Amazon på fotball-raid i Europa – her er TV 2s utfordrere i kampen om Premier League

Både svensk telekom og internasjonale nettgiganter kan by TV 2 på kamp om den engelske fotballen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Jacob Andersen

Onsdag formiddag kunne Kampanje bringe nyheten om at engelske Premier League har gått ut på markedet med et anbudsdokument knyttet til rettighetene om å vise engelsk toppfotball fra og med 2022. Fristen for å legge inn bud er etter det Kampanje kjenner til, satt til slutten av januar. 

Les også: Ny milliardkamp om Premier League - TV 2 må igjen forsvare den engelske TV-fotballen

Det skjer under to år etter at TV 2 sikret seg rettighetene til Premier League sist. TV 2 har hatt kontroll på den engelske toppfotballen de siste åtte årene etter at kanalen i 2010 bladde opp et sted mellom 600-700 millioner kroner for de norske rettighetene. Siden har avtalen blitt fornyet i knallhard kamp med særlig Discovery og Nent-gruppen og prisen på rettigheten har eksplodert.

Etter det Kampanje kjenner skal TV 2 i 2018 ha betalt over to milliarder kroner for retten til å vise kampene til Liverpool, Manchester United og Arsenal. Nå må TV 2-sjefen igjen ut å forsvare rettighetene i en tøff budkamp.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med de siste dagene tror TV 2 må belage seg på en tøff kamp om rettighetene denne våren.

- Dette blir først og fremst et oppgjør mellom Telia og Nent-gruppen, sier en kilde med inngående kjennskap til rettighetsmarkedet til Kampanje som ønsker å være anonym.

Men også den amerikanske mediegiganten Discovery og de store teknologi- og strømmegigantene som Facebook og Amazon trekkes frem. Nettgigangen Amazon har blant annet stadig oftere vist seg frem på det internasjonale rettighetsmarkedet ved å sikre seg både Champions League-fotball og engelsk Premier League. 

- Vi er i utgangspunktet interesserte i alle store rettigheter som kan være lønnsomme, men kommenterer ikke eventuell interesse eller engasjement rundt spesifikke rettigheter, sier kommunikasjonsdirektølren i Discovery i Norden, Espen Skoland til Kampanje. 

- Vi trenger ikke å tjene penger på Champions League-tilbudet i seg selv, det kan vi gjøre med popcorn, øl og hvis noen kjøper sko etterpå. Ralf Kleber, Amazon-sjef i Tyskland

Avviser ikke Premier League-interesse

Nent-gruppen som i dag sitter med strømmetjenesten Viaplay og nærmere 1,5 millioner abonnenter i Norden har kjøpt en rekke sportsrettigheter det siste året med den norske vintersporten, håndball og ishockey-VM som noen av de største investeringene. Men også på fotball er Nent ekstremt sterke med både Champions League og Premier League i Norden på fotballmenyen.

- Nent Group har hatt rettighetene til Premier League i Sverige og Danmark siden 2010, og siden 2016 i Finland. Premier League er en av Nent Groups mange profilerte sportsrettigheter, som inkluderer fotball, håndball, ishockey, motorsport, vintersport og mye mer, sier kommunikasjonssjef Tobias Gyhlénius i Nent Group.

Les også: Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold

Vi har blitt informert av Premier League om at anbudsprosessen nå er åpen.

Han sier Nent «skal fortsette å vise Premier League på sin strømmetjeneste Viaplay og sine TV-kanaler, inkludert Viasat, til og med 2021/2022-sesongen.»

- Vi har blitt informert av Premier League om at anbudsprosessen nå er åpen for rettigheter etter 2021/2022-sesongen og holder akkurat nå på å gjennomgå materialet, men utover det kommenterer vi ikke pågående eller fremtidige forhandlinger, sier kommunikasjonssjefen.

Siden 2018, da rettighetene sist ble fordelt, har det skjedd store endringer på det nordiske tv-markedet, ikke minst gjennom telegiganten Telias oppkjøp av både tv-distributøren Get i Norge og den svenske tv-kanalen TV4 og betal-tv-kanalen C More. Flere kilder Kampanje har vært i kontakt med tror Telia vil være med å by på disse rettighetene etter å ha tatt en stor, strategisk beslutning om å gå inn på innholdsmarkedet.

- Vi har ingen kommentarer til dette, sier Telias nye tv-sjef, Casten Almqvist, til Kampanje.

- Tøff konkurranse om attraktive rettigheter

Men det er altså ikke bare fra tv-konsernene og telekom, TV 2 kan vente seg kamp om rettighetene. Også helt nye aktører som Amazon og Facebook har vist seg sultne på sport og video- og TV-innhold. Særlig Amazon har utvist stor appetitt på fotballrettigheter den siste tiden.

- Konkurransen om disse rettighetene blir tøffere og tøffere, hvis det nå blir en ny runde på dette med nye aktører som Amazon, som har kjøpt rettigheter i England, hvordan ser du på det og TV 2s posisjon i en sånn kamp?

- Det er litt sakens natur at det alltid er tøff konkurranse om attraktive rettigheter. Det vil det helt sikkert være også om Premier League. Så er det heldigvis sånn at TV 2 ble tufta på konkurranse og vi har nå hatt konkurranse om andre rettigheter i mange år før, så det er jeg helt sikker på skal gå bra denne gangen også, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

- Viktig rettighet:

- Vi kommenterer aldri budprosesser, men det er klart at Premier League er en viktig rettighet for TV 2, sier administrerende direktør Olav T. Sandnes. Sist gang bladde han opp mot to milliarder kroner for tre år med rettighetene. Foto: Eivor Eriksen

Amazon på fotballraid

Amazon startet sitt fotballraid med å kjøpe flere av Premier League-kamper i England sist gang og e-handelsgiganten gjennomførte nylig sin fotballpremiere på det britiske markedet med suksess. I desember i fjor skrev Amazon et lite stykke britisk tv-historie da en Premier League-runde, for første gang siden ligaens etablering, ikke ble sendt på lineær-TV. Amazon viste nemlig samtlige kamper i runde 15 på deres strømmetjeneste Amazon Prime, eksklusivt.  Rett før jul stakk også Amazon av med Champions League-fotballen i Tyskland fra eksisterende rettighetshaver Sky og fra og med 2021 vil Amazon Prime sende tirsdagskampene i Champions League, melder Broadband TV News.

- Vi trenger ikke å tjene penger på Champions League-tilbudet i seg selv, det kan vi gjøre med popcorn, øl og hvis noen kjøper sko etterpå, sier Ralf Kleber, sjefen for tyske Amazon til nyhetsavisen FAZ, i et sitat gjengitt i Broadband TV News.

Amazon-toppen sier videre at Champions League gir dem mer handlingsrom på andre områder.

Dermed mister Sky Deutschland rettighetene de har sittet på i 20 år, ifølge Broadband TV News.

- Hovedstrategien deres med video generelt har vært å bygge ut Amazon Prime, sier journalist Martin Gundersen som skriver om teknologi på NRKbeta til Kampanje.

Følger med på Amazon:

Martin Gundersen som skriver om teknologi på NRKbeta og følger Amazon tett. - Video er en måte å lokke folk inn i deres økosystem, sier han.

- Kan være en måte for Amazon å få fotfeste

NRKbeta-journalisten understreker at han ikke har så stor kjennskap til markedet for sportsrettigheter, men sier på generelt grunnlag.

- Amazon tenker at de med Amazon Prime kan selge og sende deg varer, uten at du betaler for frakt, men at du betaler for video og kanskje sportsrettigheter på toppen. Med «free shipping» har de gjort det litt mindre surt å kjøpe ting, for du slipper påminnelsen om å betale frakt, sier han.

Gundersen mener det er viktig for Amazon å ha video for å bygge ut lojalitetsprogrammet deres.

- Det er en måte å lokke folk inn i deres økosystem. Så når du lurer på om du skal kjøpe nye elektriske produkter på nett, så skal du ikke tenke kanskje Elkjøp eller Komplett. Du skal tenke «jeg har et kundeforhold med Amazon og de leverer alltid, og når jeg har et kunderforhold trenger jeg ikke tenke på frakt, da får jeg bare levert en pakke på døren». Så de ønsker at det ikke skal handle om hvilken vare, men en god vare til en rimelig pris også tar du litt for gitt at Amazon er prisledende, sier Gundersen.

- Tror du Amazon kan vurdere å kjøpe fotballrettigheter i Norge eller Norden, slik de har gjort i England og Tyskland?

- Det er vanskelig å vite akkurat hva Amazon vil med Norden. De har ikke bygd ut et fullt tilbud for Norden, men har de en langsiktig plan for å komme hit de nærmeste årene er det å kjøpe sportsrettigheter en av de mest effektive måtene og bygge ut lojalitetsprogrammet sitt eller for å få abonnenter. Og grunnen til det er at hvis du kjøper Champions League så er det en snakkis folk må forholde seg til, så det vil og sette press på de andre aktørene for det er en av tingene man snakker om og som drive abonnenter, sier Gundersen.

- Det er gjerne sport eller dramaserier som er det viktigste driverne for at du blir en abonnent. Jeg tror det kan være en måte for Amazon å få fotfeste i Norden rimelig kjapt hvis de ønsker seg det, fortsetter han.

Les også: Klart for Premier League-show på Amazon - TV 2 tror på tøff kamp om rettighetene fremover

Tror ikke TV 2 har noe å frykte

Daglig leder av Helt Digital, Marius Karlsen, mener Amazon er inne i en eksperimenteringsfase.

- De evaluerer foreløpig resultater både fra Tyskland og England. Det er spesielt spennende å se på resultatene fra England, de første signalene er at de konverterer veldig bra til abonnenter på Prime, for de ønsker å selge Prime-abonnementer, sier Karlsen.

Karlsen tror imidlertid ikke TV 2 trenger å bekymre seg for konkurranse fra Amazon med det første.

- Jeg tror ikke TV 2 har noe å frykte. Det vil være en kjempeoverraskelse hvis det i løpet av de neste to til fire årene kommer noen aktører som vil true deres posisjon, sier han.

Han tror Norge vil være langt ned på listen for Amazon.

- Vi ser til Norge og tenker oi, oi nå kommer det til Norge. Men Norge er et ekstremt lite marked. Så TV 2 vil ikke ha utfordringer på kort lang sikt. Hvis de europeiske rettighetene hadde vært solgt samlet ville TV 2 vært i problemer, men så lenge de selger til land som enkeltmarkeder så er Norge et for lite marked. Det Amazon driver og tester er Tyskland, et kjempestort marked i Europa, og de tester det i Storbritannia. Norge kommer på den listen veldig langt ned. Da tar de sikkert rettigheter i Sveits og Bulgaria før de tar oss, sier Karlsen.  

Karlsen sier noen milliarder for Amazon bare vil være en investering på sikt.

- De har ingen problemer med å gå i null eller gå i underskudd på lengre tid hvis det kan vise seg å ha noe økonomisk oppside på sikt og eskalere. Det er sånn Amazon har byd seg opp, mens andre selskap i større grad jager etter overskudd og hele tiden vise at de kan levere utbytte til eierne sine, sier Karlsen og trekker frem en annen strømmeaktør som holder seg unna sportsrettigheter:

- Netflix har sagt at de ikke er interessert i sport. De er interessert i hermetikk som kan sees over tid, sport er egentlig en ferskvare. Det er derfor det er interessant med Amazon Prime som er en Netflix-konkurrent, at de velger en annen strategi når det kommer til sport, sier Karlsen.

Amazon på fotball-raid i Europa – her er TV 2s utfordrere i kampen om Premier League