Tidligere TVNorge-sjef om den nye TV-kongen: - Han blir utvilsomt en av verdens mektigste medieledere

- Det er bare å feste setebeltene, sier Harald Strømme, som er en av få nordmenn som har møtt og jobbet med David Zaslav.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På selveste 17. mai sprakk nyheten om at de to mediekonsernene Warner Media og Discovery ønsket å slå seg sammen. En av arkitektene bak den nye gigantfusjonen, som vil skape et mediekonsern i stand til å ta opp kampen med Netflix og Disney på det globale strømmemarkedet, er Discovery-sjefen David Zaslav.  

En av dem som kjenner og har jobbet med Zaslav, er den tidligere TVNorge-sjefen og lederen for Discovery i Norge, Harald Strømme. Strømme gikk av som sjef i den norske TV-gruppen i 2017, men er ikke overrasket over at det er nettopp Zaslav som får jobben som sjef for den nye TV- og strømmegiganten.

- David er utvilsomt den mest imponerende lederen jeg noensinne har jobbet med. Han kombinerer et voldsomt energinivå med strategisk overblikk, interesse for detaljer og en evne til å tenke megastort. Jeg er ikke overrasket over at han fortsetter å klatre helt til toppen av mediatronen. Nå blir han utvilsomt en av verdens mektigste medieledere, sier Strømme til Kampanje.

Zaslav har ledet det amerikanske mediekonsernet Discovery de siste 15 årene og gradvis bygget opp selskapet til å bli et av de store mediekonsernene i USA og verden med sine TV-kanaler verden over og stått bak store medietransaksjoner som kjøpet av de nordiske TVNorge-kanalen i 2012, Eurosport-kanalene og store rettighetskjøp som OL. Zaslav er i dag en av verdens best betalte mediesjefer, og nå venter det enda større oppgaver på Zaslavs skuldre, ettersom amerikaneren altså er utpekt som den nye sjefen i det sammenslåtte selskapet, Warner Media og Discovery

Les også: Discovery-sjef tjener 1,2 milliarder

Det var å spise eller bli spist det handlet om. Når de nå lykkes med denne giga-fusjonen er det på ingen måte tilfeldig. Harald Strømme, tidligere TVNorge-sjef

- De får en vanvittig portefølje

Det er gigant som nå skapes ved at Warner Media-eieren AT&T slipper løs medievirksomheten sin i ett nytt selskap, der AT&T-aksjonærene vil sitte med 71 prosent av aksjene. Kombinert vil det nye selskapet, dersom det godkjennes av de amerikanske konkurransemyndighetene, bli et av verdens største medieselskaper med TV-kanaler som Discovery, Eurosport, CNN, filmstudioet Warner Bross og strømmetjenestene Discovery+ og HBO og selv om Discoverys aksjonærer vil få tildelt 29 prosent av aksjene i selskapet, er det altså Discovery-sjefen som vil lede den nye giganten. 

- Det nye selskapet får en vanvittig portefølje, med dokumentarer, nyheter, underholdning og sport. Men det ville være utenkelig at noen andre enn Zaslav skulle sitte på toppen i det fusjonerte selskapet - det tror jeg neppe det var særlig diskusjon om, sier Strømme.

Harald Strømme sier han som sjef i TVNorge og Discovery i Norge raskt ble svært imponert over den strategiske tenkningen til Discovery-konsernet og sjefen, David Zaslav.

- Jeg var på styremøte i Discovery for noen år siden og skulle presentere den nordiske virksomheten, et par agendapunkter før Oprah skulle presentere OWN-nettverket, og ble slått av dimensjonene og den globale tenkningen i Discovery. Av saker på dagsorden var blant annet to verdenskart: Ett der mulige oppkjøpskandidater over hele kloden var tegnet inn, og ett annet over mulige oppkjøpere av Discovery. Det var å spise eller bli spist det handlet om. Når de nå lykkes med denne giga-fusjonen er det på ingen måte tilfeldig, sier Strømme.

- Hva tenker du om selve fusjonen?

- Det er grunn til å gratulere både Discovery, Eurosport, HBO, Warner Bros. og CNN med denne operasjonen, og med sin nye sjef. Det er bare å feste setebeltene, sier Strømme.

Det nye, sammenslåtte selskapet Warner og Discovery, som enda ikke har fått et nytt navn, vil få en markedsverdi på 132 milliarder dollar, eller drøye 1.000 milliarder norske kroner og vil med en omsetning på 41 milliarder amerikanske dollar bli verdens nest største medieselskap etter Disney. Til sammenligning har Disney en omsetning på 65 milliarder dollar og en markedsverdi på 320 milliarder dollar.

Les også: TVNorge-eier bekrefter fusjon med Warner Media - vil bruke over 170 milliarder på innhold

- Jeg har aldri opplevd noe lignende

Harald Strømme har selv lang fartstid som toppleder selv, både i reklamebyrået Try og som Discovery-sjef i Norge. Etter at han ga seg som en av landets siste, norske TVNorge-sjefer, har han bygget opp gamingselskapet Good Game og har investeringer i flere ulike selskaper. Om Zaslav som ledertype, sier han.

- David gikk mange år i lære hos Jack Welch (den legendariske General Electric-sjefen, red. anm.), som er hans store forbilde. Og det var åpenbart en god skole. Han har vært verdens best betalte medieledere i mange år, men så har han da også mangedoblet verdiene for Discoverys aksjonærer, så det har vært verdt investeringen. Det lyser autoritet av David, samtidig som han er en svært laid-back og hyggelig person som trives best i jeans og boblevest - som på mange måter er blitt hans varemerke, sier han.

Men til tross for sine mange TV-kanaler verden over, er ikke Zaslav særlig ofte å se på denne siden av kloden. Det til tross for at mediesjefen i 2012 bladde opp snaue ti milliarder kroner for å sikre seg TVNorge og en rekke nordiske TV-kanaler. I tillegg har Zaslav også sikret seg den internasjonale sportskanalen Eurosport.

Men en gang så dukket Zaslav opp i Norge uten at det gikk helt ubemerket hen for den daværende TVNorge-ledelsen.

- Dette er en mann som er en svært sterk støttespiller for Demokratene og som har nære personlige relasjoner til en rekke presidenter. Så var det da også nesten som å forberede et presidentbesøk når han kom til Oslo, med private jet og en stor entourage. En måned i forveien kom det stab som sjekket ut hoteller og prøvespiste måltider. Og programmet var forberedt fra minutt til minutt det knappe døgnet han var her. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Strømme.

Les også:  Harald Strømme slutter i Discovery etter uenighet med eierne

Skal bruke 170 milliarder kroner på innhold

Med et innholdsbudsjett på 170 milliarder kroner, har fusjonen ikke gått ubemerket hen på det norske TV-markedet.

- Innholdsbudsjettene til disse store aktørene er det selvsagt umulig å matche, sa TV 2-topp, Trygve Rønningen, til Kampanje nylig.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fulgte opp på følgende måte: 

- Det kommer til å bli enda større og tøffere globale aktører som NRK skal konkurrere med, sa Eriksen til Kampanje.

Operativ leder i Discovery i Norge, Espen Skoland, er fortsatt forsiktig med å kommentere fusjonen som altså gjør TVNorge til søsterkanal til noen av verdens mest kjente mediemerkevarer som HBO og CNN.  

- Dette er utrolig spennende, men til avtalen er godkjent er det business as usual for oss. Akkurat nå er det fullt fokus på å levere norsk fotball og produsere masse god norsk TV-underholdning og snart skal vi levere OL på TVNorge og Discovery+, sier Espen Skoland.

Les også: NRK og TV 2 om Discoverys nye Warner-allianse: - Umulig å matche budsjettene

Tidligere TVNorge-sjef om den nye TV-kongen: - Han blir utvilsomt en av verdens mektigste medieledere