert alle turistgrupper oppfatter den humoristiske vinklingen, men uansett er vi glade for at 7-Eleven, som har så mange produkter i sortimentet sitt, velger å fokusere på kondomene sine, sier han.

Les mer: Helsedirektoratet og Dinamo tar på kondomet

Spiller på nasjonalromantikk:

- Ved å "advare" turister mot nordmenn, er tanken å få oppmerksomhet som kanskje svir litt i den nasjonale selvfølelsen, sier kommunikasjonsansvarlig i Reitan Convenience, Thea Kjendlie.