NRK slakter Dagbladet-sjefens regnestykke: - Vrøvl

- Lek med tall, mener medieanalytiker. - Endrer ikke den underliggende tendensen, svarer Dagbladet-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

På den store mediefestivalen Nordiske mediedager forrige uke var sjefredaktør Alexandra Beverfjord invitert for å snakke om Dagbladets vekst på nett. De siste årene har avisa satset stadig mer på «breaking news», web-TV og mobil, og det har gitt resultater. Nå spiser Dagbladet markedsandeler fra VG på mobil. I hvert fall om vi skal tro tall avisen selv har regnet seg frem til.Ifølge Dagbladets tall hadde VG en markedsandel på 70 prosent målt opp mot Dagbladet i 2013. Ti år senere er dette redusert til 58 prosent. Regnestykket er basert på antall unike brukere på mobil for Dagbladet og VG slik de er målt av Kantar for Mediebedriftenes landsforening (MBL).Legger man en linjal på de to kurvene Beverfjord viste frem på Nordiske Mediedager, vil man se at de to linjene vil krysses raskt, dersom utviklingen fortsetter.

Les mer: Dagbladet-sjef varsler tronskifte i avismarkedet: - Målet er å bli større enn VGMedieanalytiker Espen Blystad i NRK er imidlertid ikke helt overbevist. «Dagbladets bruk av markedsandel på nett er vrøvl. Metode tullball», skriver han på Twitter. Blystad utdyper kritikken når Kampanje tar kontakt.- Jeg synes dette er lek med tall, sier han.

Haler innpå:

Dagbladets Alexandra Beverfjord mener det kan være duket for et tronskifte på mobil dersom kurvene fortsetter å utvikle seg i samme takt som de siste ti årene. På mediedagene i Bergens viste hun frem denne grafen. Foto: Knut Kristian Hauger

- Må være ryddig

Ifølge Blystad bruker man ikke begrepet «markedsandel» når man snakker nettbruk fordi det ikke finnes noen god måling for hvor mye tid nordmenn bruker på de ulike nettavisene. Han mener det blir feil å slå sammen antall unike brukere hos VG og Dagbladet til ett univers.- Det universet finnes ikke, for en Dagbladet-bruker kan ha vært innom VG også, og da telles brukeren to ganger, sier Blystad.Han legger til at han synes det er hyggelig at Dagbladet har gode tall.- Men det må være ryddig.

Innsikts- og analyseansvarlig Bente Håvimb i MBL bekrefter at de ikke rapporterer markedsandeler for lesertall, men tekniske trafikktall rapportert på cookies.

- Det ser ut til at grafen i artikkelen viser en sammenligning av det relative størrelsesforholdet mellom de to aktørene VG og Dagbladet på mobil, skriver hun i en e-post til Kampanje.

MBL leverte ikke data for perioden 2018 til 2021, men tallene Dagbladet har hentet ut fra 2021 og til i dag er uten større metodeendringer og gir på den måten et bilde av utviklingen mellom de to aktørene de siste årene, ifølge Håvimb. Disse tallene kan du se her.

Dagbladet-sjefen slår tilbake

Alexandra Beverfjord synes ikke kritikken treffer.

- Dette tar vi med knusende ro. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det et faktum at Dagbladet styrket sin posisjon sammenlignet med VG i unike brukere på mobil de siste årene, sier hun og legger til:

- VG er en imponerende sterk og dyktig aktør som lykkes med veldig mye på veldig mange arenaer, men Dagbladet har gått fra å være en følger til å bli mer en utfordrer på freesite mobil. Jeg tror også VG setter pris på konkurransen.

Dagbladet-sjefen viser til at tabloidaviser historisk alltid har målt seg mot hverandre, og at det er lang tradisjon for å regne markedsandel på denne måten, både i Norge og i nærliggende land som Sverige.

- Det er selvsagt alltid mange ulike meninger blant ulike analytikere om hvordan tall bør brukes, men dette endrer uansett ikke den underliggende tendensen: Nemlig at Dagbladet har styrket seg.

Dagbladet-sjefen kan ikke dy seg fra å komme med spark tilbake mot NRK, som hun mener fremstår som «kunstig sterke» på nett.

- Det jeg synes er en langt mer uryddig og underlig tallbruk, er hvordan Espen Blystad og statskanalen NRK har posisjonert seg for å blåse opp sine egne digitale nettavis-tall. Når de måler seg som nettavis mot VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidene, har de for eksempel lagt inn bruken av NRK TV og NRK Radio i sine nettavis-tall. Men hvem som ser Gullrekka på nettbrett eller velger å høre musikkprogram i radio-appen har ikke noe i en måling av nettaviser å gjøre, sier hun.

NRK slakter Dagbladet-sjefens regnestykke: - Vrøvl