Nordmann tar over dansk suksess-byrå: - Det har vært et eventyr

Ørnulf Johnsen blir ny byråleder i &Co.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Endringene i North Alliance (NoA), der grunnlegger og toppsjef, Thomas Høgebøl, rykker opp og blir arbeidende styreformann i selskapet, bidrar også til at det danske reklamebyrået &Co får ny sjef. Det blir nordmannen Ørnulf Johnsen som tar på seg kapteinsbindet for det danske reklamebyrået som de siste årene har markert seg kraftig både resultatmessig innad i North Alliance-systemet og i internasjonale konkurranser.

- Dette blir moro, sier Ørnulf Johnsen når Kampanje tar kontakt for å høre med den nye norske byrålederen i Danmark.

Han tar over etter grunnleggeren Mikael Jørgensen som startet &CO for over 20 år siden. Jørgensen tar steget opp som ny konsernsjef etter Høgebøl og dermed ble det en ledig plass å fylle.

Johnsen kom til NoA og Anorak fra Kitchen for drøye seks år siden, og har siden den gangen jobbet både i Norge og Danmark.

 - Jeg har sittet mye &Co den siste tiden og bor i København. Jeg pleier å si at jeg har jobbet halve tiden i Anorak, halve tiden i &Co og halve tiden for NoA. Så det blir vel til sammen rundt 150 prosent, ler Johnsen.

- 150 prosent! Høres ut som NoA har vært en slitsom reise?

- Det har vært et eventyr og det har vært et eventyr langs mange akser både med tanke på å jobbe med fantastiske kreative marketing-miljøer som Åkestam Holst, Anorak og &Co, der vi hele tiden lærer av hverandre, men også på tvers av familiens tilstøtende miljøer. Nettopp kundeorienteringen på tvers har vært veldig motiverende for meg, som i utgangspunktet er en planner og hybrid type, sier han.

- Men nå blir det 100 prosent i &Co eller?

- Ja, og særlig etter korona så har jeg heller ikke fått reise så mye, sier han.

Les også: Byrågiganten NoA øker omsetningen til 1,5 milliarder – samtidig skjer det store endringer i toppen

Den forrige CEO’en i &Co satt i 20 år, så da kan jeg jo ikke være noe dårligere. Jeg får bare gå for det, det er jo der gullklokka ligger. Ørulf Johnsen, byråleder i &Co

Har nesten tredoblet seg i størrelse

&Co teller i dag rundt 80 mennesker og har vokst voldsomt de siste årene. Da Ørnulf Johnsen kom til NoA i 2015 var det 27 stykker i byrået.

- Mikael startet byrået for 20 år siden og har sammen med de to andre grunnleggerne drevet byrået. De har skapt en utrolig flott og sterk kultur i &Co og det viser seg ved at det nesten aldri er noen som slutter i byrået. Kulturen og den kreativiteten de skaper, har vært veldig flott å få være en del av, og det er en stor ære å få lov til å ta vare på alt dette fantastiske som &Co har skapt, sier han.

&Co-byrået, der navnet står for samarbeid, har stått bak noen svært premierte arbeider de siste årene som den danske TV2-filmen som gikk sin seiersgang verden over med over en milliard visninger, men også filmer som har skapt debatt som SAS-filmen «What is truly Scandinavian», som ble sluppet rett før koronapandemien slo ut i full blomst i fjor. Andre store kunder er Maersk, Danske Bank, Carlsberg, Velux, Momondon og Telenor i Danmark.

- SAS-filmen viste jo bare hvor polarisert verden har blitt. Men det sentrale her er hvordan man med kreative ideer kan fortelle mye større historier som også tar standpunkt til de store samfunnsspørsmålene.

- Hva er forskjellen på et dansk og et norsk reklamebyrå?

- Det er ikke godt å svare på. Men det som er litt morsomt er at da vi jobbet i Norge og så på Skandinavia, var det jo Sverige alt handlet om. Danmark var jo ikke på kartet, men i de senere år har det skjedd fantastiske ting her borte og ikke bare i &Co, men flere andre byråer som alle er med å utmerker seg også internasjonalt, sier han.

- Markedet totalt sett i Danmark er krevende

Han vil ikke kommentere på tallene til &Co, men viser til konserntallene som nylig ble presentert og omtalt på Kampanje tidligere denne uken. Men med rundt 80 ansatte er det grunn til å tro at &Co har en byråinntekt på rundt 80 millioner kroner.

- Er det krevende tider å jobbe under i Danmark nå?

- &Co og NoA er på et godt sted og det så vi også på tallene våre for konsernet. Vi gjør det godt i Danmark og med &Co, men markedet totalt sett i Danmark er krevende, og det er nok mer krevende i Danmark enn i Norge for tiden.  Danskene er veldig internasjonalt orienterte og mer utsatt. Internasjonale konjunktursvingninger har alltid slått hardere i København, enn i Oslo, sier han.

- Hva er denne relasjonen din til Danmark?

- Det er min danske kone. Da vi skulle flytte stod det mellom bosted København eller bosted Oslo og der tapte dessverre Oslo. Men København er en kjempeby og vi trives veldig godt, sier han.

- Hva er horisonten din på byrålederjobben din i &Co og når kommer du hjem til Norge?

- Den forrige CEO’en i &Co satt i 20 år, så da kan jeg jo ikke være noe dårligere. Jeg får bare gå for det, de er jo der gullklokka ligger, sier han.

Nordmann tar over dansk suksess-byrå: - Det har vært et eventyr