Dagbladet tar innpå VG i ny nettmåling: - Det er svært gledelige tall

Me VG er fortsatt desidert størst og TV 2 vokser mest. Her de nye trafikktallene til de største norske nettavisene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger

Ferske tall fra Mediebedriftene Landsforening (MBL) viser at trafikken til de største norske nettstedene faller noe om en ser utviklingen opp mot slutten av fjoråret. Både VG, NRK, Dagbladet og TV 2 går tilbake i trafikk sammenlignet med siste måling i fjerde kvartal. Leder for medieavdelingen i Kantar, Knut-Arne Futsæter, kaller utviklingen i det norske nettavismarkedet for «stabil».

- De fire største har riktig nok en minimal «tilbakegang» i forhold til fjerde kvartal, men jeg vil heller hevde at det er en stabil utvikling. På samme måte som radio og TV bruk varierer i løpet av året så varierer også bruk av nettsteder i løpet av året – altså sesongsvingninger, sier Futsæter til Kampanje.

Her kan store nyhetshendelser som pandemi, krigsutbruddet i Ukraina eller et OL få store utslag på totaltrafikken. Men dette burde i utgangspunktet slå ganske så likt ut for de største nettavisene, om ikke den harde nyhetsprioriteringen skulle være dramatisk forskjellig nyhetsredaksjonene i mellom. Så hvordan går det så da i kampen mellom Dagbladet og VG? De siste ukene har det funnet sted en heftig diskusjon mellom de to erkerivalene om utviklingen i nettmarkedet. Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord kunne i et større intervju med Kampanje fortelle at de nå tar innpå markedsleder VG og at målet er å bli større enn landets i dag største nettavis på mobil. Men underlaget provoserte og dermed ble det full fyr i Schibsted-teltet som mente Dagbladet tullet med tall og grafer.

Ser en på de ferske tallene til MBL og Kantar så viser de at Dagbladet vokser og VG går tilbake.

- Sammenlignet med første kvartal i 2022 har vi vekst, og det er svært gledelige tall. Ikke minst med tanke på at vi i fjor hadde oppsiktsvekkende høye tall i forbindelse med Ukraina-krigen. At vi igjen har vekst mot i fjor, tyder på at stadig flere lesere velger oss som sin nyhetsdestinasjon, sier nyhetsredaktør Frode Hansen til Kampanje.

Les også: Dagbladet-sjef varsler tronskifte: - Målet er å bli større enn VG

Provoserende graf:

Schibsted har senere likt denne mediegrafen til Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord og mener det blir feil å snakke om markedsandeler mellom de to avisene islolert. Beverfjord viste senest på Nordiske mediedager frem denne foilen. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Tar andeler mot VG

På den nye målingen viser tallene at Dagbladet hadde 1,34 millioner lesere digitalt, en økning på drøye 7.000 mot samme kvartal i fjor. Tallene på mobil er enda sterkere og her er Dagbladet opp 23.500 lesere mot første kvartal i 2022.

- De nye offisielle MBL-tallene, som bransjen er blitt enige om skal brukes som målemetode, viser at vi stadig tar andel mot VG, sier Hansen med klar henvisning til den siste uken med krangling med Schibsted.

At tallene for førstekvartal faller litt sammenlignet med slutten av fjoråret overrasker ikke nyhetsredaktøren.

- Det er ikke overraskende at tallene faller litt for alle fra fjerdekvartal i 2022. Det har vært et litt mindre heftig nyhetsbilde det siste kvartalet, sier Hansen. 

Les også: NRK slakter Dagbladet-sjefens regnestykke: - Vrøvl

- Vi er glade for at vi er klart størst

VG må ta den største smellen om en ser hele året under ett og avisen går tilbake med hele 127.000 lesere i første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i 2022. Men VG er fortsatt suverent størst og hadde i første kvartal i 2023 et snitt på 1.947 000 lesere, viser de ferske tallene fra Mediebedriftenes landsforbund.   

- Vi er glade for at vi er klart størst, og ekstra stolte over at det hovedsakelig skyldes enorm bruk av VGs forside, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne.

Tilbakegangen på rundt seks prosent sammenlignet med første kvartal i 2022, kommenterer Brenne slik.

- Når de virkelig store nyhetene skjer, strømmer folk til VG i enda større grad enn ellers. Dekningen av Russlands angrep på Ukraina ga oss derfor mange ekstra brukere i første kvartal av 2022. Det er ikke direkte overraskende at vi måles noe lavere uten en nyhetshendelse med samme ekstrem interesse ett år senere, men vi jobber hardt hver eneste dag for å være hele folkets førstevalg som nyhetsdestinasjon, sier Brenne.

En av dem som har engasjert seg i debatten med Dagbladet er konserndirektør for annonser i Schibsted, Per Håkon Fasting.

- Ja, VG er størst, men har Dagbladet rett med tanke på debatten som har gått på Kampanje de siste dagene. Dagbladet tar innpå VG?

- Mine kommentarer i de siste dagene gjelder i hovedsak bruken av uttrykket markedsandel og grafer som visualiserer dette. Denne metoden og bruken av ordet markedsandel er direkte feil og illustrerer på ingen måte konkurransesituasjonen mellom VG og Dagbladet. Men at sistnevnte har hatt noe vekst i MBL sine målinger av unike lesere har jeg selv poengtert i min siste kommentar publisert i Kampanje tirsdag, sier Fasting til Kampanje. 

Les også: - Schibsted er ikke alene om å synes at Dagbladets fremstilling er uryddig

TV 2 vokser mest

Størst fart i nettavismarkedet er det imidlertid TV 2 som har, selv om nettavisen også falt mest av de store på starten av året. Veksten sammenlignet med for et år siden er imidlertid på hele 170.000 brukere og nettavisen samler nå 1,27 millioner daglige personer.  

- At 170.000 flere velger å bruke oss hver eneste dag er en skikkelig motivasjonsboost alle som jobber med TV2.no. Det er også veldig gledelig at vi vokser så mye for tredje kvartal på rad, sier Bjølgerud.

Nettsjefen, som nylig ble kåret til «Årets nyskaper» av Oslo Redaktørforening, sier TV 2 ikke har noen «planer om å bremse.»

- Vi ønsker at mange flere skal se og lese innholdet vårt og vi vet at det fortsatt er et stort, uforløst potensial for videre vekst. TV 2 er et unikt innholdshus med stor fart og noen av landets beste journalister, utviklere, markedsfolk og spesialister. I tillegg har vi en stor produksjonsbransje og fantastiske rettigheter i ryggen, sier han.

- Hvorfor faller trafikken i første kvartal sammenlignet med slutten av fjoråret for alle nettaviser, men TV 2 mest?  

- Dette er helt vanlige sesongvariasjoner. Årets siste kvartal er tradisjonelt en svært god periode med tanke på mediebruk, så vi er storfornøyde med resultatene også dette kvartalet, sier Bjølgerud.

- Dagbladets ambisjon er å bli større enn VG på mobil og de mener de tar kraftig innpå. Men hva er TV 2s ambisjon?

- Vårt aller viktigste fokus er å nå ut til mange flere hver eneste dag, fordi det gjør oss i bedre stand til å levere på samfunnsoppdraget vårt. Sammen med TV 2 Play og TV-kanalene våre, når vi utrolig mange hver eneste dag, men vi jobber alltid for å levere enda bedre journalistikk og innhold som gir folk verdi.

- Og hva tenker TV 2 om kranglingen mellom VG og Dagbladet om tall og grafer?

- Vi har mest fokus på oss selv og brukerne våre, og er nok mest opptatt av våre interne analyser når vi skal vurdere om vi lykkes. Og så er de offisielle bransjetallene viktig fordi de gir oss en pekepinn på konkurransesituasjonen og på om det er vi som gjør noe riktig eller om det er generell økt mediebruk som løfter alle, sier nettsjefen i TV 2, Derek André Bjølgerud.

Topp 5 på nyheter i Norge

Norges største nettsteder målt i digital trafikk. Kilde: MBL og Kantar. 

 • 1.947
  VG
 • 1.529
  NRK
 • 1.348
  Dagbladet
 • 1.103
  TV 2
 • 565
  Nettavisen

Dagbladet tar innpå VG i ny nettmåling: - Det er svært gledelige tall