Byrågiganten NoA øker omsetningen til 1,5 milliarder – samtidig skjer det store endringer i toppen

Danske tar over som konsernsjef etter Thomas Høgebøl, som går over i en ny rolle som arbeidende styreformann.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er ikke gått mange dagene av det nye året, men The North Alliance (NoA) og toppsjef, partner og grunnlegger av byrågiganten, Thomas Høgebøl, er likevel klar til å gå ut med sine foreløpige regnskapstall for koronaåret 2020. NoA blir dermed det første selskapet i medie- og kommunikasjonsrapporten som slipper sine årstall.

- Covid-19 har først og fremst fått store konsekvenser for liv og helse, for familier og for hele samfunn. Men det har også rammet våre store og små kunder i ulike markeder. I starten av pandemien var vi usikre på hvordan NoA og våre ansatte ville påvirkes, men fasiten gir klare svar: Vi har levert svært gode og helt nødvendige tjenester til våre kunder. Med det følger et solid økonomisk resultat, sier Høgebøl til Kampanje.

Topplinjen fortsetter å vokse, men selskapet varslet allerede i fjor at omsetningen ville ende på 1,5 milliarder etter nye byråoppkjøp, og da særlig performance-byrået Proletar som senere er blitt døpt om til NoA Connect. Omsetningen for 2020 endte til slutt på 1,57 milliarder kroner, en vekst på 406 millioner kroner sammenlignet med tallene for 2019. Samtidig er det ingen tvil om at pandemien også treffer NoA. Det kommer bedre til syne når en ser på byråinntektene som i 2020 stanset på 943 millioner kroner, helt på linje med 2019.

- Vi står oss i forhold til 2019 og det at vi klarer å kopiere 2019 i 2020 det er vi veldig godt fornøyde med.  Det er selvfølgelig variasjoner i NoA og der noen har hatt det mer utfordrende enn andre, men samtidig er det også noen virksomheter som har veldig fremgang, sier han. 

- Er det noen markeder som ble hardere rammet enn andre?

- Vi opplever at det på tvers av gruppen er enkelte variasjoner, men alle markeder står seg helt OK. Det er noe mer tilbakegang i Sverige enn i de øvrige markedene, sier Høgebøl.

Les også: Byrågigant nærmer seg 1,5 milliarder i omsetning – nå kjøper Høgebøl svensk konsulentselskap

Her kan du se de foreløpige regnskapstallene til The North Alliance (NoA) for 2020. Alle tall i MNOK.NoA holder stand i koronaåret

NoA 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 1.575,0 1.169,0 + 34,7
Byråinntekt 943 945 -
Brutto driftsresultat* 103 110 - 6,3

*Dette er driftsresultat justert for transaksjonskostnader.

- Vi legger opp til en vekst i 2021

Thomas Høgebøl sier byrågruppen som teller byråer som Anorak, Making Waves og danske &Co styrker sin posisjon i det nordiske markedet og nå er blitt «et ledende konsern innenfor marketing, teknologi og data i Norden.» 

- I 2020 økte NoA andelen av inntekter på tvers av selskapene nettopp fordi stadig flere kunder ser nødvendigheten av å bygge bro mellom kreativitet og teknologi, sier Høgebøl.

Overskuddet (EBITDA) landet på 103 millioner kroner, ned syv millioner kroner sammenlignet med 2019.

Han mener sammensetningen og bredden av kompetanseområder i NoA-familien, sammen med kulturen, er de viktigste grunnene til at familien samlet har levert like bra resultater i 2020, som i 2019. Planen er at dette vil styrke seg markant i årene som kommer.

- Vi legger opp til en vekst i 2021. Våre data- og teknologidrevne tjenester og produkter, er helt sentrale i en verden der endringene i klima, samfunnsliv og forretningsliv tiltar i styrke. De samme tjenestene har vist seg å være svært nyttige i 2020, et år der vi alle har blitt satt på alvorlige prøver, sier Høgebøl.

- Preger pandemien fortsatt NoA ved inngangen til 2021?

- Den er ikke over. Det er selskaper som er kunder av NoA som fortsatt er ekstremt rammet av pandemien som vi ikke har omsetning på og da særlig innenfor reiseliv og trening. Det er klart også vi er preget av dette nå og kommer til å være det noen måneder fremover. Men vi tror likevel vi kommer til å oppleve solid vekst ut året.

Høgebøl går over i en ny rolle

Da NoA så dagens lys var den samlede omsetningen på rundt 500 millioner kroner. Selskapet har dermed klart å øke omsetningen med over en milliard, men da den nye finansielle eieren Norvestor kom inn ble det satt noen heftige mål om å blant annet doble omsetningen.

- Har eieren din Norvestor gitt deg litt mer tid på å nå de ambisiøse målene om å doble omsetningen?

- Målene vi satte er vi på god vei til å levere på og de ble satt både av ledelsen i NoA og Norvestor. Så er det samtidig slik at 2020 blir et nullår der vi sklir litt sideveis, men vi har et kjempegodt samarbeid med Norvestor og har ganske store planer fremover. Norvestor har i tillegg ikke dårlig tid og har et langt perspektiv i den grad vi ønsker det, sier han.

Samtidig skjer det store endringer i NoA-systemet på organisasjonssiden. Nå rigges NoA for ytterligere fart og internasjonal vekst, ved at konsernsjef Thomas Høgebøl går over i rollen som arbeidende styreleder. 

- Jeg er glad for å få den rollen og har også tatt initiativet til det. Etter å ha lagt bak oss et år som det vi har gjennom har vi virkelig fått testet modellen vår og når vi står såpass bram så gir det oss selvtillit, både hos oss og Norvestor, sier han.

- Som arbeidende styreformann, blir det mer tid til å finsikte oppkjøpskandidater?

- Jeg kommer til å jobbe minst like mye i min nye rolle, men det blir en litt mer fokusert rolle innenfor M&A (merger and aquisitions, red. anm.) og transaksjoner, og det er ingen tvil om at vi vil foreta oss nye oppkjøp og her er vi også inne i noen prosesser. Men i min nye rolle står jeg også friere til å jobbe med kunder. Det er denne rollen jeg ønsker meg.

Får konkurranse fra private equity

NoA har kjøpt en rekke byråer siden starten i 2014 og i 2020 kjøpte NoA blant annet det svenske selskapet Peregrine, som inngår i NoA Connect og som har styrket gruppens kompetanse på datadrevet salg og markedsføring.

- Det er flere som vil kjøpe byråer i NoAs markeder, er du overrasket?

- Det er ikke overraskende det er flere som ser hva digitaliseringen medfører og hvor viktig det tjenestetilbudet vi tilbyr er. At andre private equity-fond som Altor og FSN nå investerer i tilstøtende virksomheter og bransjer har vi sett en stund, sier han.

Nylig ble det kjent at tidligere styreleder i NoA, Eivind Roald, har fått i oppgave å bygge et digitalt milliardkonsern bestående av både konsulentvirksomheter, IT-leverandører og digitale produksjons- og distribusjonsmiljøer med det nye holdingselskapet Qntm.

- Blir Qntm en konkurrent av NoA?

- Ved første øyekast kan det nok virke som de forsøker å legge seg tett opp til oss strategisk. Men dette ligner mer på et investeringsfond, som vil kjøpe seg inn litt her og litt der. NoA er et konsern av selskaper vi faktisk eier 100 prosent og som samarbeider tett på kreativitet og teknologi, på tvers av markeder og landegrenser. Skal vi løse store, komplekse oppgaver for kundene våre, tror jeg det er helt avgjørende at man jobber tett sammen - på tvers av fag og kompetanse, hver eneste dag, sier han.

Les også: Tidligere SAS-topp skal bygge digitalt milliardselskap: - Vi skal ikke bli et nytt North Alliance

Dansk reklamesjef tar over NoA

Den nye konsernsjefen i NoA blir Danmark-sjefen, Mikael Jørgensen.

- Mikael har gjort en fantastisk jobb for NoA i Danmark, blant annet med datadrevet markedsføring og utviklingen av vårt integrerte tjenestetilbud. Han tar over som konsernsjef og vil løfte gruppen over i et nytt og spennende kapittel, med sterk støtte fra lederne i Norge, Sverige og Polen, sier Høgebøl.

Jørgensen, som i tillegg til å ha hatt ansvaret for Danmark og har vært byråleder i det prisvinnende danske reklamebyrået &Co, gleder seg til å ta over.

- Jeg er enormt beæret over at kunne overta stafettpinnen etter Thomas. Til tross for korona står NoA sterkere enn noensinne. Talentene i NoA er virkelig top class og nå skal vi løfte vår samarbeidsmodell, vår kultur og våre kompetanser til et nytt nivå, både i Norden og internasjonalt. Derfor gleder jeg meg enormt til å komme i gang, til å møte nye ansikter, både blant kunder og i NoA, sier den påtroppende danske konsernsjefen.

Med Høgebøl som ny arbeidende styreleder, går NoAs nåværende styreleder Fredrik Gyllenhammar Raaum fra Norvestor går over i rollen som vise-styreleder.

- Når NoA-ledelsen og Thomas Høgebøl trekker opp en sterk kandidat fra egne rekker som ny administrerende direktør, samtidig som han fortsetter med full styrke for å sikre videre vekst og ekspansjon, ser vi det som et kvalitetsstempel på NoAs kultur og ledelse. Vi mener at NoA er i ferd med å befeste en svært attraktiv og unik posisjon i det nordiske markedet, som møter et kundebehov det er stadig større etterspørsel etter. Vi ser frem til å støtte NoA-ledelsen videre og skru opp ambisjonene ytterligere et par hakk, sier Gyllenhammar Raaum.

Byrågiganten NoA øker omsetningen til 1,5 milliarder – samtidig skjer det store endringer i toppen