Alexandra Beverfjord sa i et intervju i Kampanje nylig at Dagbladet for noen år siden bestemte seg for å bli mer vågale. Det må være tidenes understatement. Jeg har gjennom årene faktisk latt meg fascinere av Aller gruppens fremoverlente selvtillit. Men når vågaliteten fordreier virkeligheten og samtidig fører annonsørene bak lyset, er det på tide å korrigere bildet.

Mange mener Dagbladet er mediebransjens ubestridte markedsleder hva gjelder vågale store overskrifter uten reelt innhold, redaksjonelt. Og nå kommuniserer de også både vågalt og drøyt om trafikkvekst og såkalte markedsandeler. Alt virker å gå bra for Aller hele tiden, uten forbehold. Det er åpenbart en strategi, og det må man både respektere og anerkjenne. Siste stunt viser kurver som unektelig ser strålende ut for Aller.

Medieanalytiker Espen Blystad i NRK synes det er lek med tall. For som alle vet, statistikk og tall kan vris og vendes på til egen fordel. Så la oss oppklare dette en gang for alle. Det viktigste å følge hva gjelder brukeradferd er målingene knyttet til direkte trafikk på forsiden til nyhetsnettstedet. Her har Dagbladet stått dønn stille det siste året.

Ingen vekst, ingen nye brukere. Nada. Nix

Les mer: Dagbladet-sjef varsler tronskifte i avismarkedet: - Målet er å bli større enn VG

Kilde: Medietall.no

Det andre er om merkevarene har klart å ta nye posisjoner, flytte assosiasjoner og bygge mentale preferanser som vil gi økte andeler eller «pricing power» over tid. Vi har hatt en merkevare-tracker gående over mange, mange år. Den viser at Dagbladet ikke har flyttet seg positivt på noen av de viktigste parametrene. Det er et stort bestående gap mellom VGs posisjon og Dagbladets, og du skal lete lenge etter noe som har flyttet seg i positiv retning for sistnevnte.

Dagbladet har derimot tapt terreng til VG på blant annet «til å stole på» og «preferanse som primær nyhetsposisjon». Attributter som for meg i denne sammenheng fremstår som ganske sentrale, fra både et annonsør- og brukerperspektiv.

Kilde: YouGov og VGs merkevaretracker.

I Schibsted Marketing Services har vi ansvar for annonsesalget i hele Schibsted.

Det betyr at vi ofte konkurrerer med de andre norske medieselskapene om annonsekronene. Selv om det er en tøff konkurranse, så har vi tradisjon for å løfte hverandre opp når vi ser at en bransjekollega gjør noe bra.

Det som derimot er litt mer trøblete å akseptere er aktører i markedet som mot bedre viten er så drøye i fremstillingen av fakta at de gjør det krevende for annonsørene å skille fleip og fakta.

Da må vi ta til motmæle, som nå.