Try kupper Rema 1000 i dramatisk byråkamp

Konkurrerte aldri om Rema 1000 - vant likevel. Ut døra til Try forsvinner Coop umiddelbart.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Rema 1000 har vært en attraktiv annonsør å ha på kundelisten. Da McCann-utbryterne Linda Nordheim og Paal Tarjei Aasheim sammen med Arne Hjeltnes og Jan Ove Årsæther startet byrået Maverix tidlig i vår, kunne de stolt proklamere at Rema 1000 ble den første kunden de skulle jobbe med. Dog med litt drahjelp fra deres tidligere arbeidsgiver McCann.

Les også: Tar med seg gigantkunde fra McCann - blir hovedbyrå for Rema 1000

Men allerede i mars kunne Kampanje melde at Rema 1000 var på byråjakt, og Maverix måtte finne seg i å konkurrere om den attraktive dagligvarekunden med blant andre Schjærven og Futatsu. Nå er det altså klart at det ble et kort Rema-eventyr for Maverix og det på grunn av et svært overraskende utfall.

Dagligvaregiganten har nemlig valgt Try som ny byråforbindelse. Det bekrefter markedsdirektør Per Åge Dahl overfor Kampanje.

- Vi har valgt Try til å samarbeide med oss på merkevaren Rema 1000, vi har valgt Schjærven til å samarbeide med oss på ulike egne merkevarer, sier Dahl til Kampanje.

I tillegg har Rema 1000 også valgt en rekke ulike partnere på reklamesiden som McCanns ekspressbyrå Drive.

- Vi har valgt Drive til å være produksjonsbyrået til de ulike sesonger og formater vi har behov for løpende gjennom året, med Drive medfølger det også et tett samarbeid med Live, sier Dahl. 

Også retailbyrået Foll er med videre som byrå for Rema 1000.

- De benyttes av kategori til ulike oppgaver, og de forvalter nettsiden Rema.no, forteller Dahl.

Vi har snudd opp ned på mange ting den siste tiden og på veien har det vært naturlig for oss å snakke med flere forskjellige reklamebyråer. Per Åge Dahl, Rema
Bytter byrå:

Markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000 bekrefter at dagligvaregiganten har valgt Try som nytt reklamebyrå.

- Har valgt de vi mener kan hjelpe oss best

At det ble startet en pitsjprosess denne våren, var ikke unaturlig, forteller Per Åge Dahl. 

Les også: Rema 1000 kan slå opp med nytt byrå - jakter på nye friere

- Vi har snudd opp ned på mange ting den siste tiden og på veien har det vært naturlig for oss å snakke med flere forskjellige reklamebyråer. Jeg har tidligere sagt at det finnes utrolig mange dyktige mennesker i denne bransjen og at det har vært ekstremt nyttig og spennende og få flere innspill på veien videre. I denne prosessen har vi valgt ulike samarbeidspartnere ut i fra hvem vi mener kan hjelpe oss på best mulig måte med de ulike prosjektene og merkevarene vi jobber med og forvalter, sier han.

- Hvorfor fikk ikke Maverix fornyet tillit, de har jo blant annet laget en reklamefilm som ser ut til å ha slått an?

- «Frieriet» er en søt og sjarmerende film og vi jobber fortsatt med Maverix – da med radioreklame fordi her har de levert den beste løsningen, og de samarbeider med oss på merkevaren Kjeldsberg som ble relansert i vinter der det blant annet også er produsert mye bra radio, forteller Dahl.

- Men McCann holder altså fremdeles en fot innenfor i Rema-systemet?

- McCann har laget all markedsføring knyttet til Hubbard, som er kyllingrasen vi konverterte til tidligere i år. Jeg utelukker ikke et videre samarbeid på Hubbard, og vi samarbeider jo med Drive og Live, sier han.

- Hvor lang er tidshorisonten på de inngåtte avtalene?

- Alle samarbeidsavtaler vi inngår er med det formål å være langsiktige, igjen – det har vært et behov for å gå opp løypa skikkelig og det har vært utrolig lærerikt så langt, sier Dahl.

Og Per Åge Dahl forteller at det fremdeles vil bli satset mye på egenutviklet innhold i egne kanaler fremover i Rema-systemet.

- Ja, det ser jo ut som det fungerer. Bare det at vi bruker egne kjøpmenn og medarbeidere i butikk i reklamefilmene våre er jo ganske unikt. Hos oss er det ekte kjøpmenn og ekte Rema-mennesker du får hilse på i filmene som går på tv og i sosiale medier. Det er vi skikkelig stolte av, og disse filmene er det ingen byråer som gjør for oss, sier han.

- Gjør dere noen endringer på markedsføringen når dere nå bytter byråforbindelser?

- I Rema 1000 er det enkle ofte det beste, svarer Dahl lurt.

Lite har imidlertid vært enkelt for Rema 1000 det siste året. Vanskelighetene startet da lavrpiskjeden lanserte sin omstridte bestevenn-strategi, som førte til at kjente merkevarer forsvant ut av butikkene, og lanseringen av Æ-appen klarte ikke å blidgjøre kundene nevneverdig. Markedsandelen til Rema 1000 gikk tilbake ett prosentpoeng i 2017, mer enn noen annen lavpriskjede.

Try er superflinke og et forståelig valg hvis det er Gullfisk man er ute etter. Linda Nordheim, Maverix
Litt skuffet:

Byråleder Linda Nordheim i Maverix innrømmer at byrået er litt skuffet over ikke å ha blitt valgt som hovedbyrå for Rema 1000. - Vi kunne veldig lett i en oppstart blitt et Rema-byrå, så det er fint å ha ekstra kapasitet til å jobbe med flere kunder, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

Maverix: - Try er et trygt valg

Hos Maverix henger ikke byråleder Linda Nordheim med nebbet. Selv om man nok kunne ønsket at Rema hadde valgt annerledes.

- Det ble ikke helt som dere hadde tenkt med Rema?

- Vi skal jo fortsatt jobbe med Rema, og de har alltid hatt mange byråer. De har hatt noen de har jobbet mye med og noen mindre, og dette varierer fra år til år. Rema er en stor kunde og det er nok arbeid til flere, så lenge man organiserer det på en god måte og får en rød tråd gjennom de ulike prosjektene, sier Linda Nordheim.

Hun innrømmer likevel at hun er litt skuffet.

- Det er selvsagt litt trist at man ikke skal lage de store profil-filmene for Rema, siden vi har jobbet de siste månedene med å ta tilbake det gamle slagordet «Det enkle er ofte det beste», og liker veldig godt «Frieriet» som ble veldig godt mottatt av folket, men det er et sikkert kort og trygt valg å gi dem til Try.

- Mener du at det er for trygt?

- Nei, det ville jeg aldri sagt. Try er superflinke og et forståelig valg hvis det er Gullfisk man er ute etter. Sånt sett føler jeg ikke at vi har tapt for Try. Jeg heier på Try, sier Nordheim til Kampanje.

Og hun forsikrer at Maverix ikke har gått i kjelleren etter at de ble kjent med valget til Rema 1000.

- Ikke vonbroten. Vi visste jo at Rema jobber sånn, jeg har i perioder jobbet mye og i perioder litt med Rema gjennom de siste fire årene. Vi har ikke tapt Rema, det er kun flere og nye byråer å dele oppgavene med, sier hun.

Som Per Åge Dahl i Rema 1000 kunne fortelle, skal Maverix altså fremover konsentrere seg om radioreklame og Remas kaffe-merke Kjeldsberg.

- Vi har hatt en kjempefin kampanje for Kjeldsberg nå – det har vært moro å eie hele prosessen, så Kjeldsberg er en fin kunde vi liker veldig godt. Og radio har fungert godt for Rema, så vi lever greit med beslutningen. Det var en ganske intens oppstart, nå er det fokus på flere kunder og spennende nye prosjekter. Vi kunne veldig lett i en oppstart blitt et Rema-byrå, så det er fint å ha ekstra kapasitet til å jobbe med flere kunder mens vi driver og rekrutterer flere ansatte. Alt i alt konkluderer jeg med at det flytter oss i riktig retning – for å kunne bygge det byrået vi besluttet oss for å være da vi startet opp, avslutter hun.

Try: - Kjempespennende

Hos Try Reklamebyrå er man selvsagt glade for å ha sikret seg storannonsøren til kundelisten. Ifølge tall fra Nielsen Media Research, var Rema 1000 Norges femte største annonsør i fjor, og brukte rundt 425,5 millioner kroner brutto på annonsering.

- Det er kjempespennende for oss. Rema er en spennende kunde på mange vis og er en kunde som er dedikert og opptatt av merkevarebygg. Det gjør at vi kan bruke alle fagmiljøene i huset, forteller Kjetil Try til Kampanje.

- Er dette en kunde dere har siklet på?

- Vi går vel ikke og sikler på kunder! Men det er klart at Rema er en veldig synlig og tydelig kunde som har hatt gode reklamekonsepter. Så sånt sett er det en spennende kunde, ja, sier han.

I dette tilfellet handler det om at faglig sett var Rema en kunde som gjorde at vi kunne benytte mye av kompetansen på hele huset. Da ble det veldig vanskelig å si nei. Kjetil Try, Try Reklamebyrå

- Ingen ønskesituasjon

Remas valg av reklamebyrå får følger for et allerede etablert kundeforhold; for Try hadde nemlig den konkurrerende dagligvarekjeden Coop på kundelisten fra før av, og valgte å droppe Coop til fordel for Rema 1000.

- Coop har jo da valgt å avslutte samarbeidet. Det blir jo vanskelig å ha begge i Try-huset når vi får inn Rema, sier Kjetil Try til Kampanje. 

- Men var det Try eller Coop som avsluttet kundeforholdet?

- Det ble en naturlig konsekvens av at Rema kom inn, sier Try.

- Har denne avgangen vært uproblematisk? Er det noen som er misfornøyde?

- Vi har hatt et godt samarbeid med Coop, og dette er ikke en ønskesituasjon for noen av oss. Men i utgangspunktet tror jeg det har gått bra, sier Try.

Han avviser at en Try-kunde risikerer å bli kastet ut av byrået dersom en mer spennende kunde dukker opp.

- Jeg tror vi har avviklet kundeforhold av ulike grunner tre-fire ganger i løpet av de 20 årene vi har holdt på. I dette tilfellet handler det om at faglig sett var Rema en kunde som gjorde at vi kunne benytte mye av kompetansen på hele huset. Da ble det veldig vanskelig å si nei, forteller Try.

Og han legger til;

- Vi var ikke med og pitsjet på Rema, altså. Det gjør vi ikke når vi allerede har en kunde i samme segment. Vi presenterte oss for Rema, men ga beskjed om at vi ikke kunne pitsje siden Coop sto på kundelisten, avslutter Try. Og understreker at ingen av de Try-ansatte som har jobbet med Coop, skal jobbe med Rema. 

I 2015/2016 var Rema et halvt år hos DDB, og gikk deretter til McCann.

Les også: Bryter med DDB - går til McCann

Try kupper Rema 1000 i dramatisk byråkamp