Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig

- Litt bikkjeslagsmål er greit, sier Ferd-eieren om at Petter Stordalen jakter både ansatte og kunder i Try.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norske politikere og næringslivstopper er tirsdag samlet i Oslo Spektrum under NHOs store nyttårsevent, «Årskonferansen». En av de mer ettertraktede i minglesonen er Strawberry-eier Petter Stordalen. Men det er ikke bare i reiselivsbransjen at Stordalen har markert seg den siste tiden. Stordalen har også blitt stadig mer synlig i den norske kommunikasjonsindustrien med sine satsinger på PR og reklame, og med byråene Storm og nå sist Smeh.

- Hvorfor er kreativ næring så spennende, Stordalen?

- Dette begynte egentlig som veldig mye annet i livet mitt med en tilfeldighet. Jeg ville ha tak i Marius Parmann (byråleder i PR-byrået Storm PR, red. anm.), men han ville absolutt ikke på date med meg. Men etter litt overtalelse fikk jeg en kaffe med ham og da ble løsningen at vi fikk starte noe sammen, sier Stordalen til Kampanje.

Stordalen er største eier i Storm Communications gjennom sitt investeringsselskap Strawberry Equities, men med på laget er også partnerne Per Valebrokk og Thomas Holst-Hansen, foruten Marius Parmann.

- Det er veldig få bransjer som er så personavhengig som akkurat den bransjen. De flinkeste er så viktige, men vi ble enige om å starte med en ambisjon om ikke å bli så store, men levere kvalitet og hente de beste folkene, og hvis det er en byråstart som har hatt suksess med å hente de beste folkene så er det Storm, sier Stordalen.

Les også: Skal lede nytt byråeventyr for Petter Stordalen: - Jeg tror veldig på det kreative

- Aktiviteten vil ta seg opp

Den siste satsingen til Petter Stordalen er reklamebyrået Smeh , som i dag ledes av tidligere Nord DDB-rådgiver, verdensmester i svømming og TV-stjerne, Aleksander Hetland. Selskapet har så vidt startet opp og har hentet inn sine første ansatte og kunder som Hennig Olsen Is. Men den store fisken kan vise seg å bli Rema 1000. I forrige uke kunne Kampanje avsløre at Rema 1000 har satt reklamekontoen sin i spill ved å blant annet invitere inn Smeh i en ny byråkonkurranse.

- At vi kommer inn i pitsjen på Rema 1000 så tidlig er bare intet annet enn veldig imponerende. Det handler om å finne de beste folkene og bygge det beste laget, sier Stordalen.

- Hvor mye penger er du villig til å satse på Smeh?

- Hele Storm og det som har kommet ut av det har blitt mye større enn det jeg trodd og det har gått fortere enn jeg trodde og de klarte å tjene penger veldig fort. Organisk går det bra, så får vi se hva fremtiden bringer, men vi er ikke ukjent med å putte kubber på hvis det er nødvendig.

- Det har vært tøft lenge for mange byråer og mange går konkurs. Hvordan ser du på markedet fremover i 2024?

- Jeg tror det er all grunn til å være mer optimist nå enn det vi har vært på en stund. Nå har vi vært gjennom et enormt krevende 2023 med det største antallet rentehevinger på mange tiår og hatt en enorm og nesten ukontrollerbar inflasjon. Mange sammenfallende faktorer gjør at mange begynte å spare og det rammer kommunikasjonsindustrien. Men i 2024 tror jeg aktiviteten vil ta seg opp, kanskje ikke på denne siden av sommeren, men på andre siden, sier Petter Stordalen.

Les også: Rema 1000 jakter ny reklame-partner - nytt Stordalen-byrå skal være med i kampen

Byråeier (1):

Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd har vært største eier i reklamehuset Try de siste årene. - Uvanlig bratt læringslurve, sier Andresen om de første årene som byråeier. Foto: Eivor Eriksen.

- Litt bikkjeslagsmål er helt greit

Petter Stordalen er ikke den eneste finansmannen og entreprenøren med byråinteresser på NHOs konferanse. Også Ferd-eier og tidligere tobakksarving Johan H. Andresen hadde tatt turen til Oslo Spektrum. Ferd kjøpte snaue 60 prosent av reklamekonsernet Try tilbake i 2021.

- Hvordan har det vært å eie Try?

- Det har vært en litt uvanlig lærekurve. Det er vel en av de bransjene vi ikke hadde noen erfaring fra. Men så er det som med alle andre investeringer vi gjør, vi investerer i et team som allerede er der. De har bygget opp en fantastisk troverdighet og en egen evne til å skjønne hva som gjelder nå og klarer å bygge opp nye team til nye teknologiske plattformer og gjør de tilgjengelige for kundene. Utviklingen går altfor raskt for oss på den andre siden, sier Andresen.

Try-huset er i dag ansett som landets desidert beste reklamebyrå og selskapet har også startet mange nye virksomheter innenfor blant annet PR med Try Råd. Dermed må Try og Andresen belage seg på økt konkurranse fra en annen entreprenør og investor, Petter Stordalen.

- Hva tenker du om å få Stordalen som konkurrent i dette markedet?

- Hva skal jeg si? Han hadde vel omtrent like gode forutsetninger som oss, så da er det vel egentlig bare snakk om hvilket team han investerer i. Men Try er veldig godt etablert i dette marked så jeg tror hver av dem vil håndtere dette på en profesjonell måte. Vi får heller få kaken til å vokse sammen, men litt bikkjeslagsmål er helt greit, sier Ferd-entreprenøren.  

- Litt ruglete i år blir det nok

Og bikkjeslagsmål blir det ettersom det nye reklamebyrået til Stordalen allerede har begynt å yppe seg både ved å lokke over Try-ansatte, samt pitsje på Trys største kunder.

- Try-kunden Rema 1000 skal ha en byråkonkurranse og har invitert inn byrået til Stordalen?  

- Det er ikke uvanlig at man åpner opp litt for å teste ut hva som finnes på markedet. Det må vi være forberedt på, sier Andresen.

- Hva tenker du om det nye året og de tøffe tidene vi har vært gjennom med mange selskaper som kutter i markedsføringen?

- Det er litt tradisjonelt det der. Man drar i bremsen og strammer inn til man ser litt traction igjen. Men det kan godt være at vi har sett toppene på litt negative kurver nå, men litt ruglete blir det nok også i år, sier Andresen.

- Du er ikke bekymret med tanke på investeringen din i Try?

- Nei det er jeg ikke. Kjetil Try sier vi er gullstandarden som eiere og da må vi ha tro på Kjetil, sier Andresen.

Byråeier (2):

Gjennom sitt investeringsselskap Strawberry Equities er Petter Stordalen både eier av PR-byrået Storm og reklamebyrået Smeh. - Jeg er stolt og synes det er fantastisk, men jeg er en liten del av den suksessen, sier Petter Stordalen til Kampanje.  Foto: Eivor Eriksen.

Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig