I går lanserte SAS en ny konseptfilm under «We Are Travelers»-slagordet. Filmen satte spørsmålstegn med om det vi forbinder med Skandinavia egentlig er skandinavisk, og sa at absolutt ingenting virkelig er skandinavisk.

- Snakk om politisk korrekt reklame som totalbommer på målgruppen sin, sier BI-professor Lars Erling Olsen til Kampanje.

SAS-filmen satte fyr på sosiale medier og sosiolog og skribent Kjetil Rolness var en av de som reagerte. «Blir spennende å se om SAS greier å slå Gillette i fremmedgjøring av egen kundemasse», skrev Rolness på Facebook

- Jeg er helt enig med Kjetil Rolness. Hvis skandinavere er målgruppen så hva er poenget? Du provoserer bare folk. Jeg skal ikke gå inn på enkeltutsagn i reklamen, men hvorfor skal SAS gjøre dette? Det er kommersielt helt tullete. Det er en fiks politisk idé som ikke treffer i det hele tatt. Og hvis det er utlendinger som er målgruppen er budskapet enda dummere for da er målet å fremheve det unike med Skandivniava. Så det er dumt uansett, sier Olsen. 

- Jeg mener budskapet er skivebom med tanke på målgruppen, forsetter Olsen.

lars-e-olsen_foto-eivor-eriksen_980x674.jpgBI-professor: Lars Erling Olsen. Foto: Eivor Eriksen.

- En banalisering folk ikke kjøper
Strateg og markedsfører Aris Theophilakis har en lang karriere bak seg som reklamemann og rådgiver, og grunnla i sin tid reklame- og mediebyrået Futatsu industries. Theophilakis var en av dem som reagerte på kampanjefilmen.

- Hvorfor reagerte du på filmen?

- Den viktigste grunnen er at det er en stor tankefeil å påstå at Skandinavia ikke er unik fordi vi har bestanddeler fra andre kulturer. Selv uten kunnskap er dette noe alle kan føle er feil, særlig de som er ute å reiser! De fleste kulturer finner inspirasjon hos hverandre, men det er HVORDAN dette eventuelt adapteres, tilpasses og brukes som gjør en kultur unik, sier Theophilakis.

Theophilakis understreker at han uttaler seg som privatperson.

- Anglosaksisk kultur er for eksempel annerledes enn Nordisk, bla fordi de legger mindre vekt på konsensus og omtanke. Så likestilling i Norden ser annerledes ut enn den gjør i England og USA, og blir derfor unik. Kultur er enkelt sagt hva du gjør, oppfører deg mot andre og hvordan du snakker, ikke hvalsags oppfinnelser som er gjort der. Dette er dårlig innsiktsarbeid og en banalisering folk ikke kjøper, fortsetter han. 

Les også: SAS om reklamefloppen: - Mistenker et koordinert angrep på vår kampanje

Theophilakis mener kampanjen er risikabelt kommersielt sett.

- Kommersielt er det risikabelt å rakke ned på folks selvfølelse ved å si at de ikke er en del av noe unikt, ikke er unike, og at det er ved å reise (kjøpe produktet) de evt holder denne regionen interssant - med andre ord hva de kan stjele ute! Norden har ekstremt mye å være stolt av og kunne inspirere andre med, fordi vi har gjort, og gjør, til dels kjente ting på en annen måte. Det er stolthet man kunne brukt for å bonde med sitt hjemmepublikum, sier Theophilakis.

Aris Theophilakis_NY_980x674.jpgStrateg og markedsfører: Aris Theophilakis.