Dagbladet-sjef varsler tronskifte: - Målet er å bli større enn VG

På vei til 150-årsfeiring i Danmark hos eieren Aller Media mener Dagbladet-sjefen, Alexandra Beverfjord, at målet om å bli større enn VG på mobil er innen rekkevidde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Under den store mediefestivalen i Bergen var Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord (45) invitert for å snakke om Dagbladets vekst på det digitale markedet og den tabloide journalistikken til den tradisjonsrike kulturavisa. De siste årene har avisa satset stadig mer på det Beverfjord kaller breaking news, web-TV og mobil. Det har gitt resultater.

Beverfjord kunne fredag legge frem tall som viste at nettavisen spiser seg inn på erkerivalen VG i kampen om leserne og avstanden mellom de to krymper år for år. Ifølge Dagbladets tall hadde VG i 2013 en markedsandel på 70 prosent, mens Dagbladet hadde 30 prosent. Ti år senere er dette redusert til 58 prosent for VG og 42 prosent for Dagbladet. Det er tall på unike mobilbrukere målt hos Kantar.

- Målet er å bli større enn VG. Helt åpenbart, sier Beverfjord til Kampanje.

Legger man en linjal på de to kurvene Beverfjord viste frem, vil de to linjene vis møtes raskt, dersom utviklingen fortsetter.

- Kan det skje i løpe av par år?

- I løpet av noen år kan det skje, sier Dagbladet-redaktøren.

Beverfjord er imidlertid raskt ute med å legge til at VG står sterkt i det norske markedet.

- VG er en sterk aktør og har lykkes med veldig mange andre ting. Så de har en veldig sterk posisjon. Men vi har en ambisjon om å ta tilbake førsteplassen. Vi var jo størst for lenge siden, før 1972, sier hun.

Du kan helt fint ha en sterk kulturdekning uten en kulturredaktør. Vi har også en glitrende sportsdekning, uten at vi har noen egen sportsredaktør Alexandra Beverfjord, Dagbladet

Må 50 år tilbake i tid

Spoler en 50 år tilbake i tid og tilbake i ordentlige mediegamledager, var faktisk Dagbladet større enn VG. Det var på den tiden da papiravisen var det eneste produktet til mediehusene. Mye har skjedd siden den gang med nett- og mobilrevolusjonen, sosiale medier, nye nisjesatsinger og ikke minst mediehusenes satsing på abonnement, men en ting står seg fortsatt for Dagbladet, og det er den hardtslående journalistikken til Dagbladet.

- Vi er en klassisk tabloidavis, og jeg vil gå så lang som å si at det var Dagbladet som innførte populærjournalistikken tilbake på 1930-tallet, sa Alexandra Beverfjord under sitt foredrag på mediedagene.

De siste årene har Dagbladet imidlertid vært utfordreravisen og nummer to i tabloidmarkedet etter VG. Så hvordan blir det ikke å være utfordrer, dersom avisen skulle lykkes med å gå forbi VG på mobil?

- Det er jo litt frem i tid så fall. Nå skal vi ha det gøy på veien. Reisen er målet er det ikke det man sier.

VG: - Jeg vet ikke noe om disse tallene

Kampanje har vært i kontakt med VG-sjef Gard Steiro for å få en kommentar på tallene Beverfjord la frem. Tallene ble også lagt frem på den store journalistkonferansen Skup tidligere i vår. Steiro ønsker imidlertid ikke kommentere disse tallene i dag. 

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg vet ikke noe om disse tallene, så da kan jeg heller ikke kommentere på dem, sa Steiro. 

Steiro gratulerer imidlertid Aller Media med 150-årsdagen. 

- Gratulerer med dagen til Aller Media. Det visste jeg ikke, men det er stort. Gratulerer og lykke til videre. Jeg ønsker dere alt godt. 

- Å? Du gjør det? 

- Ja, selvfølgelig. Man må heie på norske medier 

Kampanje kan heller ikke unngå å nevne opplagsveksten til Dagbladet for VG-sjefen.

- Det er fantastisk. Hvis tallene stemmer…, sier Steiro.

- Ikke overbevist:

Sjefredaktør Gard Steiro i VG er ikke helt overbevist over Dagbladet-tallene Kampanje-journalist Øyvind Hofsrud konfronterer VG-sjefen med. Foto: Eivor Eriksen.

Kom til Dagbladet fra NRK

Alexandra Beverfjord kom til Dagbladet i 2018 fra stillingen som nyhetsdirektør i NRK. Hun kom da til en avis som stod i en krevende situasjon med negativ utvikling i digitale lesere og det sjefredaktøren kaller en «ikke-eksisterende posisjon på web-TV».

- Det var dramatisk, alle andre økte digitalt og vi gikk tilbake og vi snakket om å kutte papiravisen hvis vi ikke gjorde noe, sier hun.

Den gangen jobbet det 117 årsverk i redaksjonen og kuttplanene som forelå gikk på å redusere bemanningen til 75.

- Leserundersøkelser fortalte oss at vi vi var best på nyhetene dag to og er det noe du ikke vil være god på når du driver med nyhetsarbeid, så er det å være best dag to, sier hun.

Da bestemte ledelsen seg for å legge en ny strategi som der avisen skulle styrke satsingen på nyheter, underholdning og bli mer vågale og resultatene har ikke latt vente på seg for avisen som innførte det slagordet «først med siste nytt». 

- Det løftet forplikter, men vi klarte å nå målet vårt om å løfte trafikken på mobil med 12 prosent på tre måneder og det var første steg på den reisen vi er på i dag. I fjor fikk vi 90.000 flere nye lesere, vi hadde mest vekst blant alle mediene, så resultatene har fulgt i kjølvannet av den nye strategien, sier hun.

Haler innpå:

Dagbladets Alexandra Beverfjord mener det kan være duket for et tronskifte på mobil dersom kurvene fortsetter å utvikle seg i samme takt som de siste ti årene. På mediedagene i Bergens viste hun frem denne grafen. Foto: Knut Kristian Hauger.

Verner om papiravisen

Planene om å kutte papiravisen og redusere bemanningen, er nå lagt i den nederste skuffen og i stedet for å være 75 ansatte jobber det i dag 80-90 flere personer i redaksjonen i Dagbladet.

- I fjor hadde vi faktisk opplagsvekst på papir og det overrasket både oss og mange andre. Hvor lenge vi vil ha papiravisa med oss vet jeg ikke, men vi kjemper hardt for å gi den ut så lenge vi kan, sier hun.

Hun mener Dagbladet begynner å få en sterk posisjon alene også. Beverfjord sier at nær en halv million av de brukerne som besøker Dagbladet, ikke besøker VG samme dag. Dagbladet har også over 700.000 av sine brukere som ikke besøker NRK samme dag, og over 800.000 som ikke besøker TV 2 samme dag. Totalt så når Dagbladet 1,4 millioner personer hver dag.

- Dagbladet-leseren er spredt rundt hele landet også er vi litt sterkere i byene. Dagbladet er som alle andre, men de har litt høyere inntekt og litt høyere utdanning enn gjennomsnittet i befolkningen, sier Beverfjord.

Vurderer redaktør-kutt på kultur

Dagbladet har alltid hatt en posisjon som en kulturavis og leserne til Dagbladet har snitt i «en høyere kulturinteresse enn resten av befolkningen». Derfor vekket det en del oppmerksomhet at kulturredaktøren gjennom de siste årene Sigrid Hvidsten nylig sluttet i stillingen og at Beverfjord ikke umiddelbart ville jakte en erstatter. Professor i medievitenskap ved Universitet i Bergen, Leif Ove Larsen kalte det for «sensasjonelt» at Dagbladet vurderte å fjerne kulturredaktørrollen.

- Hvis Dagbladet avskaffer rolla, bekrefter de at deres historie som kulturavis er over, sa han til Klassekampen.

Beverfjord sier til Kampanje at hun fortsatt er tenkefasen og ikke har bestemt om hun vil ha en ny kulturredaktør i Dagbladet.

- Men det kommer ikke til å endre noe på hvordan vi jobber med kulturjournalistikken i dag, sier hun.

- Kan Dagbladets historie som kulturavis over?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Du kan helt fint ha en sterk kulturdekning uten en kulturredaktør. Vi har også en glitrende sportsdekning, uten at vi har noen egen sportsredaktør. Men jeg skjønner at det blir en debatt rundt kulturjournalistikk. Den er blitt mer utfordret med årene. Kultur og underholdning er i endring og måten folk orienterer seg på dette området er blitt annerledes i dag enn da de leste papiravisen, sier Beverfjord.

Tar etter:

Dagbladet mener stadig flere medier begynner å ta etter Dagbladet i presentasjonsteknikk med få tittelord, røde tagger og «Akkurat nå»-stikktitler. – Det er bare naturlig at flere tar i bruk de samme virkemidlene som vi vet virker. Men bare Dagbladet, er Dagbladet, sier Frode Hansen. Foto: Eivor Eriksen.

Skal feire i «Kongens By»

Sjefredaktøren i Dagbladet Alexandra Beverfjord og nyhetssjefen Frode Hansen har tilbrakt den siste uka på mediedagene i Bergen. Men før de vender nesten hjemover til Oslo skal de være med å feire eieren Aller Medias store jubileum i København. Denne helgen markerer det danske mediekonsernet at de er 150 år og har invitert alle ansatte til «Kongens By» og Dagbladet-toppene er naturlig nok selvskrevne gjest.

- Alle ansatte reiser, unntatt desklaget. De som har turnus og var uheldige, må jobbe, sier nyhetssjefen Frode Hansen. 

Totalt så reiser rundt 500 ansatte fra Norge til Kongens By for å feire med over 1.000 andre andre kolleger.

- Det er jo ganske fantastisk da. Du har Schibsted som sender konsernledelsen på jaktslott i Skottland også har du Aller Media som inviterer samtlige ansatte og sender dem på en fest med fly, hotell og full pakke, sier Beverfjord.

Dagbladet-sjef varsler tronskifte: - Målet er å bli større enn VG