Intervjuet med den norske sjefen i det danske reklamebyrået &Co, Ørnulf Johnsen, får en stygg start når Kampanjes utsendte kommer i skade for å kalle byråets ballettoppvisning på Tivoli i København for «et stunt».
- Det var ikke et stunt. Det var et kreativt svar på et reelt problem, korrigerer Johnsen med et smil.
- Dere tok deres egen medisin?
- Det kan du si, absolutt.
&Co, som er en del av The North Alliance og et søsterbyrå til Anorak her hjemme, driver nemlig ikke med reklamestunts. Du finner i hvert fall ikke denne øvelsen på menyen på byråets hjemmesider.
- Vi heter jo samarbeid. Vår måte å jobbe på er at vi jobber veldig tett. Vi er åpne og ærlige, også når vi ikke har svar, sier Johnsen.
Byrået brøt for alvor gjennom lydmuren med arbeidet «Alt det vi deler» for danske TV 2 i 2017. TV-kanalen hadde gått fra å være en utfordrer til å bli markedsledende og trengte en ny kommunikasjonsplattform som skulle bygge opp under den nye posisjonen. Resultatet ble en følelsesladd reklamefilm som spredte seg langt utover Danmarks grenser og som fortsatt løftes frem som et eksempel til etterfølgelse. &Co står også bak arbeid som har skapt mer debatt, som SAS-filmen «What is truly Scandinavian», som pirket borti hva som er unikt – eller ikke – med den skandinaviske kulturen.
Les også: NoA-omsetningen skyter i været - men nå kutter byrågiganten kostnadene
Ørnulf Johnsen tok over jobben som byråleder i &Co januar 2021, og året etter ble byrået kåret til Creative Agency of The Year av britiske Campaign. Men selv ikke verdens mest kreative byrå har sklidd upåvirket gjennom koronapandemien, og da de ansatte endelig kunne fylle kontorene igjen, var det flere ansatte som merket at noe måtte gjøres.
- Vi synes vi kunne merke at vi ikke var så umiddelbare som før. Vi var litt usikre i selskap av hverandre. Antageligvis fordi vi ikke hadde hatt selskap av andre på flere år. Det gjorde at vi ikke kunne bruke hverandre til å utvikle nye ideer eller nye måter å se problemstillinger på så godt som vi hadde gjort før. Det syntes vi var en alvorlig utfordring, sier Johnsen.
&Co måtte finne tilbake til «hjertet i kulturen», forteller han. Det er ikke helt tilfeldig at løsningen ble ballett.
- To av våre dyktige kreatører satt sammen og snakket om at ting ikke var helt som det har vært og i den samtalen får de denne ideen om å danse ballett. Og så går de til meg og sier; vi er nødt til å danse ballett, humrer Johnsen.
- Hvorfor ballett?
- Jo, for da kommer vi til å være i en situasjon hvor alle er eksponerte og alle er like hjelpeløse. Det å være sårbar i en prosess hvor du arbeider deg frem mot noe som ingen av oss vet hva er, er utrolig likt en kreativ prosess. For ideen eksisterer ikke før du har jobbet med å finne den, og hvordan ballettoppvisningen ville bli var det ingen som visste før de hadde jobbet seg gjennom prosessen.
Les også: Nordmann tar over dansk suksess-byrå: - Det har vært et eventyr