Neida, panikk er ikke et utbredt fenomen hos oss i Schibsted Marketing Services. Men vi er opptatt av korrekt bruk av data. Man bør ikke fremstille fakta på en måte som ikke er basert på realiteter.  Da kan man oppleve å bli korrigert, eller «snakket ned» slik Frode Hansen og Jon Scheistrøen velger å tolke det.

For vi i Schibsted er ikke alene om å synes at Dagbladets fremstilling er uryddig. NRKs Espen Blystad kaller det for «vrøvl og en lek med tall.» NRK er i denne sammenheng en kompetent, ikke-kommersiell tredjepart man bør lytte til.

Markedsandeler i denne sammenheng er noe Dagbladet har funnet på og illustrerer ikke konkurransesituasjonen mellom VG og Dagbladet overhodet. Espen Blystad mener det ikke finnes noe isolert univers der brukere velger enten VG eller Dagbladet. «Metode-tullball», sier Blystad. Og det er vi enige i.

MBL hverken regner ut eller rapporterer på noe slikt, med god grunn.

Det som derimot er riktig er at Dagbladet har hatt vekst på unike lesere, det vil si personer som leser Dagbladet digitalt og som ikke leser VG. Og det er imponerende. Men VG har altså over dobbelt så mange, hele 1,1 millioner unike lesere som ikke leser Dagbladet. I tillegg er det slik at de tallene jeg referer til i min kommentar er direkte trafikk på nyhetsnettstedenes forsider. Dette måles av MBL og legges ut på Medietall.no. Her har Dagbladet ingen vekst det siste året.

Man kan anta at Beverfjord viser grafen sin for å se attraktive ut i annonsemarkedet. Og det er jo i lys av rollen jeg har som ansvarlig for annonsesalget i Schibsted at jeg skrev min kommentar. Vi er opptatt av å levere effekt til våre kunder. Vi har kraftfulle produkter som leverer unik dekning i Norge, med veldig høy effekt. Produkter som «Norge Nå - én million brukere på 24 timer.» En kjempesuksess for oss i det norske markedet.

Les også: - Vågalt og drøyt fra Aller Media

Dekningen bygges gjennom alle Schibsted sine merkevarer som blant annet Finn.no og Aftenposten. Men en betydelig del av dekningen og ikke minst den umiddelbare effekten annonsørene får er drevet av direktetrafikken VG har som Norges største nyhetsnettsted. VG har en unik posisjon hos det norske folk.

MBL slipper nye tall snart. De bør vi alle forholde oss til, å bruke slik de blir levert. Her kan man helt sikkert oppleve mindre steg både opp og ned.  Men vi vil ikke se en graf der det kan se ut som konkurransesituasjonen er endret signifikant.

Les mer: Dagbladet-sjef varsler tronskifte i avismarkedet: - Målet er å bli større enn VG

Her kan du se grafen Alexandra Beverfjord i Dagbladet har brukt ved to offentlige anledninger den siste tiden og som har skrudd opp temperaturen i mediebransjen noen hakk. 

 

Skapt reaksjoner:

Dagbladets sjefredaktør, Alexandra Beverfjord, har ved et par tilfeller brukt denne grafen for å illustrere hvordan Dagbladet spiser seg inn på erkerivalen VG. Det har naturlig nok skapt reaksjoner ikke bare i Schibsted, men også i NRK har man reagert på både fremstilling og metode. Foto: Knut Kristian Hauger.