Saken blir oppdatert.

Telegiganten Telia legger i dag frem sine resultater for 2019 og fjorårets siste kvartal og der kommer også tallene for den norske virksomheten frem.

- 2019 var et begivenhetsrikt og bra år for Telia Norge hvor vi har kommet langt på reisen med å bygge et nytt selskap etter sammenslåingen med Get TDC. Vi har nådd mange nye milepæler, og tatt flere steg i riktig retning for å gjøre våre kunders reise med oss enda bedre, sier den nye norske Telia-sjefen, Stein-Erik Vellan i en melding. 

Nylig gikk selskapet ut med en større reklamefilm der Telia satte utbyggingen av 5G i en verdenshistorisk sammenheng.

– Den viktigste strategiske beslutningen vi tok handler om vårt løfte til våre kunder og samfunnet om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Vi er godt i gang i Lillestrøm og ser frem til å åpne 5G-nettet kommersielt senere i år, sier Vellan i en melding.

Les også: Telia forteller verdenshistorien på to minutter i storstilt 5G-kampanje

- Ser spennende kundemuligheter
Sammenslåingen med TV- og bredbåndsaktøren Get TDC går også etter planen forteller Telia, og selskapet lover flere nye overraskelser i tiden fremover.

- Aktivitetsnivået har vært høyt gjennom hele 2019, og byggingen av det nye sammenslåtte selskapet begynner for alvor å ta form. Vi ser mange spennende kundemuligheter som vi gleder oss til å dele med markedet fremover, sier Vellan, som begynte i jobben så sent som desember i fjor.

Totalt sett er de økonomiske resultatene for 2019 bedre på flere områder sammenlignet med 2018, med et justert overskudd på 5,9 milliarder kroner. Det var betydelig bedre enn de 4,2 milliarder enn i året i forveien. Fjorårsomsetningen endte på 13,6 milliarder kroner, en vekst på rundt 2,5 milliarder.

Selskapet rapporterer om 480.000 TV-kunder av sin TV-tjeneste Get ved utgangen av 2019 og Telia henter ut i snitt 302 kroner i måneden per abonnent. Men antallet TV-kunder har i løpet av fjoråret gått tilbake med 24.000 kunder.

Til sammenligning gikk erkerivalen Telenor ut av fjoråret med en kundebase på kabel-TV på 571.000 TV-kunder, viser dagens kvartalsrapport, etter å ha vokst med 18.000 nye kunder i løpet av 2019.

Les også: Høyere overskudd for Telenor - nå blir det utbyttefest

Telenor har en gjennomsnittlig inntekt per abonnent på 331 kroner, så også der har den norske telegiganten et forsprang. 

- For hele året sett under ett leverer vi solide tall, men underliggende er både inntektssiden og resultatsiden påvirket av en reduksjon i kundebasen på mobil. Samtidig ser vi en liten ARPU-vekst gjennom året og en fin utvikling på bredbåndssiden. De viktigste driverne har vært mobildatabruk, god kostnadskontroll samt synergier fra sammenslåingen med Get TDC hvor vi leverer som planlagt, sier Vellan.

Vellan sier han er optimistisk med tanke på det nye året.

– Vi ser optimistisk på 2020, og gleder oss til å utfordre og lansere nye og innovative produkter og tjenester på tvers av teknologier og plattformer, sier han i en melding.