Telenor-selskap følger milliardkampen om Premier League: - En stor og viktig rettighet

Premier League kan også bli nøkkelen i nye distribusjonsforhandlinger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Også for TV-distributørene er den pågående kampen om Premier League, som Kampanje var først med omtale, helt sentral. For TV-kanaler som TV 2, Viasat og Discovery er nemlig distribusjonsinntektene en svært viktig kilde for finansiering av rettighetskjøp, slik tilfellet var da TVNorge-eier Discovery kjøpte rettighetene for den norske eliteserien i fotball for 2,4 milliarder kroner.

Nå er det den engelske fotballen det skal gjøres opp om i en budkamp som er ventet å bli avgjort de nærmeste dagene.

Les også: Ny milliardkamp om Premier League - TV 2 må igjen forsvare den engelske TV-fotballen

Rett før jul kunne Telenors konsernsjef Sigve Brekke fortelle Kampanje at for landets største TV-distributør, Telenor, var det ikke aktuelt å selv gå inn i rettighetsmarkedet, men for det planlagt utskilte datterselskapet Canal Digital, som er ventet å slå seg sammen med Nordic Entertainment Groups Viasat denne våren, kan situasjonen stille seg annerledes.

Les også: Telenor-sjefen om Telias TV-kjøp: - Vi tror ikke på å eie innhold

Kampen er i gang

Fristen for å by på rettighetene gikk ut klokken ett onsdag ettermiddag og som Kampanje tidligere har skrevet er det ventet at TV 2, som sitter på rettighetene i dag, Discovery og Nordic Entertainment Group vil by på den engelske fotballen. Kampanje har tidligere anslått verdien av den nye rettighetspakken som TV 2 skal by til et sted mellom fire og fem milliarder kroner for totalt seks år.

- Det pågår en ganske stor budkamp denne uken om rettighetene til Premier League der store innholdshus og viktige partnere til Canal Digital som TV 2, Discovery og Nent er involverte, hva tenker Canal Digital om det?

- Premier League er en stor og viktig rettighet som det blir spennende å se resultatet av, sier nordisk kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, Scott Engebrigtsen, til Kampanje.

Det nye TV-selskapet har tidligere gitt klart uttrykk for at de også kan være interessert i attraktive sportsrettigheter.

Les også: Ny nordisk TV-gigant om TV-sport: - Dette selskapet vill være interessert i attraktivt innhold

Ny TV-gigant på trappene

Tidligere i dag kunne Telenor legge frem sine tall for fjorårets fjerdekvartal og året 2019. De viste at telegiganten la frem både høyere overskudd og drysset milliarder over aksjonærene. Telenor kunne også skilte med en sterkere vekst i antall TV-kunder enn konkurrenten Telia som også la frem sine tall for fjoråret onsdag morgen.

Et selskap var imidlertid utelatt fra årsrapporten til Telenor, og det var nettopp satellitt-TV-selskapet Canal Digital som er i ferd med å slå seg sammen med Nordic Entertainment Group TV-distributør Viasat. Det vil være første gang de to erkerivalene slår seg sammen og det nye selskapet vil ha tette bånd til bånd til Nordic Entertainments TV-kanaler og strømmetjeneste Viaplay som har Premier League i Sverige, Danmark og Finland.

De to skal sammen eie 50 prosent hver i det nye selskapet som vil telle nesten 1,3 millioner kunder i hele Norden og rundt 450.000 kunder i Norge. Brorparten av de norske kundene befinner seg i dag hos Canal Digital. Selskapene venter fortsatt på en endelig godkjennelse fra konkurransemyndighetene.

 - Vi jobber med integrasjonsplanlegging for en mulig joint venture med Viasat Consumer. Vi jobber fortsatt etter planlagt tidslinje og forventer at det vil gjennomføres i løpet av første halvår, sier Engebrigtsen til Kampanje.

Milliardoverskudd i Canal Digital

Frem til sammenslåingen er et faktum jobber Canal Digital på vanlig måte med å selge sine TV-pakker til sine nordiske parabol-kunder. I Telenors årsrapport heter det Canal Digital leverte et overskudd på driften på rundt én milliard kroner i 2019. Det var på nivå med resultatet i 2018.

I fjerde kvartal isolert økte imidlertid overskuddet fra 100 millioner kroner til 200 millioner om en ser på tallene fra henholdsvis 2018 og 2019.

- 2019 kjennetegnes av store endringer både internt og eksternt med både justert strategi, ny ledelsen, den planlagte fusjonen med Viasat og mange nye tjenester og nye aktører. Det er spennende tider, sier Engebrigtsen.

Må i nye TV-forhandlinger

Samtidig er Kampanje kjent med Canal Digital må i gang med en ny krevende forhandlingsrunde med TVNorge-eieren Discovery om distribusjon av det amerikanske mediekonsernets mange TV-kanaler. Sist gang partene var i forhandlinger endte det med brudd og svarte TV-skjermer.  Dagens avtale skal etter det Kampanje kjenner til å løpe ut allerede i februar.

- Vi er ofte i samtaler med ulike kringkastere, men av prinsipp kommenterer vi ikke på spørsmål om hvem vi eventuelt snakker med eller om innholdet i de enkelte samtalene, sier Engebrigtsen.

Sist gang de to forhandlet om distribusjon var den norske toppfotballen et sentralt punkt i forhandlingene. Dersom Discovery nå sikrer seg Premier League fra og med perioden 2022 vil ikke forhandlingene bli noe enklere.

Les også: TVNorge-kanalene gikk i svart hos tre millioner seere

Det er også en kjent sak at Discovery befinner seg i en svært krevende situasjon med tanke på distribusjon også i sine andre nordiske TV-markeder.

I Danmark har en tilsvarende forhandling gått fullstendig i stampe og partene har blitt enige om ikke å bli enige. YouSee er et datterselskap av TDC og har rundt 1,1 millioner kunder som Discoverys kanaler nå har mistet tilgang til.

Kilder Kampanje har vært i kontakt trekker frem budkampen om Premier League som pågår denne uken som nøkkelen til en løsning på den fastlåste situasjonen Discovery befinner seg i.

Les også: Blodig tv-konflikt i Danmark – kabel-tv-ansatt slått ned på jobben

Kampanje har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med kommunikasjonsdirektør Espen Skoland uten og lykkes.

- Vi er i utgangspunktet interesserte i alle store rettigheter som kan være lønnsomme, men kommenterer ikke eventuell interesse eller engasjement rundt spesifikke rettigheter, sa kommunikasjonsdirektøren i Discovery i Norden, Espen Skoland, til Kampanje da nyheten om rettighetssalget først ble kjent. 

Les også: Amazon på fotball-raid i Europa - her er TV 2s utfordrere i kampen om Premier League

Telenor-selskap følger milliardkampen om Premier League: - En stor og viktig rettighet