Rema 1000 jakter ny reklame-partner - nytt Stordalen-byrå skal være med i kampen

Dermed må Try Reklamebyrå ut og forsvare kunden de vant i 2018.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

Flere store norske merkevarer starter det nye året med å se over sine byråsamarbeid på reklamefronten. Onsdag denne uken kunne Kampanje melde at Equinor har satt reklamekontoen i spill, og nå kan Kampanje fortelle at Norges største dagligvarekjede de siste årene, og en av landets største annonsører, Rema 1000, også er i gang med en byråsondering i reklamemarkedet.

Det bekrefter salgs- og markedsdirektør i Rema 1000, Pia Mellbye, overfor Kampanje. 

- Det stemmer at vi har en kartlegging av reklamebyråpartnere og Try reklamebyrå er selvsagt en av aktørene i denne kartleggingen, sier Mellbye til Kampanje.

Samarbeidet mellom Rema 1000 og Try kom i gang tilbake i 2018 etter flere dramatiske pitsjer der Try først kuppet reklamekontoen og sendte Coop på dør, før de sikret seg mediebyråoppdraget på bekostning av Rema 1000s daværende mediebyrå In Sight. De siste årene har dermed Rema 1000 vært en totalkunde av Try-huset, og med Rema 1000 som mediekunde fikk også Try-huset en pangstart med sitt nye mediebyrå Try Opt.

- Vi er godt fornøyde med Try Reklamebyrå, og har hatt et godt samarbeid med dem over mange år. Vi mener imidlertid at det er riktig av oss å ha følere ute i markedet med målsetning om å være helt trygge på at vi jobber med det absolutt beste reklamebyrået fremover de neste årene, fortsetter Melbye.

Under daværende toppsjef i Rema 1000, Trond Bentestuen, fikk dagligvarekjeden levert flere sterke og prisvinnende reklamefilmer, der «Smarthus»-filmene nok er de mest kjente. Med «Smarthus» vant også Rema 1000 for første gang på mange år den gjeve Gullfisken-konkurransen til TV 2. Filmene ble levert av Trys stjerneteam og Gullfisken-grossister, Karin Lund og Øystein HalvorsenDe siste reklamefilmene er det imidlertid teamet Marcus Hassel og Torkel Skjolden som har stått bak.

Les også: Reklamesuksess gir Rema 1000 mersmak: - Det kommer flere Smarthus-filmer

Reklameoppdrag til flere titalls millioner

Det er med andre ord ikke akkurat en småfisk i annonsørdammen som nå setter i gang en større byråkartlegging på det norske reklamemarkedet. Ifølge Nielsens egne reklametall var Rema 1000 den nest største annonsøren her til lands i fjor med et samlet bruttokjøp i tradisjonelle medier på 660 millioner kroner i perioden januar til og med november i fjor. 

Størrelsen på reklamekontoen til Rema 1000 er ikke kjent, men det kan fort være snakk om flere titalls millioner kroner, får Kampanje opplyst fra kilder i reklamebransjen. Å betjene en kunde som Rema 1000 er altomfattende med ukentlig kundeaviser og DM-bilag, digitale kampanjeløp, innholdsmarkedsføring og TV-reklamer. At reklamekontrakten til Rema 1000 er blant de mer innholdsrike og større på markedet, er det ingen tvil om.

- Jeg kan bekrefte at Try er med i konkurransen om reklamekontoen, og vi jobber for å beholde den i fremtiden, sier en kortfattet Sindre Beyer i Try når Kampanje ringer.’

Dermed må Try ut å forsvare nok en ny, stor kunde. Som tidligere nevnt er også Equinor i pitsje-modus, en kunde Try har hatt siden 2013.

Les også: Tar med seg gigantkunde fra McCann - blir hovedbyrå for Rema 1000

Hvem som skal gi Try kamp om Rema 1000 eller som har vekket nysgjerrigheten til Rema-eier Ole Robert Reitan, er ikke kjent. Men det er ikke alle reklamebyråer som er aktuelle for et slik samarbeid. En rekke store reklamemiljøer i Norge er utelukket i kraft av at de samarbeider med Rema 1000s konkurrenter: Anti og Wal samarbeider med Coop, Alexander Reklamebyrå har Kiwi, mens Kitchen sitter med Meny.

Rema 1000 ønsker ikke å kommentere hvem som er invitert foruten dagens byrå Try, og ingen andre aktuelle reklamebyråer, som Kampanje har vært i kontakt med, ønsker å kommentere på om de er invitert inn til samtaler. 

Byråleder i Atyp, Hågen Pettersen, som for øvrig er et av reklamebyråene som i dag ikke har en dagligvarekunde på listen og dermed kan være aktuell for et frieri, sier følgende om Rema 1000 som annonsør:

- Jeg kan kun si at de er en svært attraktiv kunde av mange årsaker. De er i en kategori med svært stor konkurranse, hvor reklamekonsept og mediemiks er svært viktige virkemidler for å beholde og vinne markedsandeler, sier Pettersen til Kampanje.

Anorak-sjef Pelle Josephson, som selv har erfaring fra dagligvarebransjen i Sverige, sier på generelt grunnlalg at dagligvarer er "en veldig spennende bransje".

- Den daglige konkurransen om kundene skaper en nerve som er ahengighetsskapende og det blir ikke mindre interessant av at reklame spiller en så viktig rolle for å vinne den kampen.

Les også: Try kupper Rema 1000 i dramatisk byråkamp

 

Rigger opp:

Smehs byråleder Alexander Hetland ønsker ikke kommentere hvorvidt de er invitert til samtaler med Rema 1000. Byrålederen er likevel klar på at de kan håndtere kunder av en slik størrelse, og forteller at byrået vokser i antall ansatte

Stordalen-byrå skal være invitert

Etter hva Kampanje kan erfare er Stordalen-byrået Smeh et av byråene Rema 1000 skal ha invitert inn til samtaler. Byråleder i Smeh, Alexander Hetland, ønsker imidlertid ikke å bekrefte noen dialog med dagligvaregiganten overfor Kampanje, men sier at dagligvarekjeder på generelt grunnlag er attraktive kunder.

- Det er en spennende bransje, og en av de aller mest kompetitive vi har i Norge. Det er sterke merkevarer som kommuniserer gjennom hele året med reklame som blir lagt merke til, sier Hetland.

- Er det for tidlig for Smeh med en slik kunde, eller er det noe dere kunne rigget i stand?

- Vi satser på store kunder, og det er noe vi kan rigge oss til og rigger oss til for nå. Vi er i ferd med å ansette flere allerede, og vi fikk på plass noen før jul. Vi er i vekst, sier Hetland.

Stordalen-byrået har fikk på plass to nye ansatte like før jul, og nå teller det relativt ferske byrået syv ansatte. Hetland sier han kunne tenke seg et tosifret antall før året er omme.

- Vi burde være ti i løpet av året. Vi er allerede blitt mer slagkraftige med flere kreative team og skal bygge videre på dette.

Rema 1000 jakter ny reklame-partner - nytt Stordalen-byrå skal være med i kampen