Rema 1000 bytter mediebyrå - samler både reklame- og mediekjøp hos Try

- Kunne ikke fått en bedre start, mener lederen av Try og GroupMs nye mediebyråsatsing.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I mai valgte Rema 1000 å gi reklameoppdragene sine til Try, etter et kort opphold hos tidligere McCann-sjef Linda Nordheims nye byrå Maverix. Samarbeidet har åpenbart gitt mersmak, for nå velger Rema 1000 også å plassere hele mediekontoen sin i Try-huset.

Dagligvarekjeden, som er en av landets aller største annonsører, avslutter det åtte år lange samarbeidet med In Sight. De velger i stedet å inngå en avtale med den splitter nye mediebyråsatsingen Try Opt. Det er et samarbeid mellom Try og mediebyrånettverket til WPP i Norge, GroupM, som bygger videre på Trys fire år gamle performance-miljø Opt. Byrået ledes av Gunnar Stensaker.

- Etter å ha vurdert ulike mediebyråer på kvalitet, struktur, teknologisk kompetanse og pris har vi konkludert med at Try Opt er det mediebyrået som kan levere de beste tjenestene og løsningene for Rema 1000 de neste årene. Det blir spennende å vokse sammen med et mediebyrå som har startet som et heldigitalt miljø, men som nå, i samarbeid med GroupM, tilbyr en fullverdig mediebyråtjeneste, sier markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000 til Kampanje.

- Hvilke fordeler får Rema 1000 av å samle reklame- og mediekjøp i ett og samme hus?

- Vi tror at det blir mer sømløst og effektivt for oss å jobbe på den måten. Spesielt med tanke på det digitale der ting skjer utrolig fort, endringer må skje hele tiden. Det er en stor fordel at kreatører, konsulenter og medierådgivere sitter under samme tak som de gjør på Try-huset, og vi jobber nå med mye spennende der vi tenker helhetlig fra første idéskisse. Dette gjør at vi som kunde kan stille tøffe krav, på en særdeles effektiv måte. Det er viktig å si at denne måten å jobbe på også stiller større krav til oss som oppdragsgiver noe vi ser på som utfordrende og lærerikt. Nå har vi et mediebyrå som gir oss en organisering skreddersydd for fremtidens Rema 1000.

Les også: Try kupper Rema 1000 i dramatisk byråkamp (abo.)

- Kunne ikke fått en bedre start

Try Opt-sjef Gunnar Stensaker er ikke i tvil;

- Når vi skal starte en satsing som fullservice-mediebyrå, kunne ikke vi fått en bedre start enn med Rema 1000 på kundesiden.

- Hva slags fordel kan dere dra av at Rema 1000 også har Try som reklamebyrå?

- Det er klart at en av de store fordelene vi har når vi er ute og pitsjer oss inn som et fullservice-mediebyrå, er at vi kan sitte så tett på de kreative miljøene. Vi ser at samhandlingen mellom kreativt arbeid og distribusjon bare blir viktigere og viktigere etter hvert som man kjøper mer auksjonsbasert og kan styre ting mer i real-time, sier Stensaker til Kampanje. 

Rema 1000 er ifølge Nielsen Media landets femte største annonsør med et mediebusjett på 428 millioner kroner i fjor. I fjor hadde Opt en omsetning på snaue 39 millioner kroner. Rema 1000s nåværende mediebyrå In Sight hadde til sammenligning en omsetning på 407,8 millioner kroner.

- Vi er mest opptatt av jobben vi gjør og hvordan vi kan prise tjenestene åpent og transparent mot kundene. Med på lasset til Rema 1000 kommer en medieomsetning som vil gå gjennom oss og som er et fint tall, men det er ikke noe vi lever av på noen måte, sier Stensaker.

- Må dere ansette som følge av den nye kunden?

- Det blir helt sikkert noen ansettelser i forbindelse med dette fremover, men vi har inngått et samarbeid med GroupM og kommer til å benytte rådgivere og nøkkelpersonell derfra.

- Betyr det at ikke all jobben vil skje fra deres lokaler?

- Akkurat hvordan man skal sitte, er ikke helt avklart ennå. Vi har plass hos oss og det kommer også til å være en del aktivitet på Rema sitt kontor. En del funksjoner kommer sikkert også til å løses fra GroupMs lokaler. 

Det er en stor fordel at kreatører, konsulenter og medierådgivere sitter under samme tak. Per Åge Dahl

- Opplever prosessen som uprofesjonell

Det betyr at In Sight-gründerne Geir Kjærnes og Per Hæhre mister sin største kunde gjennom åtte år. De tegnet «en ny og langsiktig» avtale med Rema 1000 ved inngangen av året, men den var altså ikke mer langsiktig enn at dagligvarekjeden allerede nå gjør endringer i byroppsettet sitt.

Kjærnes klarer ikke å legge skjul på skuffelsen sin overfor Kampanje, selv om han legger vekt på at de har samarbeidet godt i alle disse årene.

- Vi er først og fremst utrolig stolte og glade for at vi har fått jobbe med Rema 1000-merkevaren og menneskene i åtte år. Vi har vært dyktige på å holde kontinuiteten i systemet med ni forskjellige markedssjefer i denne korte perioden. Vi er stolte av produktet vi har levert til Rema 1000 og har bare fått honnør og gode ord fra Rema 1000 for det våre ansatte har levert, sier han til Kampanje.

- Ble dere invitert inn i en ny byråpitsj?

- Nei, vi ble derimot informert om at Rema 1000 ønsket å ta hånd om deler av vårt oppdrag i eget hus. Vi ble fortalt at de oppgaver de selv ikke skulle løse skulle vi få lov til å være med å konkurrere om. Samtidig har det helt siden oktober i 2017 blitt poengtert at et byråbytte ikke var aktuelt. Jeg vil gjerne få uttrykke at vi har opplevd denne prosessen så langt som uprofesjonell.

- Det er selvsagt leit at Rema 1000 vil gå til dette skrittet.

- Du sa tidligere i år at dere hadde inngått en ny og langsiktig avtale med Rema 1000. Hvordan kunne de likevel flytte på mediekontoen allerede nå?

- Ja, det er riktig at vi inngikk en langsiktig avtale. Siden vi inngikk ny avtale med oppstart 1. januar i år har samarbeidet fungert utmerket. Vi har i alle fall ikke hørt noe annet. Vi ble lovet langsiktighet og ikke minst forutsigbarhet fra markedsledelsen. Det er selvsagt leit at Rema 1000 vil gå til dette skrittet. Ingen kan jo Rema 1000s mangfoldige behov bedre enn oss, sier Kjærnes.

Han forteller at de signerte en ny toårig avtale ved inngangen av året.

- Vi har gledet oss over Rema 1000s fremganger i 2018 og sett frem i mot å fortsette det gode samarbeidet minst ut avtaleperioden frem til 2020.
Vi hadde gledet oss veldig til å jobbe med sammen med Rema 1000s nye sjef, Trond Bentestuen, som med sin bakgrunn fra retail og markedsføring vil være et friskt pust i den skarpe konkurransen i dagligvarebransjen.

- Hvilke konsekvenser får dettefor In Sight og de ansatte der?

- La meg si det slik at vi ikke er helt ferdigsnakket med Rema 1000. Vi skal uansett levere et meget godt produkt frem til en fremtidig overtagelse. I det korte perspektivet vil vi selvsagt få frigjort en god del kapasitet, ikke minst i forhold til arbeidet med Remas 12 regioner, samt digital annonseproduksjon for de samme regioner. Vi har imidlertid vært forberedt på at dette kunne bli utfallet, så vi har noen spennende planer, som vil bli implementert i nær fremtid.

Rema-direktør: - Langt og godt samarbeid

Markedsdirektøren i Rema 1000 bekrefter at de med dette avslutter samarbeidet med In Sight. 

- Det stemmer at vi har sagt opp avtalen med In Sight, avtalen har hatt en gjensidig seks måneders oppsigelsestid, vi sa opp avtalen i juni, sier Per Åge Dahl.

- Geir Kjærnes sier at de ble lovet forutsigbarhet og langsiktighet fra ledelsen i Rema 1000, og at det siden oktober 2017 har blitt poengtert fra Rema 1000 side at et byråbytte ikke har vært aktuelt. Vil du svare på disse påstandene eller beskrivelsen hans av prosessen som uprofesjonell?

- Vi forholder oss profesjonelt til alle samarbeidspartnere, også her med In Sight, sier Dahl.

Han forklarer byråbyttet slik: 

- Rema 1000 har hatt et langt og godt samarbeid med In Sight. På samme måte som med alle andre samarbeid vi har evaluert det siste året, har vi vært helt nødt til å se på hva som har skjedd på mediebyråsiden også. Den fremgangen vi ser nå, eller kall det gjerne snuoperasjon, er et resultat av godt og målrettet arbeide med våre samarbeidspartnere. Det er for alle og enhver som har vært involvert i dette, noe å ta med seg av nyttig erfaring, enten det er for å finne nye samarbeidspartnere, eller forsterke de samarbeid en allerede har.

Velger ny byråsatsing:

- Det blir spennende å vokse sammen med et mediebyrå som har startet som et heldigitalt miljø, men som nå, i samarbeid med GroupM, tilbyr en fullverdig mediebyråtjeneste, sier Rema-direktør Per Åge Dahl.

Rema 1000 bytter mediebyrå - samler både reklame- og mediekjøp hos Try